Türkiye’nin dört bir yanında orman varlığını artırmayı, çevre farkındalığını güçlendirmeyi ve birçok canlıya yaşam alanı sunmayı hedefleyen, İş Bankası’nın 100. yılı şerefine düzenlenen “81 İlde 81 Orman Projesi”nin ikinci aşaması Samsun’da gerçekleştirildi. Bu kapsamda İlkadım ilçesinde 7 hektarlık alana 10 bin fidan toprakla buluşturuldu. Önceki aşamada ise 2008-2012 yılları arasında Atakum ilçesi Karaoyumca Mahallesi’nde 11 bin fidan dikimi yapılmıştı.
Bitki örtüsünün ve canlı türlerinin artması, daha fazla karbon tutulması ve iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlanması amacıyla başlatılan 81 İlde 81 Orman Projesi ile Türkiye genelinde toplamda 2,2 milyon fidan dikilmesi planlanıyor. İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, fidan dikim töreninde yaptığı konuşmada, bankanın önceki proje kapsamında ülke genelinde 1500 dekar alanda 2 milyon 205 bin fidan diktiklerini belirtti.
Aran, bu yıl projeye Samsun’dan başladıklarını ifade ederek, “Atatürk vizyonuyla Türkiye ikinci yüzyılda nasıl kalkınır, neleri farklı yapar, bunları araştırırken kendimizi hep şu soruyla karşı karşıya buluyoruz. Atatürk yaşasaydı bu yıl hangi projeleri yapardı? Hangi konulara önem verirdi?” dedi. Aran, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ülkenin ve bankanın kurucusu olduğunu vurguladı ve bir anekdot paylaşarak, Atatürk’ün Ankara’nın ağaçlandırılması için bütçede özel bir kalem bulunmadığını görünce çok mahcup olan belediye başkanına nasıl tepki verdiğini anlattı.
– “Ormancı ve Ağaçsız Toprak Vatan Değildir”
Aran, İş Bankası’nın 81 İlde 81 Orman Projesi’ni yeniden başlatmasının arkasındaki motivasyonu şu sözlerle açıkladı: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi, ormansız ve ağaçsız bir toprak vatan değildir. Bu yüzden vatanımıza sahip çıkıyoruz. Sürdürülebilirlik kavramı, sıkça telaffuz edildikçe değerini yitiren bir konu haline geliyor. Ancak bu, bizim ve çocuklarımız için hayati öneme sahip bir mesele.” dedi. Aran, sanayileşmenin gezegeni nasıl tükettiklerinin farkında olmadıklarını ve bu gidişatın tehlikelerine dikkat çekti.
İş Bankası olarak karbon sıfır bir banka olma taahhüdü verdiklerini belirten Aran, şöyle devam etti: “Kendi karbon ayak izimizi sıfırlıyoruz. İlerleyen süreçte, kredi müşterilerimizle ve tedarikçilerimizle birlikte bu hedefe ulaşmayı amaçlıyoruz. Diktiğimiz ormanlar, gelecekte karbon yutak alanları olarak bu projelerin devam etmesine katkıda bulunacak.” Aran, çocuklarına verecek bir cevapları olması gerektiğini ve bu sorumluluğu üstlenmenin önemini vurguladı.
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, 2008-2012 yıllarında yapılan projenin yüzde 84 başarı ile tamamlandığını belirterek, “İki büyük krizle karşı karşıyayız: İklim krizi ve biyoçeşitlilik kaybı. Eğer bir şeyler yapabileceksek, bu fırsatı yakalayacak son nesil biziz. Bu projeleri çok değerli buluyorum.” dedi.
Amasya Orman Bölge Müdürü Ferdi Özer de Orman Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’nin her karışını ağaçlandırmak için çalıştığını vurgulayarak, “Ülke ormanlarını artırmak için Orman Genel Müdürlüğümüz lokomotif görev üstlenmektedir. Bu çalışmalar sonucunda ülkemiz, orman varlığını artıran ülkeler arasında Avrupa’da birinci sıradadır.” dedi. Konuşmaların ardından fidanlar, öğrencilerin yardımıyla dikilmeye başlandı.
KAYNAK: AA