Vedat Işıkhan’dan Emeklilik ve Asgari Ücret Açıklamaları
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Beyaz TV’de yayımlanan “Akılda Kalsın” programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu ve birçok soruya yanıt verdi.
Emeklilik şartlarının değişip değişmeyeceği ve emekli aylıklarının hesaplanmasında yeni bir düzenleme olup olmayacağı konusundaki sorular üzerine Bakan Işıkhan, şu ifadeleri kullandı:
“Emeklilik sistemiyle veya emekli aylıklarının hesaplanmasıyla ilgili herhangi bir konu şu an gündemimizde yer almıyor. Ancak dışarıdan gelebilecek tüm önerilere açığız. Ekonomi Koordinasyon Kurulu ve Orta Vadeli Plan çerçevesinde belirlediğimiz hedefler doğrultusunda, 12. Kalkınma Planımız kapsamında emeklilik sistemimizin daha iyi bir noktaya gelmesi için her türlü oluşuma hazırız.”
Emekli İkramiyesi ile İlgili Açıklama
Bakan Işıkhan, emeklilere bayram ikramiyesi uygulamasının 2018 yılında başladığını hatırlatarak, “Bu geleneğimizi 2025 yılında da sürdürmeyi arzu ediyoruz. Her zaman emeklilerimizin yanında olduk ve olmaya devam edeceğiz.” dedi.
Asgari Ücret ile İlgili Gelişmeler
Işıkhan, asgari ücretin milyonlarca vatandaşı ilgilendiren ve çalışma hayatının temel taşlarından biri olduğuna dikkat çekti. Asgari ücretin, hükümet veya bakanlık tarafından tek başına belirlenmediğini vurgulayan Işıkhan, “İnşallah 2025 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek amacıyla Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu aralık ayının başında toplamaya başlayacağız.” şeklinde konuştu.
Belediyelerin Borçları Hakkında Bilgilendirme
Belediyelerin SGK prim borçlarına da değinen Işıkhan, son birkaç haftada belediyelerden 7,9 milyar lira nakit ödeme aldıklarını bildirdi. “Bunun kat kat fazlasını da taksitlendirdik. Belediyelerin araçlarına veya banka hesaplarına hemen ipotek koymuyoruz. Bizimle iletişime geçen birçok belediye oldu. Parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelerimizle iletişim kurma çabası içindeyiz.” dedi.
Işıkhan, “Bir belediye bize bir adım attığında, biz Bakanlık olarak 10 adım atıyoruz. 31 Mart’ta 96 milyar lira olan tüm belediyelerimizin borçları, şu an 140 milyara ulaşmış durumda, çünkü her gün faiz ekleniyor. Bu borçlardan vazgeçmemiz mümkün değil. Belediye başkanlarına buradan duyuru yapmak istiyorum: Bu borçları, faiziyle birlikte eninde sonunda tahsil edeceğiz.” açıklamasında bulundu.
Yeni Nesil Çalışma Modelleri Üzerine Görüşler
Bakan Işıkhan, “Yeni nesil çalışma neyi kapsıyor? Mesela haftada bir gün izni var diyelim, o izin iki güne mi çıkartılacak? Nasıl bir esnek çalışmadan bahsediliyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Bizim ifade etmek istediğimiz yeni nesil çalışma modelleri, bunun ötesinde bir anlayıştır. Çalışma Bakanlığı olarak çalışmadan, üretmeden ve katma değer yaratmadan yanayız. Çalışma saatiyle ilgili gündeme gelen her konu için sosyal paydaşlarımızla yaptığımız toplantılarda belirttiğimiz husus, güçlü bir Türkiye oluşturabilmek ve güçlü bir ekonomiye sahip olabilmek için daha fazla çalışmamız gerektiğidir. İstihdamı artırmanın en önemli araçlarından biri, yeni nesil çalışma modelleri olacaktır. Part-time çalışma, saat başı çalışma ve kısmi çalışma gibi modeller, bu yeni anlayışın temel taşlarındandır.”