2025-2027 Orta Vadeli Program Açıklamaları ve Ekonomik Hedefler

2025-2027 Dönemi Orta Vadeli Programı Açıklandı

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2025-2027 dönemine ilişkin Orta Vadeli Programı (OVP) kamuoyuna sundu. Yapılan açıklamalarda, 2024 yılı için enflasyon hedefinin yüzde 41,5’e güncellendiği belirtildi. Geçen yıl belirlenen 2025 enflasyon hedefi de yüzde 15,2’den yüzde 17,5’e yükseltildi. 2026 yılı içinse daha önceki hedef olan yüzde 8,5, yüzde 9,7 olarak revize edildi. Ayrıca, 2024 yılı büyüme tahmini yüzde 4’ten yüzde 3,5’e çekilirken, 2025 için belirlenen yüzde 4,5’lik büyüme tahmini de yüzde 4’e indirildi. Dolar/TL tahminleri ise 2024 için 36,8 seviyesinden 33,2’ye, 2025 için 43,9 seviyesinden 42’ye revize edilmiştir.

İTO Başkanı Avdagiç: Sıra Zor Kazanımları Elde Etmeye Geldi

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, güncellenen OVP’nin dezenflasyonu temel öncelik olarak belirlediğini ifade ederek, programın sonuçlarının reel sektörün yapısal gücüne zarar vermemesinin önemine vurgu yaptı. Türkiye’nin bu dönemde kapsamlı bir ekonomik program yürüttüğünü belirten Avdagiç, OVP’nin güncellenmesinin proaktif bir yaklaşım olduğunu kaydetti. Avdagiç, “Bununla birlikte OVP’nin ‘dengelenme programı’ olarak ilerlemesini ve iş dünyası kefesini ihmal etmemesini istiyoruz. Ekonomik programın uygulama sürecinde sıra zor kazanımları elde etmeye geldi. Kalıcı düşük enflasyona ivedi şekilde ulaşmak önemli. Zorlu hedeflere, iş dünyasının üretim ve istihdam hedeflerinden ödün vermeden ulaşmak daha da hayati öneme sahip,” dedi.

İTO Başkanı Avdagiç, ayrıca şunları kaydetti:

  • “Yeni Türkiye ekonomisi hikayesinin temelleri, mutlaka reel sektörün eliyle atılacaktır.”
  • “KOBİ’lerin finansman imkanlarının artmasına ve yatırım koşullarının iyileştirilmesine ihtiyacı var.”
  • “Enflasyonla mücadele ederken üretim, ihracat ve istihdam ekosistemini korumayı unutmamalıyız.”
  • “Kur politikasının gerçekçi olması, OVP hedeflerinin yakalanmasının önemli bir ayağıdır.”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu: Tüm Gücümüzle Çalışmaya Devam Edeceğiz

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, OVP’nin ülke ve millete hayırlı olmasını dileyerek, iş dünyasının temel beklentilerinin finansal istikrar, öngörülebilirliğin artması, enflasyonun tek haneli rakamlara düşürülmesi, sürdürülebilir büyüme ve yapısal reformlara öncelik verilmesi olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, OVP’nin enflasyonla mücadele ve sürdürülebilir büyüme için önemli bir yol haritası sunduğunu ifade etti.

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: Dezenflasyon Süreci İçin Proaktif Önlemler Alınmalı

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, yeni OVP döneminin ekonomik büyüme, istihdam, finansal istikrar ve fiyat istikrarı hedeflerine ulaşmak için kapsamlı bir yaklaşım benimsendiğini belirtti. Bahçıvan, “Yeni OVP’de enflasyonla mücadele konusunun temel felsefe olarak ele alınması, çok önemli ve değerli.” dedi. Bununla birlikte, OVP’deki büyüme oranlarının enflasyon hedefleri ile tutarsızlık taşıdığını düşündüğünü ifade etti.

TİM Başkanı Gültepe: Yeni OVP İhracatımız İçin Son Derece Önemli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, 2025-2027 dönemine dair Orta Vadeli Programın ülke kalkınması açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, ihracat hedeflerinin 2025 için 279,6 milyar dolar, 2026 için 296,1 milyar dolar ve 2027 için 319,6 milyar dolar olarak belirlendiğini belirtti. Gültepe, dış ticaret açığında önemli bir iyileşme öngörüldüğünü ve ithalatta beklenen düşüşün bir önceki OVP’ye göre 71 milyar doları aştığını vurguladı.

ASO Başkanı Ardıç: Hedeflere Ulaşmak İçin Topyekûn Hareket Etmeliyiz

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, OVP’nin belirlenen hedeflere ulaşabilmesi için tüm paydaşların iş birliği içinde çalışması gerektiğini vurguladı. Ardıç, “Programın kararlı bir şekilde uygulanması, makroekonomide istikrarın sağlanması açısından oldukça kritik.” dedi.

MÜSİAD Başkanı Asmalı: OVP Belirsizlikleri Azaltacak

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, OVP’nin uygulanacak ekonomi politikalarının yol haritasını oluşturması açısından önemli olduğunu belirtti. Asmalı, “Önümüzdeki döneme ilişkin belirlenen temel politika alanları, reel sektörün kararlarına doğrudan etki edecektir.” diyerek, iş dünyasıyla eş güdümlü hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.