Türkiye Çelik Sektöründe Eylül Verileri
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nden (TÇÜD) alınan verilere göre, 2023 yılı eylül ayında Türkiye’de ham çelik üretimi, bir önceki yılın aynı dönemine göre %6,5 oranında artış göstererek 3,1 milyon ton seviyesine ulaştı. Ocak-eylül döneminde ise bu üretim, %13,8’lik bir artışla toplamda 27,9 milyon ton olarak gerçekleşti.
Nihai Mamul Tüketimi ve İhracat Verileri
Eylül ayında nihai mamul tüketimi, geçen yılın aynı ayına göre %0,8 oranında artarak 2,9 milyon ton oldu. Ancak ocak-eylül döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %4,2’lik bir azalma yaşanarak toplam tüketim 27,8 milyon ton seviyesine geriledi.
Çelik Ürünleri İhracatı Miktar ve Değer Olarak Yükseldi
Çelik ürünleri ihracatı, eylülde geçen yılın aynı ayına göre miktar bazında %17,7 artışla 1,3 milyon ton, değer bazında ise %16,7’lik bir yükselişle 908,2 milyon dolar olarak kaydedildi. Ocak-eylül döneminde, 2023’ün aynı dönemine kıyasla miktar bazında %31,6’lık bir artışla toplam ihracat 9,8 milyon tona, değer bazında ise %18,2’lik bir artışla 7,2 milyar dolara ulaştı.
İthalat Verileri ve Dış Ticaret Dengesi
İthalat 9 Ayda Azaldı
Eylül ayında ithalat, geçen yılın aynı ayına göre miktar bakımından %4,8 artışla 1,3 milyon ton seviyesine yükselirken, değer yönünden %5,8’lik bir düşüşle 1 milyar dolara geriledi. Ocak-eylül döneminde ise 2023’ün aynı dönemine kıyasla ithalat miktar bazında %12,5 azalmayla 11,9 milyon ton, değer itibarıyla ise %19 gerileyerek 9,5 milyar dolara ulaştı. Geçen yılın ocak-eylül döneminde %52 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde %75,9 seviyesine yükseldi.
Dış Ticaret Dengesinde Yıl Sonu Hedefleri
Yıl Sonu Hedefi En Az %90
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, Ticaret Bakanlığı tarafından ocak ayında filmaşin ithalatına yönelik alınan koruma tedbiri kararının, ürün ithalatında %57,5 oranında bir gerilemeye yol açtığını ve ihracatta ise ölçek ekonomisi nedeniyle %71’lik bir artış sağladığını belirtti. Yayan, yassı sıcak ürünlerin ithalatının ise aynı seviyede kaldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
- “Ekim ayından itibaren, yassı ürün ithalatının da kademeli bir şekilde azalma eğilimine girmesiyle birlikte, halen %75 seviyelerinde olan ihracatın ithalatı karşılama oranının yıl sonuna kadar %90’a, 2025’te ise tekrar %100’ün üzerine çıkma ihtimalinin belirdiğini ifade etti.
- Bu yönde atılacak adımlarla çelik sektörü, ülkemizin dış ticaret açığının kapatılmasına önemli destek veren sektörler arasındaki konumunu güçlendirecektir.”
KAYNAK: AA