Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, gerçekleştirdiği basın toplantısında küresel ekonomik gelişmelere dair önemli değerlendirmelerde bulundu. ABD ekonomisinin son birkaç yıl içerisindeki performansının oldukça güçlü olduğunu vurgulayan Kozack, enflasyon azaltma sürecinin, birçok kişinin endişelendiği kadar maliyetli olmadığını ifade etti.
Kozack, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) seviyesinin, salgın öncesi eğilimi aşan tek G20 ekonomisinin ABD olduğunu belirterek, bu durumun küresel ekonomi açısından da olumlu etkileri olduğunu kaydetti. Federal Rezerv’in (Fed) uyguladığı politikaların etkisiyle enflasyon oranının düştüğünü ve yüzde 2 hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini dile getiren Kozack, ABD’deki çekirdek kişisel tüketim harcamaları enflasyonunun bu yıl sonunda yaklaşık yüzde 2,5 seviyesine ulaşmasını beklediklerini ve gelecek yıl ortasına kadar bu hedefe yeniden döneceğini öngördüklerini aktardı.
ABD’nin Ekonomik Büyümesinde Yavaşlama Beklentisi
Kozack, enflasyonda yılın başında karşılaşılan yukarı yönlü risklerin azaldığını ifade ederek, Fed’in faiz indirim döngüsünü başlatmasının uygun olacağını düşündüklerini söyledi. Ancak, yukarı yönlü risklerin tamamen ortadan kalkmadığını da belirtmekte fayda olduğunu ifade eden Kozack, Fed’in faiz indirimlerinin hızını ve kapsamını, gelecek ekonomik verilere göre dikkatlice ayarlaması gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, ABD büyümesinin yavaşlamasını beklediklerini ve bunun ekim ayında yayımlanacak Dünya Ekonomik Görünüm tahminlerine de yansıyacağını kaydetti.
BRICS Üyeliği ve Ülke Kararları
Bir basın toplantısında Türkiye’nin BRICS’e katılım beyanına ilişkin bir soru üzerine Kozack, BRICS veya diğer uluslararası grupların derinleşen iş birliklerinin, üyeleri arasındaki parçalanmayı azaltmayı ve ticaret ile yatırım maliyetlerini düşürmeyi amaçladığı takdirde desteklenmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, bu tür girişimlere katılımın her ülkenin kendi kararı olduğunu vurguladı.
BRICS Ülkeleri
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubu, dünyanın en büyük gelişmekte olan ekonomilerine ev sahipliği yapmaktadır. Bu yılın başında İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır gibi dört yeni üye daha kazanan BRICS, Suudi Arabistan’ı da davet etmiş ancak ülke henüz katılım sağlamamıştır. Ayrıca, Arjantin’de yeni yönetime gelen Javier Milei, BRICS’e katılmayacaklarını açıklamıştır.