Gençlik ve Spor Bakanlığı, üniversiteye giriş sınavında başarı göstermiş gençleri ağırlayarak “Vizyon Kampları” adı altında yeni bir projeye imza atıyor. Bu projeyle birlikte, başarılı öğrenciler için çok çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bakanlık, bu yıl ilk defa gerçekleştirilen Vizyon Kampları ile başarıyı ödüllendirirken, gençlerin gelişimine katkı sağlıyor.
Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Seyri Antep Gençlik Kampında düzenlenen bu kamplarda, ülke genelindeki başarılı gençler yeni nesil bir vizyon ile buluşturuluyor. Proje kapsamında, en başarılı ve sosyal yönü güçlü gençler seçiliyor ve onların gelişimi için alanında tanınmış ve başarılı isimlerle yoğun eğitim programları düzenleniyor. Böylece bu gençlerin Bakanlığın çeşitli programlarından faydalanma oranı artırılmış oluyor.
Vizyon Kampında 600 Başarılı Genç Bir Arada
Bu yaz dönemi boyunca, üniversiteye giriş sınavında ilk 5 bine giren toplam 600 genç seçilerek farklı Gençlik Kamplarında misafir edildi.
Vizyon Kampı Nedir?
Vizyon Kampı; 18-24 yaş aralığında bulunan, Yükseköğretim Kurumları Sınavında ilk 5 bine giren öğrenciler ve/veya TÜBİTAK 2209-A-Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programında destek almaya hak kazanan gençlere, farklı bir vizyon kazandırmak ve gelişimlerini desteklemek amacıyla tasarlanmış bir kamp programıdır.
Kampın Amacı
Bu kamp, Türkiye’de yapılan ölçme değerlendirme sınavlarında ve yarışmalarında başarılı olan gençleri, alanında uzman eğitmenlerin rehberliğinde farklı bakış açılarıyla buluşturmayı hedefliyor. Tasarım odaklı düşünme, öz-düzenleme yoluyla öğrenme ve bireysel verimliliği artırma amacı taşınmakta; ayrıca iletişimde duygu dostu bir yaklaşım benimsenmektedir.
Kamp Dolu Dolu Geçiyor
Kamp süresince, tasarım odaklı düşünme eğitimi, bilimsel temelli araştırma, duygu dostu iletişim yaklaşımı ve öz-düzenleme yoluyla öğrenme gibi içerikler sunulmaktadır.
5 Hafta Boyunca Etkinlik Düzenleniyor
Vizyon Kampı, Gaziantep’te toplam 5 hafta sürecek şekilde planlandı. Her bir dönem, gidiş geliş günleri dahil olmak üzere 6 gün sürecek ve her hafta farklı kız ve erkek öğrenciler misafir edilecektir. Programda eğitimlerin yanı sıra sosyal aktiviteler ve şehir gezileri de gerçekleştirilecektir.
Kampın Hedefleri
Gençlerin, düzenlenecek eğitim ve atölyelerle farkındalıklarını artırmak ve becerilerini güçlendirmek hedeflenmektedir. Gençlik kamplarının kültür, sanat ve spor alanlarındaki imkanlarını kullanarak kişisel ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak, psikoloji alanında yapılacak eğitimler ve atölyeler ile gençlerin kendilerini tanıma süreçlerini desteklemek amaçlanmaktadır. Ayrıca, çeşitli sosyal faaliyetlerle gençlerin kaynaşması ve etkileşimlerinin artırılması hedeflenmektedir.
Kampın İçeriği Zengin
Eğitimler, armut puf sohbetleri, şehir gezileri ve çeşitli sosyal aktiviteler ile zenginleştirilmektedir.
Armut Puf Sohbetleri Konuları
- Mozaikten Harmoniye: Bir Arada Yaşamanın Sanatı
- Kozmik Yolculuk: Evrenin Derinliklerini Bir Bakış
- Doğayı Kucaklamak: Sürdürülebilir Yaşam Tarzı
- Algoritmanın Ötesinde: Makine Öğrenmesi İle Gelecek
- Yaşamın Bilimi: Biyoloji ve Genetiğin Gizemlerini Keşfetmek
- Bilimde Yolculuk: Tarihin ve Felsefenin Derinliklerine Doğru
- Çevrimiçi Etik: Geleceğin Denge Arayışı
- Günlük Hayatın İncelikleri: İletişim ve Zerafet
Tasarım Odaklı Düşünme
Eğitim içeriklerinde “Tasarım Odaklı Düşünme” ön plandadır. Bu eğitimler, öğrenme tasarımı alanındaki güncel ve tarihi konuları inceleyerek, gençlerin kendi öğrenme süreçlerini eleştirel bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanımaktadır. Ayrıca, belirli bir sorunun çözümüne yönelik etik açıdan uygun bir sistem kurarak gençlerin bu süreçte eğitim almaları teşvik edilmektedir.
Bilimsel Temelli Araştırma
Gençlerin herhangi bir araştırma projesinin başarısında kritik bir rol oynadığını anlamaları sağlanarak, bilgi denizinde yön bulmaları, verileri eleştirel bir şekilde analiz etmeleri ve anlamlı sonuçlar çıkarmaları için temel araştırma becerileri geliştirilmektedir.
Duygu Dostu İletişim Yaklaşımı
Duygu dostu iletişim, gençlere daha etkili davranışlar kazandırmak adına kullanılmaktadır. Empatik katılım yolu ile bireylerin duygusal durumu sözlü olarak kabul edilmekte ve doğrulanmaktadır. Bu durum, güven ve “hissedilme” duygusunu pekiştirmekte ve bireylerin nörolojik sistemlerinde olumlu değişikliklere yol açmaktadır.
Öz Düzenleme Yoluyla Öğrenme
Öz düzenleme, bireyin kendisini tanıması ve kendi kendine öğrenebilmesi yolunda kullanabileceği tüm işlemleri, teknikleri, taktikleri ve stratejileri kapsar. Bu süreç, bireyin kendi amaçlarını belirlemesi ve bu hedefler doğrultusunda bilişsel olarak kendini motive etmesi anlamına gelir.