Son Gelişmeler ve Yatırımlar Hakkında Önemli Açıklamalar
“Suudilerin sahip olduğu şirket, Türkiye’ye 5 milyar dolarlık yatırımdan bahsetti.”
- “Son bir yılda 1,1 milyon istihdam oluştu. Bu muazzam bir artış.”
- “Gelecek yılın ortalarında, enflasyon eskisi kadar gündem olmayacak.”
Son dakika haberi: Kanal7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programı, 19. sezonuna merhaba dedi. 699’uncu bölümdeki konuğu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz oldu. Yılmaz, “Böyle programlara daha çok ihtiyacımız var. Nitelik her alanda çok kıymetli. Biz de kamuyu sağlıklı bilgilendirdiğiniz, nitelikli bir program yaptığınız için teşekkür ediyoruz.” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz’ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Yabancı Yatırımcıların Türkiye’ye İlgisi
15 aylık bir sürede, istikrarlı bir performans sergilendi. Yeni güncellenmiş Orta Vadeli Program (OVP) ile de bu durum pekiştirilmiş oldu. Programa dış dünyadan ciddi bir güven var. Sonuçlarına ilişkin olumlu bir takdir mevcut. Gerek portföy yatırımları, gerekse doğrudan yatırımlar açısından Türkiye farklı bir konuma gelmiş durumda.
Dün gerçekleştirilen toplantı, 8 yıl aradan sonra bir ilk oldu. Başbakanlık döneminde Sayın Cumhurbaşkanımız bu toplantıları yapıyordu fakat bir süredir böyle bir organizasyon yapılmıyordu. Gelecek yıl da daha vakitlice başlayarak bu programı gerçekleştireceğiz.
Türkiye, istikrarlı bir ülke. Politika çerçevesi öngörülebilirlik sağlıyor. Huzurlu bir ülke. Türkiye, yatırımcıların dikkatini çeken bir ülke haline geldi. Önemli olan bu ilgiyi sonuç almaya dönüştürmemizdir.
5 Milyar Dolar Yatırım Sinayali
Suudilerin sahip olduğu bir şirket, Türkiye’ye 5 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsetmiş durumda.
Uluslararası bir şirketin anketlerine göre, geleceğe yönelik yatırım yapmayı düşünenlerin oranı neredeyse iki katına çıktı. Ancak doğrudan yatırımlar zaman alan süreçlerdir. Finansal yatırımlar hızla gerçekleşebiliyor ancak doğrudan yatırımlar için projelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Türkiye’ye Doğrudan Yatırımda Önemli Artış
Son üç ayda doğrudan yatırımlarda belirgin bir ivmelenme gözlemleniyor. Son 7 yılda 6 milyar doları aşan bir miktar elde edildi. Yıl sonunda bu rakamın 10 milyar doları aşması bekleniyor. Önceden konut ağırlıklı olan yatırımlar artık azalıyor. Dünyadan yüzde 1 pay alıyoruz, hedefimiz bunu yüzde 1,5’a çıkarmak. Daha önce bu oran binde 1’di, şimdi on katına çıktı.
Otonom araçlardan çip üretimine kadar birçok alanda yatırımları artırmak istiyoruz. Hedefe odaklı, nitelikli bir strateji belirledik. İnanıyorum ki, daha fazla doğrudan yatırımı Türkiye’ye çekebileceğiz. Dünya genelinde nitelikli sermayeyi cezbetmek için bir yarış var. İçerideki bazı çevrelerin tartışmalarını siyasi bir bağlamda değerlendiriyorum. Ancak yabancı yatırımcılar, Türkiye’nin iç siyasetinden bağımsız olarak, ülkenin gerçek durumuna odaklanıyorlar.
Erken Seçim Tartışmaları ve Yatırımcıların Yaklaşımı
(Erken seçim çağrılarına ne diyorsunuz? Yabancı sermayenin bu konudaki yaklaşımı nasıl?) Ekonominin en büyük düşmanı belirsizliktir. Belirsizlik arttıkça yatırımlar zayıflar. Erken seçim tartışmalarını gündem haline getirmeye çalışanlar, Türkiye’de belirsizliği artırmaya çalışıyor. Bu durumun ekonomiye fayda sağlamadığını düşünüyorum. Bu tartışmaların kaynağını CHP’nin iç meseleleri olarak değerlendiriyorum.
Vatandaşımızın kalıcı çözümler üreten hükümetlere ihtiyacı var. Türkiye, hem genel hem yerel seçimlerini büyük bir demokratik olgunlukla gerçekleştirdi. Şu an seçimsiz bir dönemdeyiz ve bu dönem oldukça değerli. Seçim dönemlerinde daha kısa vadeli meseleler ön plana çıkarken, bu dönemi fırsat olarak değerlendirmek gerekir.
