Trump’ın Dönüşü ve Piyasalara Etkisi

Trump’ın Dönüşü ve Piyasalardaki Etkileri

Donald Trump’ın siyasi sahneye geri dönmesi, piyasalarda güçlü bir dolar ve artan borçlanma maliyetleri ile sonuçlandı. Bu durum, yatırımcıların gelişmekte olan piyasa para birimlerini satışa çıkarmasına neden oldu. Özellikle Meksika pezosu öncülüğünde yaşanan değer kayıpları, ilgili ülkelerin para birimlerinde belirgin bir düşüşe yol açtı. Trump’ın Çin’den gelen ihraç ürünlerine yeni vergiler ve kotalar getireceği yönündeki endişeler, Çin hisse senedi piyasasında da kayıplara neden oldu.

Genelde Trump’ın ticaret politikalarına karşı en savunmasız para birimi olarak değerlendirilen Meksika pezosu, %3,5’e kadar varan bir değer kaybı yaşadı ve 2023’ten bu yana en kötü gününü geçirdi. Hong Kong’daki Çin hisse senedi endeksleri %2,5’ten fazla düşerken, MSCI Gelişen Piyasalar Para Birimleri Endeksi de %1’e varan bir düşüş kaydetti. Trump’ın ilk döneminde, 2018’de Çin’e karşı başlatılan ticaret savaşı, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinde önemli bir rallinin durmasına neden olmuştu. Bu kez, Trump’ın genişleyici maliye politikaları, enflasyonist bir ortam yaratabilir ve gelişmekte olan ülkelerin borçlanma maliyetlerini olumsuz etkileyebilir.

Piyasa Uzmanlarının Endişeleri

Gama Asset Management’ın Baş Yatırım Yöneticisi Rajeev De Mello, bu durumu şöyle değerlendirdi: “Trump’ın başkanlığı, Çin’i diğer ülkelerden daha fazla hedef alarak, önceki Trump yönetimine kıyasla daha sert ve kapsamlı tarifeler uygulanmasına yol açacak. Genişleyici bir maliye politikası, özellikle uzun vadeli tahviller için daha yüksek tahvil getirilerine neden olacak. Bu durum, daha güçlü bir ABD doları ve artan ABD getirileri aracılığıyla gelişmekte olan piyasalar için çifte bir darbe oluşturacak.”

Doğu Avrupa para birimleri de Avrupa’nın büyüme kaygıları ve para politikalarının kısıtlanabileceği endişeleri nedeniyle büyük kayıplar yaşadı. In Touch Capital Markets Kıdemli Döviz Analisti Piotr Matys, “Trump’ın ticaret politikalarının Meksika için özellikle olumsuz sonuçları olacak; ancak bu durum Euro Bölgesi ve onunla yakın ilişkisi bulunan Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri için de geçerli” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Hisse Senetleri Endeksi, Trump’ın geri dönüşünün Meksika ve Güney Afrika gibi ülkelerin yanı sıra Çin ve diğer Asya devleri için daha derin ekonomik zorluklara işaret etmesi nedeniyle üç günlük kazancına ara verdi. Columbia Threadneedle Stratejisti Ed Al-Hussainy ise, “Artık ABD seçim sonuçları, ‘daha güçlü’ bir ABD doları, daha yüksek ABD tahvil faizi oranları ve gelişmekte olan ülkelerin ihracatçılarına orantısız zarar veren tarife politikalarına kapı açıyor. Yerel faizler, kurlar ve yüksek beta kredisi genelinde varlık sınıfında daha fazla zayıflık görmemiz muhtemel” değerlendirmesinde bulundu.