“Asrın felaketi” olarak tanımlanan 6 Şubat 2023’teki depremlerin merkez üssü olan Kahramanmaraş, afet sonrası zarar gören tesislerini yeniden faaliyete geçirerek ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunuyor. Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) verilerinden derlediği bilgilere göre, yaklaşık 100 tekstil ihracatçısı firmanın bulunduğu bu kent, 2022 yılının ilk 9 ayında 446 milyon 858 bin dolar olan tekstil ihracatını, bu yıl yüzde 12,2 oranında artırarak 501 milyon 516 bin dolara yükseltmeyi başardı.
Kahramanmaraş’ın 2022 yılının ilk 9 ayındaki toplam ihracatı 681 milyon 356 bin dolar, yıllık ihracatı ise 868 milyon 855 bin dolar olarak kaydedilmişti.
Tekstil ve Ham Maddeleri Sektöründe Önemli Gelişmeler
KMTSO Başkan Vekili Hikmet Gümüşer, AA muhabirine verdiği demeçte, Kahramanmaraş’ın 2 binden fazla firmaya ev sahipliği yapan büyük bir sanayi merkezi olduğunu belirtti. Özellikle tekstil ve ham maddeleri sektörünün kent ekonomisindeki belirleyici rolüne vurgu yapan Gümüşer, 2022 yılında ihracat rekoru kırdıklarını hatırlatarak, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremlerin ardından ihracatın bir miktar gerilediğini ifade etti.
Sektörün Deprem Sonrası Toparlanma Süreci
Yaşanan olumsuzluklara rağmen sektörün yavaş yavaş toparlanma sürecine girdiğini söyleyen Gümüşer, “2024 yılının ilk 9 ayı itibarıyla bir nebze olsun toparladık. 2023 yılına göre, 2024’te tekstil ve ham maddelerinde yüzde 12 ihracat artışı sağlayarak 501 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Hala depremin yaralarını sarmakta olan şehrimiz için bu güzel bir başarı. Ağırlıklı olarak ihracatımızı İtalya’ya yaptık. Ayrıca Çekya’ya olan ihracatımızda da önemli artışlar gözlemleniyor. Pakistan’a olan ihracatımız da oldukça yükseldi.” şeklinde konuştu.
İstihdam Sorunları ve Karlılık Düşüşü
Geçen yıla göre hem birim fiyatların hem de karlılık oranlarının düştüğünü belirten Gümüşer, bu düşüşün önemli sebeplerinden birinin yüksek işçilik maliyetleri olduğunu kaydetti. Gümüşer, “Avrupa ve Amerika’daki durgunluklar ile Türkiye içindeki yüksek faiz politikaları nedeniyle birçok işletme kapasitelerini düşürmek zorunda kaldı. Şu an Kahramanmaraş’taki iplik tesisleri yalnızca yüzde 40 kapasiteyle çalışıyor. Aynı zamanda ciddi verimlilik düşüşleriyle karşı karşıyayız; bunun en önemli sebeplerinden biri, çok yoğun istihdam sorunu yaşanmasıdır. Fabrikalar istihdam ettikleri mavi yakalı personeli kısa süreliğine işe alıyor. Bu durum, yalnızca bir veya iki ay sürdükten sonra personelin işten ayrılmasıyla büyük bir verimlilik kaybına yol açıyor.”
Başarıya Ulaşma Azmi
Kahramanmaraş Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Narlı ise, yaklaşık 3 hafta önce kentte ihracatla ilgili kendi şirketi de dahil olmak üzere 10 firmanın altın ile ödüllendirildiğini belirtti. Bu durumun kent için gurur verici olduğunu ifade eden Narlı, “Bu sadece bizim başarımız değil, aynı zamanda bizimle birlikte çalışan iş arkadaşlarımızın da başarısı. Depremden yalnızca 15 gün sonra iş arkadaşlarımız büyük bir aksiyon alarak fabrikalarımızı hızlıca yeniden faaliyete geçirdi. Bu başarı, sanayicinin değil, onlarla birlikte gerçekleştirdiğimiz güzel çalışmaların bir sonucudur. Durmayacağız, çalışmaya devam edeceğiz ve bu başarıyı tekrar elde edeceğiz.” değerlendirmesini yaptı.
KAYNAK: AA