Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta’nın Açıklamaları
Pil Batarya Üreticileri ve Tedarikçileri Derneği (PİLDER) Başkanı Kadem Usta ve dernek üyeleri, Türkiye’nin batarya sektöründeki gelişmeler hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Usta, cep telefonlarından elektrikli araçlara ve enerji depolama sistemlerine kadar çeşitli tip ve kapasitelerde üretilen bataryaların, küresel ölçekte önümüzdeki 10 yıl içinde önemli bir büyüme kaydedeceğini vurguladı. Batarya teknolojilerinin, sürdürülebilir enerji geçişinin kritik bir parçası haline geldiğini ifade eden Usta, şunları söyledi:
“Ülkemizdeki artan talebin yanı sıra, G7 ülkelerinin 2030 yılına kadar ulaşmayı hedeflediği 1500 gigavatsaatlik yeni küresel enerji depolama hedefi, sektörümüz için önemli fırsatlar sunuyor. Bu alanda küresel pazarda daha etkin bir konuma gelerek ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlayabiliriz. Bu nedenle, batarya ve pil teknolojilerinde üretim üssü olma vizyonuyla hareket ediyoruz.”
Türkiye’deki batarya üretim ekosistemindeki önemli gelişmelere de dikkat çeken Usta, “Şu anda aktif olarak faaliyet gösteren 2 hücre üretim tesisi var. Yatırım aşamasında bulunan gigavatsaat üzeri kapasiteye sahip 4 yeni tesis ile bu sayı daha da artacak. Ülkemizin 2030 yılına kadar 80 gigavatsaat üretim kapasitesini aşacağını öngörüyoruz.” dedi.
Kadem Usta, ayrıca batarya sektöründe yatırımların artması için eksik mevzuatların tamamlanması ve süreçlerin hızlandırılması gerektiğini belirterek, sektörde teşviklerin artmasını beklediğini vurguladı.
Türkiye’nin Batarya İthalatı ve İhracatı
Türkiye’nin 2022 yılında 573 milyon doları aşan lityum-iyon pil ve batarya ithalatının, 2023 yılı itibarıyla 1,06 milyar dolara yükseldiğine dikkat çeken Usta, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun depolamalı enerji üretim lisansları ve elektrikli araç üretimleriyle Türkiye’nin lityum-iyon pil ve batarya talebinin 2030 yılına kadar 10 milyar doları aşmasını öngördüğünü kaydetti.
Usta, bu potansiyelin Türkiye’nin hücre ve batarya üretim tesislerinin ve kapasitelerinin artmasını zorunlu kıldığını belirtirken, “Türkiye, 2022 yılında 10,5 milyon dolarlık pil ihracatını 2023 yılında 39,7 milyon dolara çıkararak neredeyse 4 katına çıkardı. Şu anda faal durumda yaklaşık 100 tesiste lityum-iyon batarya üretimi gerçekleştiriliyor. Ülkemizin lityum-iyon pil potansiyelini değerlendirirken tüm bu verileri göz önünde bulundurmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.
Küresel Batarya Pazarındaki Beklentiler
Küresel batarya pazarının 2030 yılında 9 teravatsaate ulaşmasının öngörüldüğünü belirten Usta, enerji sektöründe “oyun değiştiren” batarya teknolojilerinin, özellikle yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkıda bulunduğunu ifade etti.
Usta, dünya genelinde batarya üretim kapasitesinin şu anda 2,6 teravatsaat seviyesinde bulunduğunu aktararak, “2030 yılına gelindiğinde bu rakamın büyük bir sıçrama yaparak 9 teravatsaate ulaşması bekleniyor. Bu talep artışı, Türkiye için de geçerli olup, yerli üretimle karşılanması gerektiğini ortaya koyuyor.” dedi.
Son olarak Usta, “Enerjide oyun değiştiren” depolama teknolojilerinin gerçekçi bir bakış açısıyla ele alınmasını amaçladıkları zirvenin, Türkiye’deki batarya ekosisteminin sağlıklı bir şekilde gelişimine büyük katkı sağlayacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
KAYNAK: AA