26 Eylül 2023 tarihinde yayımlanan karar doğrultusunda, kredi ve kredi kartı borçlarının yapılandırılması ile ilgili önemli detaylar ortaya çıktı. Ancak, yapılandırma tarihine dair bazı belirsizlikler ve kafa karışıklıkları yaşanmakta.
HANGİ KREDİ BORÇLARI YAPILANDIRILACAK?
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karara göre, yapılandırma işlemleri için belirlenen kritik tarih 26 Eylül’dür. Buna göre, bu tarihten önce kullandırılan krediler, yapılandırma kapsamına girecektir. Anapara veya faiz ödemelerinin tahsilinin 30 günden fazla gecikmiş olması gerektiği şekilde, 26 Eylül tarihi itibarıyla gecikmeye düşmüş krediler yapılandırma için uygun olacaktır. Borçluların, yapılandırma talebinde bulunmak için 1 yıl içerisinde başvuruda bulunmaları gerekecektir.
HANGİ KREDİ KARTI BORÇLARI YAPILANDIRILACAK?
Kredi kartlarıyla ilgili olarak da önemli bir düzenleme yapılmıştır. Yapılandırma için, kullanılan bir kredi kartının asgari ödemesinin 26 Eylül tarihine kadar gerçekleştirilmemiş olması gerekmektedir. Yani, sadece 26 Eylül’den önce asgari ödemesi yapılmamış olan kredi kartı borçları yapılandırma sürecinde ele alınabilecektir. Birden fazla kredi kartı kullanımı durumunda, toplam borçlar yapılandırma kapsamına alınmayacaktır.
26 EYLÜL SONRASI YAPILANDIRMA KAPSAMINDA MI?
BDDK, borç yapılandırması için 26 Eylül tarihini milat olarak belirlemiştir. Ancak, bu tarihten sonraki borçların yapılandırma kapsamına alınıp alınmayacağına dair henüz net bir bilgi bulunmamaktadır.
BANKALAR, BDDK’DAN GÖRÜŞ İSTEYECEK
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve bankalar, borç yapılandırmasının detayları hakkında görüşmek üzere bir araya gelmişlerdir. Borç yapılandırmasıyla ilgili belirsizlikler için TBB, BDDK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile iletişime geçerek görüş talep edecektir. Önümüzdeki günlerde TBB’nin bankalara yapılandırma ile ilgili tüm detayları netleştiren bir yazı göndermesi beklenmektedir.
YAPILANDIRMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLEN SORULAR
- 26 Eylül’den sonraki borçlar yapılandırma kapsamına alınacak mı?
- 26 Eylül’de vadesi gelmeyen taksitler yapılandırılabilecek mi?
- Yapılandırılan kredi kartlarının açık kalması zorunlu olacak mı?
- Yapılandırma sürecini başlatıp taksidini ödemeyenler için yeniden yapılandırma uygulaması olacak mı, yoksa bu kişiler takibe mi düşecek?
60 AYA KADAR TAKSİT İMKANI
Kredi ve kredi kartı borçları, 60 aya kadar taksitlendirilebilecektir. Kredi kartında her ay için düşen taksit miktarı, ilgili ayın asgari ödeme tutarına eklenecektir.
YAPILANDIRMA SONRASI KREDİ KARTI KULLANILABİLECEK Mİ?
Kredi kartında yapılandırılan meblağ dışında kalan bakiyenin kullanımı devam edebilecektir. Örneğin, 100 bin liralık bir borcun 50 bin lirası yapılandırılmışsa, kart sahipleri kalan 50 bin liralık kısmı kullanmaya devam edebileceklerdir. Ancak, yapılandırılan borcun en az yarısı ödenene kadar, ilgili bankadaki kredi kartı limiti artırılamayacaktır.
YAPILANDIRMADA FAİZ ORANI KAÇ OLACAK?
Yapılandırma sürecinde uygulanacak faiz oranı %3,11 olarak belirlenmiştir.
50 BİN TL’NİN ÖDEMESİ NE OLACAK?
50 bin liralık bir borcun 12 aya taksitlendirilmesi durumunda toplam geri ödeme 64 bin lirayı bulacak ve aylık taksit tutarı 5 bin 340 lira olacaktır. 50 bin lira borcun 60 ay vade ile taksitlendirilmesinde ise toplam ödeme 133 bin liraya ulaşacak ve aylık taksit tutarı 2 bin 228 lira olarak asgari ödeme tutarına eklenecektir. (Bu hesaplama yapılırken, bankaların masraf alıp almayacağı dikkate alınmamıştır. Ayrıca, bankalar çeşitli kampanyalar ile faiz oranını daha da düşük uygulayabilir.)