Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Açıklamaları
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, katıldığı bir programda ihracat gelişmeleri, İsrail ile ticaretin durdurulması, Türkiye’nin BRICS üyeliği ve fahiş fiyatlarla mücadele konularında önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenmesi üzerine de değerlendirmelerde bulunan Bakan Bolat, “AB ile Gümrük Birliği görüşmeleri olumlu ilerliyor. AB ticareti başlatırsa ticaretimiz hızlanır.” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin BRICS Üyeliği
BRICS ile ilgili son gelişmeleri paylaşan Bakan Bolat, “BRICS, dünya milli gelirinin yüzde 25’ini oluşturan önemli ülkelerin yer aldığı bir iş birliği örgütüdür. Bu yapı, doğu-batı kutuplaşmasını andıran bir dinamiğe sahiptir ve popülaritesi giderek artmaktadır. Türkiye’nin BRICS üyeliği ile ilgili statüsüne gelince, Türkiye’ye ortak üyelik teklifi yapılmıştır. Bu, BRICS’in geçiş sürecidir. BRICS’e katılmak, Türkiye’ye dünya üzerindeki tüm önemli platformlarla iş birliği yapma açısından büyük bir kazanım sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
İsrail ile Ticaretin Durdurulması
Bakan Bolat, İsrail ile ticaretin durdurulması konusundaki açıklamalarına şöyle devam etti: “İsrail’e ticaretle ilgili iddialar, Türkiye’yi ve hükümeti yıpratma çabası olarak değerlendiriliyor. Biz Türkiye olarak, İsrail’in bu saldırılarını durdurmak için bütün diplomatik yolları denedik. 85 bin ton sağlık yardımını 8 aylık bir süre zarfında bölgeye ulaştırmayı başardık. Aralık ayının başlarında 10 günlük bir ateşkes sağlandı fakat İsrail’in katliamları hızlanmaya başlayınca ticaretin azaltılması için büyük bir çaba sarf ettik ve oranları düşürdük.”
‘Ticaretin Durdurulmasına İsrail’in Tepkisi’
“İsrail ile ticareti durdurmamıza İsrail çok kızdı. Çünkü kimsenin kendisine meydan okuyamayacağını, arkasını ABD’ye dayamış bir ülke olarak görüyordu. Cumhurbaşkanımızın meydan okumasını ve ‘Sizi her yere şikayet edeceğiz’ diyerek parmak göstermelerini hazmedemediler. Biz İsrail ile ticareti durdurunca Filistin hükümeti ‘Bizim Türkiye ürünlerine ihtiyacımız var. 6 milyon insan yaşıyor’ dediler. Filistin’e kozmetik ürün gönderilmesine bile ‘Ne ihtiyaçları var?’ diye sordular. Kozmetik kategorisi altında sabun ve şampuan gönderiliyor. Filistin’e bunları layık görmüyor musunuz?”
İlk yorum yapan olun