Türkiye Yatırım Konferansı’nda Önemli Görüşmeler
Türkiye Yatırım Konferansı’na katılmak üzere New York’ta bulunan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yatırımcı toplantılarının sürekliliğine dikkat çekti. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Türkevi’nde düzenlenen yuvarlak masa toplantısının önemine değinen Gülle, bu toplantıya Fortune 100 listesinde yer alan 25 önde gelen Amerikalı firmanın üst düzey yöneticilerinin katıldığını belirtti.
Gülle, toplantının soru-cevap bölümünde, şirketlerin Türkiye ile ilgili yatırım niyetleri, mevcut yatırımlarda karşılaştıkları sorunlar ve yeni beklentileri üzerine görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti. “Toplantıda, mevcut yatırımı olan bazı firmalar, yatırımlarını genişletme yönünde bazı önerilerde bulundular. Bazıları ise devam eden süreçlerle ilgili iyileştirme taleplerini ilettiler. Masaya sunulan sorunlar ve talepler, bu firmaların Türkiye’ye duyduğu ilginin bir göstergesidir. Bu ilginin neticesinde, o firmalarla olan gelişmelerin olumlu yönde ilerleyeceğine inanıyorum.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.
Önemli İsimlerle Yapılan Toplantılar
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan’ın katılımıyla Goldman Sachs’ta gerçekleştirilen bir toplantıdan da bahseden Gülle, geçen yılki programda daha çok siyasi soruların gündeme geldiğini, bu yıl ise daha teknik soruların sorulduğunu kaydetti. Geçen yıl yeni açıklanan Orta Vadeli Program (OVP) hakkında konuşulduğunu aktaran Gülle, bu yıl OVP’deki gelişmelerin ele alındığını ve piyasalara yönelik soruların sorulduğunu dile getirdi.
Citi ev sahipliğinde de daha odaklanmış iki program gerçekleştirildiğini vurgulayan Gülle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın Türkiye’nin enerji politikaları konusunda bilgi verdiğini ve katılımcıların sorularını yanıtladığını belirtti. Ayrıca, son toplantıda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın teknoloji firmalarıyla bir araya geldiğini ifade etti.
Geçen yılki toplantıda açıklanan programların uygulanabilirliği ve hedeflere ulaşılabilirliği hakkında soru işaretleri bulunduğunu dile getiren Gülle, “Bu yıl hedeflerin başarıyla yakalandığını görebildikleri için, bir sonraki yıl hedefleri konusunda daha tatmin olmuş bir izlenim edindim. Bu nedenle soruların daha teknik bir çerçevede olması, ilgiyi artırmaktadır. İlerleyen süreçlerde ise elbette fizibilite çalışmaları ve diğer detaylar üzerine yoğunlaşılacaktır.” şeklinde konuştu.
Öngörülebilirlik Teması
Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Başkanı Murat Özyeğin de Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların katılımıyla gerçekleştirilen toplantının verimli geçtiğini ifade etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu marjında düzenlenen programlarda, özellikle OVP’nin ilk yılında belirlenen hedeflere ulaşılmış olmasının güzel geri bildirimler sağladığını belirtti.
Özyeğin, ekonomi programları ve projeleri hakkında detaylı paylaşımların yapıldığı bu toplantılarda, Türkiye’nin OVP çerçevesinde öngörülebilirliğinin artmasının yatırımcılar üzerinde olumlu bir etki yarattığını vurguladı. “Dezenflasyonist program ilerledikçe ve Türkiye’nin öngörülebilirliği arttıkça, yatırımcıların ilgisinin daha da artmasını bekliyorum.” dedi.
Yatırımcılara bazı konularda kolaylıklar sağlanmasının, işlerin hızlı bir şekilde çözülmesinin ve teşvik programlarının önemine dikkat çeken Özyeğin, “Bu unsurlar çok kritik, bunlar konuşuldu ancak genel bir tema olarak öngörülebilirlik ön plana çıktı. Öngörülebilirlik, iş dünyası için en büyük teşviktir. Bu bağlamda, özel sektör olarak ve özellikle Amerikalı yatırımcılardan aldığımız geri dönüşlerde en kritik unsurun öngörülebilirliğin artması olduğunu görmekteyiz.” ifadelerini kullandı.