ABD-Türkiye Enerji İşbirliği Üzerine Değerlendirmeler
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Enerji Kaynaklarından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Geoffrey Pyatt, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa’daki enerji merkezi rolünü vurgulayarak, bölgesel enerji güvenliği ve çeşitliliğine olan katkısının önemine değindi. Pyatt, İstanbul’a yaptığı ziyaretin ardından, Anadolu Ajansı (AA) muhabirine Türkiye ile ABD arasındaki enerji işbirliği hakkında bilgiler sundu.
İstanbul’daki Atlantik Konseyi Bölgesel Temiz ve Güvenli Enerji Konferansı’na katılan Pyatt, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Ayşe Berris Ekinci ve diğer üst düzey katılımcılarla önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Pyatt, bu buluşmalarla ilgili olarak, “Enerji güvenliği konusundaki işbirliğimizi, Türkiye’nin Güneydoğu Avrupa’daki kritik rolünü, bölgesel enerji arzında çeşitliliğin sağlanmasını ve Rusya’nın enerjiyi bir baskı aracı olarak kullanma yeteneğini azaltmayı ele aldık.” şeklinde konuştu.
Kritik mineraller alanında ABD ile Türkiye arasında geliştirilmesi gereken işbirliğine de dikkat çeken Pyatt, “Bakan Yardımcısı Ekinci ile, Türkiye’nin New York’taki Mineral Güvenliği Ortaklığı (MSP) Forumu’na katılımı çerçevesinde kritik mineraller konusundaki işbirliğimiz için iddialı bir vizyona sahip olduğumuzu konuştuk.” ifadelerini kullandı.
Enerji dönüşümü bağlamında Türkiye’nin temiz enerjiye yönelik çabalarındaki ilerlemeleri değerlendiren Pyatt, “İstanbul’a uçarken yeni rüzgar enerjisi inşaatlarını görmek benim için heyecan vericiydi. Kalkınma Finansman Kurumumuz, Türkiye’deki karasal rüzgar kapasitesinin artırılması amacıyla önemli bir krediyi onayladı.” dedi.
Güney Gaz Koridoru
Güney Gaz Koridoru hakkında da yorumda bulunan Pyatt, “Güney Gaz Koridoru, Azerbaycan, Türkiye, Yunanistan ve İtalya arasındaki işbirliğini içeren başarılı bir projedir. Bu koridor, özellikle Güney Avrupa, İtalya ve Balkanlar’da enerji çeşitliliğinin sağlanmasında kritik bir rol oynamaktadır.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu. Pyatt, gelecekte bu koridorun genişleme potansiyelinin bulunduğunu vurgulayarak, “Güneydoğu Avrupa’dan Bulgaristan ve Romanya’ya gaz taşıyabilecek dikey bir gaz koridoru vizyonu da mevcut.” diye ekledi.
ABD-Türkiye Enerji İşbirliği
Türkiye’nin gazlaştırma kapasitesindeki önemli artışa dikkat çeken Pyatt, ABD’nin Türkiye’nin yakın zamanda İngiltere’de Shell ve Fransa’da TotalEnergies ile yaptığı uzun vadeli anlaşmalar konusunda “çok heyecanlı olduğunu” belirtti. Pyatt, “Umarım bu gazın büyük bir kısmı Amerika Birleşik Devletleri’nden, Körfez Kıyısı’ndan temin edilir.” ifadesini kullandı. Ayrıca, nükleer enerji teknolojisinde, özellikle küçük modüler reaktörler (SMR) üzerine ABD ile Türkiye arasındaki işbirliğinin potansiyeline de değinen Pyatt, “İstanbul’da bana İhracat-İthalat Bankası’nın Başkanı dostum Reta Jo Lewis de eşlik etti. Reta Jo, Exim’in Türkiye dâhil olmak üzere nükleer teknoloji ihracatçılarımızı desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.” dedi.
Pyatt, “Amerikan sivil nükleer şirketlerinin hem geleneksel reaktörler hem de gelişmekte olan SMR sektörü için Türkiye ile ortaklıklar geliştirdiğini ve sistemlerini Türkiye’ye yerleştirmekle kalmayıp, aynı zamanda geliştirme ortakları olarak da faaliyet göstermelerini görmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Irak-Türkiye Petrol Boru Hattı
Irak-Türkiye petrol boru hattı konusuna da değinen Pyatt, “Amerika Birleşik Devletleri, boru hattının yeniden faaliyete geçmesini destekliyor. Ankara da benzer şekilde bu hattın yeniden açılmasını istiyor. Atlantik Konseyi konferansında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrol bakanının Erbil’de boru hattının yeniden faaliyete geçmesi yönündeki arzusu beni rahatlattı.” şeklinde konuştu. Pyatt, “Bu durum, Bağdat için kaçırılmış bir fırsat olduğu gibi, Erbil için de bir fırsat kaybıdır ve yalnızca IKBY’den İran’a petrol gönderen kaçakçıların ve Irak’ın Tahran’daki düşmanlarının işine yarar.” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile IKBY Başkanı Neçirvan Barzani arasında çarşamba günü Ankara’da gerçekleştirilen görüşmelere de dikkat çeken Pyatt, ABD’nin bu süreçte yakın gelecekte ilerleme kaydedilmesini umduğunu dile getirdi.
KAYNAK: AA