TSB’den Önemli Duyuru: Arama Konferansı Gerçekleştirildi
Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından yapılan açıklamaya göre, TSB Başkanı Uğur Gülen’in liderliğinde düzenlenen 2 günlük “Arama Konferansı” önemli konuları masaya yatırdı. İklim değişikliği, yapay zeka uygulamaları, demografik değişimler, insan kaynakları yönetimi, reasürans sorunları, maliyet kontrolü, trafik sigortası ve yeşil dönüşüm gibi kritik başlıklar ele alındı.
Etkinlik, Sabancı Üniversitesi Arama Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun yönetiminde, sigorta şirketlerinin genel müdürleri, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı uzmanları, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkan ve Başkan Yardımcıları, uzmanlar, acenteler, eksperler, asistans firmaları, meslek örgütleri ve sigorta ekosisteminin diğer temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşti.
Gülen, etkinlikteki konuşmasında, tüm sektörlerden birçok temel paydaşla bir araya geldiklerini vurgulayarak, “Gelecek nesillere güvenli bir ülke bırakma hedefiyle çıktığımız bu yolculukta, sektördeki birliktelik, Türk sigorta sektörünün barış ve güven içinde bir araya gelmesinin yanı sıra, ülkemizin deprem, iklim değişikliği gibi risklere karşı koruma açıklarını kapatacak güçlü bir iradenin sembolü olacaktır. Ortak akılla ilerlemeli ve sorunlarımızı birlikte çözmeliyiz. Sigorta sektörü, tek taraflı çözümlerle ilerleyemez. Bu nedenle tüm paydaşlarımızla iş birliği yaparak, sektörümüzü daha güçlü kılacak adımlar atacağız.” ifadelerini kullandı.
63 Maddelik Risk Haritası Oluşturuldu
Etkinlikte, sektörün gelişimi için kritik konuların gündeme getirilmesiyle birlikte, sigortayı vatandaşa, vatandaşı ve kamuyu sigortaya daha yakın hale getirme hedefi ön plana çıktı. Yüksek katılımın sağlandığı beyin fırtınası seansında, sigorta sektörüne dair 63 maddelik bir risk haritası belirlendi. Konferansta, gelecek 5-10 yıl içinde sektörü etkileyebilecek riskler tespit edilerek, sigortacılığın ekonomideki etkisini artırmak ve kamunun üzerindeki yükü hafifletmek amacıyla yapılması gerekenler belirlendi.
10 Yıllık Hedefler ve Projeler
Türkiye’de “teminatsız varlık, güvencesiz birey, sigortasız kimse bırakmamak” vizyonuyla hedeflerini belirleyen sigorta sektörü için 10 yıllık hedefler ve projelerin bazıları şu şekilde sıralandı:
- Dünya sigorta liginde ilk 10’da yer almak,
- 10 trilyon lira prim üretimi hedeflemek,
- Kişi başı prim üretimini 350-400 dolara çıkarmak,
- Penetrasyonu ilk 5 yılda yüzde 5, akabinde yüzde 7’ye çıkarmak,
- Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) fon büyüklüğünün GSMH’nın yüzde 10’unun üzerine çıkarılması,
- Zorunlu ürünlerde yüzde 100 poliçe sahipliği sağlamak,
- Yeni finansal ürünlerin geliştirilmesi,
- Tüketiciyi sigorta konusunda bilinçlendirerek bir sigorta kültürü oluşturmak,
- Serbest piyasa ve serbest tarifeyi teşvik etmek,
- Türkiye Sigorta Platformu oluşturmak,
- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) işbirliğinde erken yaşta eğitimle okullarda müfredata sigorta konularını dahil etmek,
- Türk Devletleri Teşkilatı pazarına girmek,
- TSB’nin koordinasyonunda tüm tarafların ortak mutabakatıyla müşteri odaklı sigortacılık kanununun çıkarılması,
- Uçtan uca dijitalleşmeyi sağlamak için tüm tarafların entegrasyonunu gerçekleştirmek.
KAYNAK: AA