Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Isparta’daki AK Parti Teşkilat Buluşması Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Isparta’da AK Parti Teşkilat Buluşması’na Katıldı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Isparta ziyareti sırasında bir otelde düzenlenen AK Parti Teşkilat Buluşması’nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bolat, AK Parti’nin Türkiye buluşmaları serisinin bir parçası olarak Isparta’da olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, bu toplantıların halkı, esnafı, çiftçiyi ve sivil toplum kuruluşlarını dinleyerek çözüm önerileri geliştirmek amacıyla yapıldığını vurguladı.

Türkiye’nin, tarımsal üretimde Avrupa’da ikinci, dünyada ise onuncu sırada yer aldığını belirten Bolat, AK Parti ve Cumhur İttifakı’nın 22 yıllık hükümet döneminde tarımsal üretim gelirinin 31 milyar dolardan 71 milyar dolara yükseldiğine dikkat çekti. Bolat, “İhracatımız 3 milyar dolardı; şimdi tarımsal ihracatımız 31 milyar dolar. Bu yıl inşallah 33 milyar doları aşacak.” şeklinde konuştu.

Bakan Bolat, önceliklerinin 86 milyon vatandaşın ihtiyaçlarını karşılamak ve ardından ihracat yapmak olduğunu ifade ederek, “Üretimi az olan kritik ürünlerde ihracata kota ya da sınırlama getirmek durumunda kaldık. Ancak bu, tüketicilerimizin makul şartlarda ürün alabilmelerini sağlamak içindi.” dedi. Ayrıca, mayıs ayında bazı ürünlerdeki ihracat kotalarının kaldırıldığını, en son zeytinyağında bu kotaların tamamen kaldırıldığını duyurdu.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 101 yıllık tarihinde 17 seçim kazanıp 22 yıl boyunca hükümet olan başka bir parti olmadığını hatırlatan Bolat, “Başarılı, güven veren, teşkilatçı bir Cumhurbaşkanımız var ve güçlü bir teşkilatımız var.” diyerek, Cumhurbaşkanı’nın vizyonerliği ve liderliği altında çalışkan hükümetlerin görev yaptığını vurguladı.

Büyük Reformlar ve Ekonomik Başarılar

Bolat, Türkiye’de büyük reformlar yapıldığını, özgürlüklerin genişletildiğini ve terörün büyük ölçüde Türkiye topraklarından defedildiğini belirtti. Ekonominin beş katından fazla büyütüldüğünü vurgulayan Bolat, “Milli gelirdeki artış, dolar bazında beş kat arttı. 230 milyar dolardan 1 trilyon 200 milyar dolara çıktık.” diye ekledi. Kişi başına milli gelirin de 3 bin 600 dolardan, 13 bin 300 dolara yükseldiğini belirten Bolat, yıl sonuna kadar bu rakamın 14 bin doların üzerine çıkabileceğini ifade etti.

Tarım, sanayi, hizmet ve ticaret alanlarında büyük başarıların elde edildiğini vurgulayan Bolat, muhalefetin kriz ve felaket tellallığı yaparak bu başarıyı gölgelemeye çalıştığını ifade etti.

Dış İlişkiler ve Yatırımcı Güveni

Salgın, Rusya-Ukrayna savaşı ve depremin en büyük maliyetinin yüksek enflasyon olduğunu belirten Bolat, “Dışarıdan bakıldığında çok güçlü bir Türkiye profili var. Türkiye, saygı duyulan, itibarlı ve dünya lideri konumunda bir lidere sahiptir.” dedi. Türkiye’deki 83 bin yabancı yatırımcının, 267 milyar dolar yatırım yaptığını belirten Bolat, “Bu yatırımcılar, Türkiye’de para kazanmak için burada bulunuyor.” diyerek, yabancı yatırımların Türkiye ekonomisindeki önemine dikkat çekti.

Bolat, perakende ticaret kanunu üzerinde değişiklikler yapıldığını, fahiş fiyat ve stokçulukla mücadelede cezaların 10 kat artırıldığını belirtti. Ayrıca, güvenli ikinci el satışlar için yeni bir yönetmelik çıkarıldığını duyurdu.

Enflasyonla Mücadele

Enflasyonla mücadele öncelikleri arasında yer aldığını belirten Bolat, “Üç yılda ne olursa olsun, enflasyonu yüzde 10’un altına indirmeyi hedefliyoruz.” dedi. Enflasyonun ticari ahlakı bozduğunu ve adaletsizlik getirdiğini söyleyen Bolat, Türk lirasına güvenin arttığını ve cari açığın 15 ayda 57 milyar dolardan 15 buçuk, 16 milyar dolara düştüğünü ifade etti. Son olarak, enflasyonun 3 ayda 24 puan azaldığını vurgulayan Bolat, önümüzdeki yıl enflasyonun yirmili rakamlara gerileyeceğini umduğunu belirtti.

Bu açıklamalar, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal politikalarının yönünü belirleme konusunda önemli bir çerçeve sunmaktadır.