2024 İkinci Çeyrek Türkiye Ekonomi Büyüme Verileri

Türkiye Ekonomisinin 2024 İkinci Çeyrek Büyüme Verileri

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, sosyal medya üzerinden 2024 yılı ikinci çeyrek büyüme verilerini değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, Türkiye ekonomisinin 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında mevsimsel artış göstererek yüzde 2,5 oranında büyüme kaydettiğini belirtti. Ayrıca, 2024 yılı ilk çeyrek büyümesi yüzde 5,3 olarak revize edilirken, yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,8 olarak gerçekleştiğini ifade etti.

Yılmaz, 2023 yılına ait gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) verilerinin de yukarı yönlü güncellendiğini ve yüzde 5,1 oranında reel büyümeyle milli gelirin 1,1 trilyon doları aştığını vurguladı. Kişi başına düşen milli gelirin bir önceki yıla göre 2.584 dolar artarak 13.243 dolara ulaştığını, bunun da Orta Vadeli Program (OVP) hedeflerinin üzerinde bir başarı olduğunu ifade etti.

2024 yılı ikinci çeyrek büyümesinde, sıkı para ve maliye politikalarının gecikmeli etkileri ile birlikte sanayi üretimindeki ve ihracat performansındaki zayıflamaların takvim ve köprü günü etkileriyle birleştiğini belirten Yılmaz, “Net ihracatın büyümeye katkısı, ithalatta görülen yavaşlamaya bağlı olarak 1,3 puan olmuştur. Uygulanan politikalarla cari açığımız, OVP öngörülerimizden çok daha hızlı bir şekilde düşmektedir” dedi.

  • Ağustos ayı geçici dış ticaret verilerine göre:
    • İhracat, 2024 yılı Ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artarak 22,1 milyar dolar oldu.
    • İthalat, yıllık bazda yüzde 10,8 azalışla 27 milyar dolar seviyesine geriledi.
    • İhracatın yıllıklandırılmış değeri Ağustos ayında 262 milyar dolara yükseldi.
    • Yıllıklandırılmış dış ticaret açığı, Mayıs 2023’te 122,2 milyar dolar ile zirve yaptıktan sonra, 2024 yılı Ağustos ayı itibariyle 78,6 milyar dolara geriledi.

Dış ticaret açığındaki azalmayla birlikte cari açığın daralmasının önümüzdeki aylarda da devam etmesi bekleniyor. Harcamalar yönünde 2024 yılı ikinci çeyrek verilerine baktığımızda, özel kesim ve kamu kesimi tüketim harcamalarının sırasıyla yüzde 1,6 ve yüzde 0,7 oranında arttığı, toplam tüketim harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 oranında artış gösterdiği görülmektedir. Tüketim harcamalarındaki artış, yılın ilk çeyreğine kıyasla bir yavaşlama eğilimi göstermekte olup, sıkılaşma tedbirleri ve makroihtiyati önlemlerin etkisiyle talepteki dengelenme eğilimini teyit etmektedir.

Bu dönemde toplam sabit sermaye yatırımları yüzde 0,5 oranında artarken, yurt içi talebin büyümeye katkısı 1,2 puana gerilemiştir. Üretim sektörlerinde iktisadi faaliyetteki dengelenmenin etkileri de belirginleşmiştir. Üretim yönünden incelendiğinde, 2024 yılı ikinci çeyreğinde inşaat dâhil hizmetler sektörü yüzde 2,5, tarım sektörü yüzde 3,7 oranında büyüme kaydederken, sanayi sektöründe takvim ve köprü günlerinin etkisiyle yüzde 1,8 oranında bir daralma yaşanmıştır.

Siyasi istikrar ve öngörülebilirlik çerçevesinde büyüme performansının 16 çeyrektir aralıksız devam etmesi ve depremin olumsuz etkilerini kısa sürede bertaraf etmesi memnuniyet vericidir. Önümüzdeki dönem için makroekonomik istikrarı güçlendirmeye yönelik adımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Üçüncü çeyreğe yönelik öncü göstergeler, talepteki dengelenmenin devam etmesiyle birlikte talebin enflasyon üzerindeki daraltıcı etkisinin süreceğini işaret etmektedir.

Sürdürülebilir büyümenin sağlanması açısından, fiyat istikrarının temini ile üretim, tüketim ve yatırım kararlarının sağlıklı bir şekilde alınması önem taşımaktadır. Programımız doğrultusunda büyümenin kompozisyonunu, özel tüketim harcamalarının görece az arttığı, yatırımlarda ise yüksek artışların kaydedildiği bir yapıda gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçiş çabalarımız devam edecektir. Kalıcı fiyat istikrarını sağlayarak sürdürülebilir büyümeyi güçlendirecek ve böylece vatandaşlarımızın refahını artıracak politikaları kararlılıkla uygulayacağız. Bu bağlamda, hedeflerimize ulaşacağımız yol haritamızı içeren güncellenmiş Orta Vadeli Programımızı (2025-2027) yakında kamuoyuyla paylaşacağız.