Türkiye Gıda İhracatında 2023 Performansı
Türkiye Gıda İhracatçıları (TGİ) tarafından yapılan açıklamalara göre, 2023 yılı itibarıyla gıda ihracatında önemli bir artış gözlemlenmiştir. İlk üç sırada yer alan ürün gruplarından buğday unu ihracatı 870 milyon dolar, makarna ihracatı 643 milyon dolar, tatlı bisküvi ve gofretler ihracatı ise 616 milyon dolar olarak kaydedilmiştir.
Özellikle Irak’a yapılan toplam ihracat, %7,4’lük bir artışla 1,4 milyar dolara ulaşırken, ABD, %9,6’lık bir düşüşle 427 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ikinci sırada yer almıştır. TİM Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, dünya genelindeki buğday arz ve stoklarındaki artışın fiyatları aşağı çekeceğini öngördüklerini ifade etti.
Tiryakioğlu, yılın geri kalan kısmının tahminlerle uyumlu bir şekilde ilerlediğini belirterek, “Geçen yılın aynı dönemine göre yalnızca buğday unu ihracatındaki azalmadan dolayı ülkemiz olarak yaklaşık 100 milyon dolarlık bir ihracat gelir kaybı yaşadık. Bu kaybın sebebi, dünya genelinde düşen fiyatlar kadar, 15 Ekim’e kadar devam edecek buğday ithalat yasağının da etkisiyle, uluslararası piyasalardaki düşük buğday fiyatlarının yerel fiyatlarla rekabet edememesi nedeniyle ihracatımız üzerinde oluşturduğu baskıdır.” dedi.
Tiryakioğlu, ayrıca, Türkiye’nin en büyük buğday unu ihracatçısı konumunda olduğunu ve ham maddeyi yurt dışından temin eden işletmelerin beklentilerini yakından takip ettiklerini vurgulayarak, “Başta Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olmak üzere tüm kamu kurumlarımızla, ülke menfaatlerine uygun çözümler geliştirmek için sürekli bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Gelecek süreçte hem yerli üreticinin hem de ihracatçının memnun kalacağı bir gelişim süreci yaşanacağını umuyoruz.” şeklinde konuştu.
Kırmızı mercimek ihracatına da değinen Tiryakioğlu, bu yıl dolar bazında %5 oranında bir artış olduğunu belirterek, kırmızı mercimekte 8 aylık ihracat gelirinin 300 milyon dolara yaklaşmakta olduğunu vurguladı. Kırmızı mercimeğin dünya genelinde ekim alanı ve üretim açısından ilk 5’te yer alan önemli bir ürün olduğunu ifade eden Tiryakioğlu, “Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin’de üretilen kırmızı mercimeğin kalitesi, dünya standartlarının üzerinde.” dedi.
Ülkemizde kişi başına yıllık ortalama 4-5 kilogram gibi yüksek bir tüketim olduğunu belirten Tiryakioğlu, yurt içindeki mahsulün büyük oranda iç pazarı karşıladığını ifade etti. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında Kanada, Kazakistan ve Rusya gibi ülkelerden getirilen kırmızı mercimeğin de Türkiye’den dışarıya ihraç edildiğini aktardı.
Dünya bakliyat pazarındaki yerimizi sağlamlaştırmak ve gıda ticaretinde daha rekabetçi olabilmek için daha fazla mercimek üretimine ihtiyaç duyulduğunu belirten Tiryakioğlu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uyguladığı destekleme politikalarının geçen yıl kırmızı mercimek ekim alanlarını %23,3 oranında artırdığını dile getirdi. Çiftçilerin bu alandaki potansiyeli görmesini ve dünyada her geçen yıl artan bakliyat talebini göz önünde bulundurarak bu alana daha fazla yönelmelerini beklediklerini sözlerine ekledi.
KAYNAK: AA