GÖKBEY Helikopterinin İlk Teslimatı İçin Geri Sayım Başladı
Türk Havacılık Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, yerli imkanlarla geliştirilen ve üretilen genel maksat helikopteri T625 GÖKBEY’in ilk teslimatının bu ay içerisinde, muhtemelen 29 Ekim’de veya daha önce gerçekleşeceğini belirtti.
TEKNOFEST Adana Etkinliği
Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortağı olduğu TEKNOFEST Adana, T3 Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının ana yürütücülüğünde, çeşitli kamu kuruluşları, teknoloji şirketleri, üniversiteler ve medya kuruluşlarının katılımıyla Adana Havalimanı’nda kapılarını açtı. Demiroğlu, bu etkinlikte TUSAŞ’ın yürüttüğü havacılık projeleri hakkında AA muhabirlerinin sorularını yanıtladı.
GÖKBEY’in Teslimat Programı
Türkiye’nin ilk özgün helikopteri olan GÖKBEY’in teslimat programına dair bilgiler veren Demiroğlu, GÖKBEY’in 30 Ağustos’ta “Zafer Uçuşu” gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Teslimatımızı esasen o zamanlar planlamıştık ancak bazı testlerin gecikmesi nedeniyle ekim ayı içinde inşallah testlerimizi tamamlayarak teslimatlarımızı gerçekleştirmiş olacağız. Geciken testler, dokümantasyon ve sertifikasyon işlemleriydi. O teslimatı, bu ay içinde, belki 29 Ekim’de veya daha önce göreceğiz.” şeklinde konuştu.
ANKA III’ün İlk Deneme Teslimatı
Demiroğlu, Türkiye’nin ilk delta kanat insansız savaş uçağı ANKA III’ün gelişimi hakkında da bilgi vererek, “ANKA III, delta kanat yapısıyla görünmezliği oldukça yüksek bir platform. Halka açık ilk uçuşunu burada gerçekleştirecek. Gösteri uçuşları ve deneme uçuşlarını yaptık. Burada kol uçuşu da gerçekleştirecek.” ifadelerini kullandı. ANKA III’ün atış desteği, görünmezlik derecesi, manevra kabiliyeti ve irtifa testlerinin sürdüğünü belirten Demiroğlu, “Bu yılın sonuna kadar ilk geliştirme fazını tamamlayarak Türk Hava Kuvvetlerine bir deneme teslimatı yapmayı hedefliyoruz. Onlar da bir kez test etsin, değerlendirsin istiyoruz. Ardından seri üretime geçeceğiz. Şu anki durumdan memnunuz. Burada birlikte uçuşunu izlemekten büyük mutluluk duyacağız. ANKA III gerçekten harika bir uçak; görüntüsüyle ve uçuşu ile insanlara büyük bir zevk veriyor, özellikle biz mühendisler için.” dedi.
HÜRJET Projesi ve İhracat Planları
Demiroğlu, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET projesinin başarılı bir şekilde ilerlediğini ve TEKNOFEST Adana kapsamında 130. uçuşunu gerçekleştirdiğini belirtti: “Bir uçak için 1,5 seneden kısa bir sürede 130. uçuşu yapmak muhteşem bir başarı. Proje çok güzel gidiyor. Hem Türk Hava Kuvvetlerimize hem de yurtdışında bu platformu sunmayı planlıyoruz.” HÜRJET’in İspanya ve Mısır’da uçuşlar gerçekleştirdiğini hatırlatan Demiroğlu, “Mısır’da büyük ilgi gördü ve bu ülkelerle görüşmelerimiz sürüyor. Ayrıca İspanya’da da görüşmelerde bulunuyoruz. HÜRJET, kendi alanında büyük bir açığı kapatacak. Süpersonik özellikleri ile eğitim ve hafif taarruz uçağı olarak tasarlanmış olması, HÜRJET’in kullanım alanlarını genişletiyor. İnşallah 2026 yılı içinde Türk Hava Kuvvetlerine teslimatlarımıza başlayacağız. Şu anda planlarımızda bir aksaklık yok. Küçük sorunlar ortaya çıksa da bunları çözüyoruz. 2026 teslimat hedefimizde bir değişiklik yok.” şeklinde konuştu.
KAAN Projesinin Geleceği
Demiroğlu, milli muharip uçak KAAN projesine ilişkin soruları ise şu şekilde yanıtladı: “KAAN, hem bizim hem de Türkiye’nin en büyük teknoloji projesidir. Sadece uçak yapmakla kalmıyoruz, aynı zamanda yerli bir ekosistem oluşturuyoruz. İlk planlamalarda ilk uçuşun 2025’te yapılması öngörülüyordu, ancak Genel Müdürümüz Temel Bey’in katkılarıyla ilk uçuşu 2024’ün başında gerçekleştirdik. Bu bizim için büyük bir onur kaynağı. Önümüzdeki yıl yoğun bir test kampanyasına başlayacağız.” KAAN’ın geliştirme süreçlerinin devam ettiğini vurgulayan Demiroğlu, “ASELSAN, Roketsan ve diğer tüm şirketler bu projeye katkı sağlıyor. 2025’in sonunda test uçuşlarımız yoğun bir şekilde başlayacak ve 2028’deki ilk teslimat hedefimizi koruyoruz. İnşallah o hedefe ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Hep birlikte bu ilk teslimatı göreceğiz.” dedi.
TEKNOFEST’e Davet
Mehmet Demiroğlu, TEKNOFEST’in dünyanın en büyük ve benzersiz etkinliklerinden biri olduğunu vurgulayarak, “Bu festivale katılmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Çünkü bizi halkımızla ve gençlerimizle bir araya getiriyor. Yirmi yıl önce yapılamaz denilen projeler şu an ‘Her şeyi yapabiliriz’ mantalitesiyle hayata geçiriliyor.” dedi. TEKNOFEST’in değerinin 10-20 yıl sonra daha iyi anlaşılacağını ifade eden Demiroğlu, “Herkesi bu coşkuya katılmaya davet ediyoruz. Adanalılar, Akdeniz bölgesindeki tüm illerimiz ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen herkesi buraya bekliyoruz. Burada kendinizi genç hissedeceksiniz. TUSAŞ olarak gözümüz daima yükseklerde. Biz soruyoruz, ‘Sizin hedefiniz nerede?’ şeklinde sözlerini tamamladı.