Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Kapasite Artışı ve Avrupa’daki Yeri

Türkiye’nin Rüzgar Enerjisi Kapasite Artışı

AA muhabirinin, Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope tarafından yayımlanan “İstatistikler ve Görünüm Raporu”ndan derlediği verilere göre, Türkiye’nin rüzgar enerjisi kapasitesi, bu yılın ilk yarısında önemli bir artış gösterdi. Ülkemiz, toplamda 78 rüzgar türbini ile ortalama 5,5 megavatlık bir güç elde etti. 2023 yılının sonunda, Türkiye’nin 1350 megavatlık ilave kapasiteye ulaşması bekleniyor. Ayrıca, ilk yarıda elde edilen 426 megavatlık artış, yıl sonu tahmininin %32’sini oluşturuyor.

Rüzgar enerjisi alanında Türkiye, ilk yarıda en yüksek karasal rüzgar kapasitesini sisteme dahil eden ülkeler arasında yer alıyor. Bu bağlamda, Almanya 1300 megavat ile lider konumda. Almanya’yı sırasıyla 876 megavat ile İspanya, 573 megavat ile Fransa ve 536 megavat ile İsveç takip ediyor. Böylece, Türkiye, bu yılın ilk yarısında eklediği 426 megavat rüzgar enerjisi kapasitesiyle, Avrupa’da karasal rüzgar enerjisi kapasite artışında beşinci sırada yer alıyor.

Rüzgar Santralleri ve Enerji Bağımsızlığı

WindEurope Üst Yöneticisi (CEO) Giles Dickson, WindEnergy Hamburg Karasal ve Deniz Üstü Rüzgar Etkinliği kapsamında AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa’da bu yılın ilk yarısında gerçekleştirilen rüzgar enerjisi kurulumlarını değerlendirdi. Dickson, Avrupa’nın geçen yıla oranla benzer rüzgar enerjisi kurulumları gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Gelecek yıl, kolaylaştırılan izin süreçleri sayesinde Avrupa’da daha fazla kurulum bekliyoruz. Almanya, bu konuda en güzel örnek. Dört yıl önce izin süreçlerinde değişiklik yaptı ve şu an kapasitesine eklediği 1300 megavatla karasal rüzgar kurulumlarında lider konumda.” dedi.

Türkiye’deki makroekonomik dengelerin iyileşme sürecine girdiğine dikkat çeken Dickson, bu durumun yatırım ortamını da olumlu yönde etkileyeceğini belirtti ve şöyle devam etti:

  • “Türkiye, hala daha istikrarlı bir makroekonomik bağlama geçiş yapıyor ve enflasyonu yüksek faiz oranlarıyla kontrol etmeye çalışıyor.”
  • “Rüzgar enerjisi kurulumları açısından Türkiye iyi bir durumda. Kısa vadede yatırım yapmak zor olsa da, orta ve uzun vadede ülkeye birçok yeni yatırımı çekme potansiyeli mevcut.”
  • “Bu koşullarda, Türkiye’nin yeni rüzgar santralleri inşa etmesi, enerji bağımsızlığı kadar ekonomik büyüme açısından da kritik öneme sahip.”

Karasal Kurulumlar ve Avrupa Genelindeki Durum

Öte yandan, Avrupa, bu yılın ilk yarısında toplam 287 gigavat rüzgar enerjisi kapasitesine ulaşırken, bunun 243 gigavatını karasal rüzgar enerjisi santralleri oluşturmaktadır. Bu veriler, rüzgar enerjisinin gelecekteki potansiyelini ve önemini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

KAYNAK: AA