Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borç Yapılandırması Hakkında Bilgiler

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borç Yapılandırması

Kredi Kartı ve İhtiyaç Kredisi Borç Yapılandırması

Son günlerde, vatandaşları rahatlatacak olan kredi kartı ve ihtiyaç kredilerindeki borç yapılandırması, bankaların kafalarında bazı soru işaretlerine yol açtı. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ile bankalar arasında gerçekleştirilen toplantıda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) kararlarının ardından uygulama usulleri detaylı bir şekilde tartışıldı.

Yapılandırma sürecine ilişkin belirsizlikler için TBB, BDDK ve TCMB’den görüş talep edecek. Bankacılar, kararın miladının 26 Eylül olduğunu belirtmekle birlikte, bu tarihten sonraki borçların yapılandırma kapsamında olup olmayacağının netleşmesi gerektiğini ifade ediyorlar.

TCMB’nin düşük kart borcu olanlara daha düşük faiz uygulamasının, bankaların bilgi teknolojisi (IT) sistemlerinde değişiklik gerektirdiği vurgulanıyor. Bankacılar, “Bu konuda IT birimlerimiz proje hazırlayacak. TCMB’nin belirlediği faiz oranlarının sistemde yer alması gerekiyor.” şeklinde görüş belirttiler.

Bankalar, 26 Eylül’de vadesi gelmemiş taksitlerin de yapılandırılmasının mümkün olup olmadığını, yapılandırılan kredi kartlarının açık kalmasının zorunlu olup olmadığını ve yapılandırma sonrası taksitlerini ödemeyenler için yeniden yapılandırma yapılıp yapılmayacağını merak ediyor. Önümüzdeki günlerde TBB’nin bu sorulara yanıt vererek bankalara bir yazı göndermesi ve süreci başlatması bekleniyor. Daha sonra ise vatandaşlar, borçlu oldukları bankaya giderek borçlarını yapılandırma işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

60 Aya Kadar Yapılandırma Fırsatı

60 Aya Kadar Yapılandırma Fırsatı

BDDK, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borcunu ödeyemeyenler için 60 aya kadar yapılandırma imkânı sunmuş durumda. Kredi kartında asgari borcunu ödeyemeyenler ile ihtiyaç kredisinde anapara ve faiz ödemelerinin 30 günden fazla gecikmesi durumunda, ilave kredi almadan borç yapılandırma işlemi yapılabilecek.

Takibe Düşmüş Borçların Toplamı 90 Milyar TL

Takibe Düşmüş Borçların Toplamı 90 Milyar TL

Sabah Gazetesi’nden Metin Can’ın haberine göre, BDDK ve Merkez Bankası kararları doğrultusunda yeniden yapılandırmaya konu olan takibe düşmüş tüketici borçlarının toplam tutarı 90 milyar liraya yaklaşmış durumda.

Örnek Ödeme Tablosu

Örnek Ödeme Tablosu

Düzenlemeye göre, 50 bin TL borcu olan bir kişi, 12 ay vadeye yayarak aylık 5.340 TL taksit ödeyebilecek. Böylece, 50 bin TL’lik borcun toplam geri ödemesi 64.091 TL’ye çıkacak. Aynı şekilde, 100 bin TL borcu olan bir kişi, borcunu 12 ay taksitle ödemek istediğinde aylık 10.681 TL taksit ödeyecek ve 12 ay sonunda 100 bin TL’lik borcun toplam ödemesi 128.181 TL’ye ulaşacak.

50 bin TL’lik borcunu 60 ayda ödemek isteyenlerin aylık taksidi 2.222 TL olacak. Bu durumda, 60 ay sonunda 50 bin TL’lik borcun toplam ödemesi 133.686 TL olarak gerçekleşecek.

100 bin TL borcu olan kişinin ise aylık taksidi 4.456 TL olacak ve böylece, 100 bin TL’lik borç 60 ay sonunda 267.374 TL olarak geri ödenecek. Borç, %3.11 faiz oranıyla yapılandırılacak.

TCMB, kredi kartlarına uygulanan azami akdi faiz oranlarını, kredi kartı dönem borcuna göre referans orana bağlı olarak farklılaştırdı. Bu kapsamda belirlenecek oranlar 24 Ekim’de açıklanacak ve 1 Kasım’da yürürlüğe girecek. Bankaların, düşük borcu olanlara daha az faiz uygulama imkânı bulunacak.

KAYNAK: AHABER