Piyasanın Orta Vadeli Program Yaklaşımı
Beklentilerin oldukça iyileştiğini görmekteyiz ancak henüz tam sonuçları almamız mümkün değil. Geçiş süreci yaşandı ve kalıcı istikrar dönemine girmekteyiz. Bütçe açığını toparlama, cari açığı düşürme ve Merkez Bankası’nın rezervlerini artırma gibi hedeflerimiz var. Geçen yıl bütçe açığını 6,4 olarak tahmin etmiştik, yılı 5,2 ile kapatmayı başardık. Bu yıl için hedefimiz ise 4,9.
Cari açığımız geçen yıl yüzde 6 civarındaydı. Bugün geldiğimiz noktada ihracat artarken, ithalat azalmış durumda. Cari açığımız şu anda yüzde 2 civarında ve yıl sonunda yüzde 1,7’ye düşmesi bekleniyor. Ülkenin döviz ihtiyacı azaldı ve net rezervler 156 milyar dolara ulaştı. Bütün risk göstergelerini düşürdük ve Türkiye’nin ekonomik yapısını sağlamlaştırdık.
Enflasyon Beklentileri
Haziran itibarıyla dezenflasyon süreci başlamıştı. Öncelikle geçici olarak enflasyon artışları yaşandı. Ancak bunu başından beri öngörüyorduk. Haziran’dan itibaren düşüşe geçti ve son üç ayda 23,5 puanlık bir azalma ile yüzde 52 seviyesine geldi. Gelecek ay için 40’lı rakamlar bekliyoruz ve yıl sonunda bu oranın 41,5 civarında olmasını öngörüyoruz.
Gelecek yılın ortalarında enflasyon artık gündem oluşturmayacak. 2026’da ise hedefimiz tek haneli rakamlara ulaşmak. AK Parti geçmişte bu başarıyı elde etti ve aynı hedefleri yeniden gerçekleştireceğiz.
Sanayicilerin Kurlar Hakkındaki Talepleri
Türkiye’de dalgalı kur rejimi mevcut. Kuru esas itibariyle arz ve talep belirliyor. Merkez Bankası, spekülatif ve manipülatif durumlara müdahale ediyor. Ancak döviz arzı ve talebi neyse dövizin fiyatı da buna göre şekilleniyor. Türkiye, dalgalı kur rejimini sürdürecek.
Enflasyonla mücadele eden ülkelerin milli paraları güçlenir. Uluslararası ölçekte satın alma gücünü artırmış olursunuz. Bu yıl için 1,3 trilyon dolarlık bir milli gelir hedefleniyor ve kişi başına gelirimizin de 15 bin doları aşması bekleniyor. Elbette bunun ihracatçılara etkisi göz önünde bulundurulmalıdır.
İstihdamda Büyük Artış
Geçtiğimiz yıl büyüme oranımız yüzde 5,1 olarak gerçekleşti. Bu yılın ilk altı ayında ise bu oran 3,8 oldu. Yıl sonu için ortalama beklentimiz 3,5 civarında. Ancak, istihdam tarafında tahminlerimizin ötesinde olumlu bir seyir gözlemleniyor. Son bir yılda 1,1 milyon yeni istihdam oluştu.
OVP’de işsizlik oranını 10,3 olarak öngörmüştük, şimdi bunu 9,3’e revize ettik. İşsizlik oranının tek haneli rakamlara düşmesini hedefliyoruz. Özellikle gençler ve kadınlar için istihdamı artırmayı planlıyoruz.
Konut Kredileri Ne Zaman Normalleşecek?
İstikrar güçlendikçe, faizler ve enflasyon da düşüş trendine girecek. Ancak zamanlamayı Merkez Bankası belirleyecek. Bu alanla ilgili daha fazla detay vermememiz daha doğru olacaktır. Her iki unsurun da düşeceği bir ortam oluşacak.
Uluslararası Güvenlik ve Siber Güvenlik Çalışmaları
İsrail, barış istemiyor ve sürekli bir savaş politikası izliyor. Uluslararası toplumun, Gazze’deki olayları unutmaması gerekiyor. Daha büyük bir ittifakın bu tür eylemlere dur demesi şart.
Son 20 yılda Türkiye, savunma sanayisine büyük yatırımlar yaptı. Artık siber alanda çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Yapay zeka ile siber güvenlik alanında yeni riskler ortaya çıkıyor. Bu alanda güçlü bir yapı oluşturmak için Cumhurbaşkanlığına bağlı bir siber güvenlik başkanlığı tasarlamaktayız. Bunu önümüzdeki dönemde Meclisimize sunmayı planlıyoruz.
KAYNAK: HABER7
İlk yorum yapan olun