Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden Fiyat Farklarına Dikkat Çekildi
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ağustos ayındaki üretici ve market fiyatları arasındaki uçurumları ele alan önemli açıklamalarda bulundu. Bayraktar, tarladan toplanan ürünlerin marketlerde çok daha yüksek fiyatlarla satılmasının hem tüketicileri hem de üreticileri olumsuz etkilediğine dikkat çekti.
Ağustos ayında üretici ile market fiyatları arasındaki en büyük farkın, yüzde 370,4 ile limonda görüldüğünü belirten Bayraktar, bu durumu şu şekilde açıkladı:
- Limon: %370,4
- Havuç: %323,9
- Kuru Soğan: %262,1
- Kabak: %249,6
Bu ürünlerin market fiyatlarının, üretici fiyatlarına oranla oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Bayraktar, limonun 4,7 kat, havuç 4,2 kat, kuru soğan 3,6 kat ve kabak 3,5 kat daha pahalıya satıldığını ifade etti.
Geçtiğimiz ay fiyatı en çok artan ürünlerin markette salatalık, üreticide ise kuru üzüm olduğunu kaydeden Bayraktar, fiyatı en fazla düşen ürünlerin ise markette kuru incir, üreticide ise patates olduğunu aktardı. Özellikle patates, kuru soğan ve limon gibi ürünlerde üretici fiyatlarının %20 ila %30 oranında düştüğüne dikkat çekti.
Patates hasadıyla ilgili bilgi veren Bayraktar, “Bu yıl, geçen yıla oranla rekoltenin yüksek olması ve yazlık patatesin depolanamaması nedeniyle üretici fiyatlarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Pazarda ve markette ortalama 15 lira olan patatesin üretici fiyatının 4,5 liraya kadar gerilemesi, üreticilerimizi zor durumda bırakıyor.” şeklinde konuştu.
Bayraktar, bu yıl kuru soğan ekim alanında %10’dan fazla bir artış beklediklerini belirterek, “Kısıtlı açılan kuru soğan ihracatının tamamen serbest bırakılması, yeni pazarların keşfedilmesi ve geçmişte olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi’nin patates ve kuru soğana müdahale etmesi büyük önem taşıyor.” dedi.
Meyve suyu üreticilerinin, üreticiden düşük fiyata satın aldığı şeftaliyi işleyerek konsantre hale getirdiğini ve bu ürünlerin uygun koşullarda üç yıla kadar bozulmadan saklanabildiğini belirten Bayraktar, şu ifadeleri kullandı:
“Üreticiden ucuza alınan bu ürünler, sonraki yıllarda tüketicilere daha yüksek fiyatlarla meyve suyu olarak satılmaktadır. Bu nedenle, bakanlığın devreye girerek sanayicinin alacağı ürünlerin maliyetini göz önünde bulundurarak bir taban fiyat belirlemesi gerekmektedir.”
KAYNAK: AA