Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen ve “dünyanın ilk alçak irtifa çok amaçlı insansız hava aracı” (İHA) olma iddiasını taşıyan TALAY, ilk kez SAHA EXPO’da tanıtılacak. Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük sanayi kümelenmesi olan SAHA İstanbul tarafından organize edilen, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, 6 bakanlık ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının destekleriyle düzenlenen SAHA EXPO Uluslararası Savunma, Havacılık ve Uzay Sanayii Fuarı, Anadolu Ajansı’nın (AA) global iletişim ortaklığı ile 22-26 Ekim tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Fuar, bugüne kadar çeşitli insansız hava aracı projelerine imza atan bir ekip tarafından kurulan Solid Aero firmasının katılımıyla zenginleşecek. Solid Aero, askeri ve taktik uygulama amaçları için özel olarak tasarlanmış insansız hava aracı sistemleri ve çözümleriyle fuarda yer alacak. Yenilikçi tasarımları ile dikkat çeken Solid Aero, TALAY’ı ilk kez SAHA EXPO’da sergilemekten büyük heyecan duyuyor.
TALAY’ın Özellikleri ve Kapasitesi
Fuarda bire bir modeli sergilenecek olan TALAY, 2,60 metre kanat açıklığı ve 2 metre gövde uzunluğu ile deniz üstü alçak irtifada operasyon yapabilme ihtiyacına cevap verecek şekilde geliştirilmiştir. TALAY, savunma, saldırı ve caydırıcılık görevlerinde etkili ve yüksek performanslı bir platform olarak görev yapmayı amaçlamaktadır.
TALAY, düşman gemilerini ve deniz kenarındaki üsleri etkisiz hale getirebilecek, deniz üzerinde hızlı müdahale gerektiren görevleri başarıyla yerine getirebilecektir. Özellikle, TALAY’ın sudan yalnızca 30 santimetre yükseklikte uçabilme kapasitesi ve 150 metreye kadar irtifa alabilme yeteneği, deniz operasyonlarına yeni bir boyut kazandırması bekleniyor. Ayrıca, TALAY’ın operasyonel seyir irtifası 3-5 metre arasında değişmektedir.
Teknik Performans ve Görev Yetenekleri
Alçak irtifada uçuş yeteneği sayesinde radara yakalanma olasılığı çok düşük olan TALAY, saatte 200 kilometrenin üzerinde hız yapabilmekte ve hedefindeki olası deniz platformlarının hepsinden daha hızlı hareket edebilmektedir. Bu özellikleriyle TALAY, 3 saate kadar havada kalabilme kapasitesine sahiptir ve karada da belirli bir mesafede alçak irtifa uçuşu gerçekleştirebilmektedir.
TALAY’ın yüksek faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde, çok çeşitli görevlerde kullanılabilir ve operasyonel esnekliği artırmaktadır. Ağırlığının yarısına denk gelen 30 kilograma kadar faydalı yük taşıyabilme yeteneği, onu farklı stratejik görevlerde etkin bir araç haline getirmektedir.
Sistem ve uçuş testleri devam eden TALAY’ın elektrikli modelinin geliştirme sürecinin 3 ay içinde tamamlanması hedeflenmektedir. Yüksek yerlilik oranına sahip olan TALAY, 7 metre kanat açıklığına sahip deniz karakolu modeli için yerli motor kullanımına yönelik olarak yıl sonunda TEI ile işbirliği çalışmalarına başlanacaktır.
KAYNAK: AA