Çin ve AB Arasındaki Ticaret Gerilimi Artıyor
Çin Ticaret Bakanlığı, Avrupa Birliği (AB) tarafından geçen yıl başlatılan sübvansiyon soruşturması sonrası, Çinli üreticilere uygulanan ek gümrük tarifleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Bakanlık, bu tarifelerin, sektörün devlet destekli olduğu iddiasıyla getirildiğini belirterek, bu duruma kesinlikle katılmadığını ifade etti.
Ayrıca, Pekin yönetimi, Çinli firmaların meşru haklarını ve ekonomik çıkarlarını korumak adına gerekli her türlü önlemi alacağını vurguladı. Bu kapsamda, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) bünyesinde ihtilaf çözüm mekanizmasına başvurulduğu da kaydedildi.
Çin’in, ticari ihtilafların diyalog yoluyla çözülmesinden yana olduğu belirtilerek, AB ile mevcut müzakerelerin yeni bir aşamaya geçtiği ifade edildi. Bakanlık, “Umarız Avrupa tarafı, Çin ile yapıcı bir işbirliği içerisinde olur ve iki tarafın da kabul edebileceği, ticari sürtüşmelere yol açmayacak bir çözüme ulaşılabilir,” dedi.
AB Komisyonu, dün yaptığı açıklamada, Çin’de üretilen elektrikli otomobillere yönelik sübvansiyon soruşturmasının sonuçlandığını ve bu ülkeden AB’ye yapılan elektrikli otomobil ithalatına beş yıl süreyle ek gümrük vergileri uygulanacağını duyurdu. Bu yeni düzenleme, bugün AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yarından itibaren yürürlüğe girecek.
- ABD’li elektrikli araç üreticisi Tesla’nın Çin’de üretilen modellerine %7,8
- Çinli şirketlerden BYD’ye %17
- Geely’ye %18,8
- Soruşturmada işbirliği yapan üreticilere %20,7
- İşbirliği yapmayan devlet destekli SAIC Motor ve diğer firmalara ise %35,3 ek vergi uygulanacak.
Çin ile AB Arasında Ticaret Savaşı Başlayabilir
Komisyonun Ekim 2023’te başlattığı sübvansiyon soruşturması sonrasında gelen gümrük tariflerindeki artış, Çin ile AB arasında olası bir ticaret savaşının fitilini ateşlemeye aday görünüyor. Çin Ticaret Bakanlığı, AB ülkelerinin 4 Ekim’de gümrük tariflerindeki artışlara onay vermesinin ardından, bu ülkelerden ithal edilen konyaklara geçici gümrük vergileri getireceğini açıkladı.
Daha önce de Çin, Avrupa’dan ithal edilen domuz eti ürünlerine karşı damping, süt ürünlerine ise sübvansiyon soruşturması başlatmıştı. Pekin yönetimi, ayrıca Avrupa’dan ithal otomobillere ek gümrük tarifleri uygulama sinyali veriyor. Ticaret Bakanlığı, büyük motor hacmine sahip benzinli ithal araçlar için gümrük tarifelerini artırmayı planladığını duyurdu. Böyle bir adımın, Çin’deki geniş motorlu taşıtların büyük bir kısmını ihraç eden AB ülkelerindeki otomobil üreticilerini olumsuz etkileyeceği öngörülüyor.
KAYNAK: AA