2025-2027 Dönemi OVP ve Dezenflasyon Süreci
AA muhabirinin 2025-2027 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) üzerine yaptığı derlemeye göre, programın temel amacı, dezenflasyon sürecine uygun politikalar geliştirmek, yönetilen ve yönlendirilen fiyatları düzenlemek ve arz yönlü politikalar aracılığıyla orta vadede enflasyonu tek haneye düşürerek fiyat istikrarını sağlamaktır. Bu çerçevede, enflasyonla mücadeleye destek olabilmek için finansal istikrarın güçlendirilmesi hedeflenmektedir. Enflasyonun ataleti kırılacak ve enflasyonun arz yönlü kaynaklarıyla daha etkin bir mücadele gerçekleştirilecektir.
Dezenflasyon Sürecine Uygun Politika Bileşimi
Dezenflasyon sürecini temin edecek politika bileşiminin sürdürülebilir olması sağlanacaktır. Enflasyon istenilen düzeye gerileyene kadar, tüm ekonomik araçlar enflasyonla mücadeleye katkı sağlamak amacıyla kullanılacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı olarak tesis edilmesi amacıyla enflasyon hedeflemesi uygulaması devam ettirilecektir. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası, tüm politika araçlarını etkin bir şekilde kullanırken, maliye ve gelir politikalarının para politikası ile eşgüdümüne devam edilecektir. Dalgalı döviz kuru rejimi uygulanmaya devam edilecek ve sağlıksız fiyat oluşumları veya aşırı döviz dalgalanmaları dışında, kurların arz ve talep dengesine göre belirlenmesi sağlanacaktır.
Yönetilen ve Yönlendirilen Fiyatlar
Enflasyonun ataleti, bütüncül bir yaklaşım ile ele alınacaktır. Enflasyon beklentilerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesi yoluyla fiyatlardaki katılıkla mücadele edilecektir. Yönetilen ve yönlendirilen fiyatlar, OVP’deki enflasyon tahmin ve hedefleri ile uyumlu bir şekilde artırılacaktır. Ücret-fiyat sarmalının önlenmesi amacıyla asgari ücret artışlarının dezenflasyon süreciyle uyumu gözetilmeye devam edilecektir. Tarımsal ürünlerin alım fiyatları, kamu maliyesine etkileri, piyasa dinamikleri ve program hedefleri dikkate alınarak belirlenecek; geçmiş enflasyona endeksleme davranışının azaltılmasına katkı sağlanacaktır. Fiyatlama davranışındaki bozulmaların giderilmesi için perakende sektörleri başta olmak üzere hizmet sektörlerinde geriye dönük endeksleme mekanizması azaltılacaktır. Ayrıca, şeffaflık ve rekabet odaklı uygulamalar yaygınlaştırılacaktır.
Arz Yönlü Politikalar
Başta tarım olmak üzere tüm sektörlerde üretim kapasitesinin artırılması ve arz güvenliğinin sağlanması ile enflasyonun geçici şoklara karşı duyarlılığı azaltılacaktır. Gıda fiyatlarında istikrarı ve arz güvenliğini temin etmek amacıyla, arazinin verim kabiliyeti ile birlikte yağış ve sulama imkanları göz önünde bulundurularak stratejik tarım ürünlerinde hedef yeterlilik oranları belirlenecek ve üretim planlaması hayata geçirilecektir. Gıda ve tarım ürünlerindeki kısa ve uzun dönemli arz-talep ile ihracat-ithalat değişimleri ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkileri, erken uyarı sistemi ile izlenip değerlendirilecek, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla ilgili kurumlarla koordine halinde zamanında maliye ve dış ticaret politikaları uygulanacaktır.
Ayrıca, serbest piyasa düzeni içerisinde tarımsal ürünlerde fiyat istikrarını desteklemek amacıyla belirli ürünlerde Gıda ve Tarım Ürünleri Stok Takip Sistemi oluşturulacak ve gıda ürünleri depolarında izlenebilirlik sağlanacaktır. Tarımsal üretimin teşvik edilmesi, sürdürülebilirliği ve yönetimi açısından tarımsal teşvikler ve destekler, üretim kararını yönlendirecek şekilde önceden açıklanacak ve ödemeler zamanında yapılacaktır.
Son olarak, kira ve konut fiyatlarındaki gelişmeler de dikkate alınarak, depremin oluşturduğu konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirilecek ve dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanı artırılacaktır. Kısa ve uzun dönemli tüm gayrimenkul kira kontratlarının belirli bir standartta dijital platforma transferi tamamlanacaktır.
Kaynak: AA