71. AYMOD Fuarı İstanbul’da Başladı

TASD Tarafından Düzenlenen 71. AYMOD Fuarı İstanbul’da Başladı

TASD Tarafından Düzenlenen 71. AYMOD Fuarı İstanbul'da Başladı

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) tarafından gerçekleştirilen 71. AYMOD Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Açılış törenine Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Güven Karaca, TASD Başkanı Berke İçten ve sektörün önemli paydaşları katıldı. Ağar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin her türlü zorluğa rağmen yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata devam ettiğini vurguladı.

İhracat, Türkiye Ekonomisinin Lokomotifi

Ağar, ihracatın Türkiye ekonomisini canlandıran, istihdamı ve kalkınmayı destekleyen en önemli güç olduğunun altını çizerek, “Türkiye Yüzyılı’nda bakanlık olarak ülkemizin ihracatındaki artışı sürdürülebilir kılmak, yüksek katma değerli ve yenilikçi ürünlerle dünya pazarlarındaki konumumuzu güçlendirmek için hedeflerimize kararlılıkla ilerliyoruz. İhracatı artırma, ithalatı azaltma ve dış ticaret açığını kapatma çabalarımız sonuç veriyor.” dedi.

16 Çeyrektir Kesintisiz Büyüme

Ağar, büyüme eğiliminin 16 çeyrektir kesintisiz sürdüğüne, ihracat tarafında olumlu seyrin global olarak devam ettiğine ve hizmet ihracatı tarafında da olumlu bir tablonun olduğunu hatırlatarak, “Türkiye, 2024’ün ikinci çeyreğinde G20 ülkeleri arasında hizmet ihracatını en fazla artıran ülke oldu. İlk 6 ayda gerçekleştirilen hizmet ihracatı 47,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.” dedi. Ağar, mal ve hizmet ticaretindeki olumlu gelişmelerle birlikte yıllıklandırılmış cari işlemler açığının 2024 Haziran itibarıyla 24,8 milyar dolara kadar gerilediğini vurguladı ve “Temmuz ayı verileri açıklandığında bu rakamın 20 milyar doların altına, 19,5 milyar dolar civarına düşeceğini ve ağustos ayı rakamları açıklandığında cari işlemler açığımızın 16 milyar dolara kadar gerilediğini göreceğiz.” şeklinde konuştu.

2024’te Destek Tutarını İki Katına Çıkardık

Özgür Volkan Ağar, Türkiye’nin kaliteli ve geniş ürün çeşitliliği, esnek ve hızlı üretim kapasitesi, zamanında teslimat kabiliyeti ve stratejik pazarlarla olan yakınlığının rekabet avantajı sağladığını belirtti. Ayrıca, “2023’te mal ve hizmet ihracatçılarına yönelik toplam 11,7 milyar lira destek ödemesi gerçekleştirdik ve bu desteklerin olumlu yansımalarını göz önünde bulundurarak 2024’te destek tutarını tam iki kat oranında artırdık. 2024 Ağustos itibarıyla ihracatçılarımıza 13,9 milyar lira destek sağlamış durumdayız. Bu rakamın yıl sonuna kadar 22 milyar liraya ulaşmasını hedefliyoruz.” dedi.

Ağar, başta KOBİ’ler olmak üzere tüm ihracatçı firmalara kaynak, süreç, enerji verimliliği ve dijitalleşme konularında ihtiyaç duyabilecekleri farkındalık ve yol haritası belirleme amacıyla yaptıkları çalışmaları hatırlatarak, “Yeşil mutabakata uyum projesi desteğini hayata geçirdik. Bu kapsamda şirketlerimiz tarafından alınacak danışmanlık hizmet giderlerini beş yıl boyunca 10 milyon liraya kadar destekleyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Fuarın Önemi ve Katılımcı Sayısı

Ağar, ayakkabı ve saraciye sektöründe faaliyet gösteren firmaların fuarda 4 gün boyunca 60 bin metrekare alanda kadın, erkek, çocuk ayakkabı, spor ayakkabı, çanta ve saraciye ürün gruplarında Türk ürünlerini tanıtacağını belirtti. Fuarın yeni ticari işbirlikleriyle ülke ihracatına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti.

Dünyanın Önde Gelen Markalarıyla İşbirliği

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta her yıl farklı artışların yaşandığını belirterek, “Son bir yılda özellikle girdi maliyetleri ve döviz arasında açılan makas rekabetimizi zorlaştırdı. Rakiplerimizden yüzde 40-50 daha pahalıyız. Bu noktada önemli olan, birlik ve beraberlik içinde hareket etmektir.” dedi.

İTO ve İSO’dan Destek

İTO Başkanı Şekib Avdagiç, sektörün yüksek nitelikli ayakkabı üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Dünyanın önde gelen markalarıyla işbirliği halindeyiz. Önümüzdeki dönemde e-ticaret ve pazarlama konularında daha fazla geliştirme yaparak daha iyi bir noktaya geleceğimize inanıyorum.” ifadelerini kullandı. İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İrfan Özhamaratlı ise fuarların yalnızca ürün tanıtım organizasyonları değil, aynı zamanda sektörün tüm paydaşlarının bir araya geldiği platformlar olduğunu vurguladı.

TASD Başkanı Berke İçten’in Açıklamaları

TASD Başkanı Berke İçten, fuarın 53 ülkeden 5 bini yabancı olmak üzere 15 bine yakın ziyaretçi hedefiyle kapılarını açtığını belirtti. İçten, küresel markaların üretimlerinin en az yüzde 30-40’lık bölümünün yurt içinden tedarik edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu durum, yerli üretimin canlanmasını sağlayacak ve yan sanayi yatırımlarıyla ayakkabı yan sanayi sektöründe rekabetçiliği artıracaktır.” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından hediye takdimi ve stant ziyareti gerçekleştirildi. Ayakkabı sektörünü bir araya getiren bu fuar, 7 Eylül’de sona erecek.

KAYNAK: AA