Adana Kuyumculuk Sektöründeki Son Durum
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman, pandemi süreci ve Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerin etkilerinin yanı sıra, özellikle Avrupa’dan gelen gurbetçilerin tatil bölgelerini tercih etmesinin, Çukurovalı çiftçilerin yeterince gelir elde edememesinin altına yatırım yapma oranlarını azalttığını ifade etti.
Kentte dört kuşaktır kuyumculuk yaparak altın imalatı ve toptancılığı yapan Bülent Dalyan ise, bu sezon altın alışverişinde gurbetçilerin yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Mesleğe başladığı yıllar ile günümüz arasında ciddi farklılıklar olduğunu vurguladı.
Çiftçinin Yetersiz Geliri ve Yatırım Azalması
Başkan Oğuz Başman, vatandaşların çeyrek, yarım ve tam gibi geleneksel altın ürünlerinin yanı sıra, Adana burması gibi yeni tasarruf ürünlerine yönelmeye başladığını kaydetti. Bu ürünlerin daha az işçilik gerektirdiğini ve satışında en az değer kaybı yaşandığını belirtti. Yaz mevsiminin kuyumcu esnafının en yoğun dönemlerinden biri olduğuna dikkat çeken Başman, “Ancak son birkaç yıldır, hem pandemi hem de deprem nedeniyle piyasa oldukça verimsiz geçiyor. Yurt dışından gelen gurbetçiler genelde turistik bölgeleri tercih etti. Altın alışverişlerinde kendilerini pek göremedik. Özellikle tarıma dayalı gelire sahip çiftçilerimiz yeterince gelir elde edemedi. Bu nedenlerden dolayı, satışlarımızda düşüş yaşandı ve beklentilerimizi karşılayacak bir altın alışverişi maalesef gerçekleşmedi.” dedi.
Gurbetçi Satışlarının Düşmesi
Altın imalatçısı ve toptancısı Bülent Dalyan, düğün sezonu olmasına rağmen takı satışında herhangi bir hareketlilik yaşanmadığını dile getirdi. “Normalde düğün zamanları, yani mayıstan sonraki dönemler bizim altın satışlarımızın en hareketli olduğu dönemdir. Bu aylarda gurbetçilerin gelmesi, düğün ve sünnet organizasyonlarının gerçekleşmesi ve çiftçilerin hasat sonrası altın alımına yönelmesi beklenirdi. Ancak bu sene, çiftçilerimizin durumu kötü, gurbetçilerimiz de yok denecek kadar az. Belki tatile gidiyorlar ama biz burada onları göremedik. Dolayısıyla, kışın yaptığımız işin haricinde bu ayların bize sağladığı faydayı bu sene göremedik. Takı işinde, önceki iki yıla göre satışlarımızda yarıdan fazla bir azalma var. Hem Avrupa’da ekonominin durumu kötü, hem de burada çiftçilerimizin tarım işleri pek iyi gitmiyor. Bu durum herkesin konusu oldu ve biz de, diğer esnaflar gibi bunun sonuçlarını yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Düğün Takılarında Ciddi Düşüş
Bülent Dalyan, Çukurova’da 20 yıl önce, en az yarım kilo altın alınan düğün takılarının şimdi bir çift alyansa dönüşmesine dikkat çekti. “Eskiden düğün takısı konusunda bir rekabet vardı. 20 yıl önce, yarım kilo altın almak neredeyse zorunluydu, çünkü geline ve ailesine karşı bundan azı uygun görülmezdi. Daha üst miktarlarda alanlar da vardı. Örneğin, 10 tane 50 gramlık bilezik, 5 tane 50 gramlık bilezik veya 3 çift 50 gramlık bilezik alınırdı. Bu durum, diğer takıların haricinde 250-500 gram arası bir altın yapıyordu.” dedi.
Bu geleneğin aynı zamanda yeni evlenen çifte maddi destek olarak görüldüğünü belirten Dalyan, “Yeni evlenen çiftler bu altınlarla borçlarını kapatır veya araba ya da ev gibi yatırımlar yaparlardı. Ancak bu dönem artık sona erdi. Şimdi bir çift alyansla düğün sürecini atlatmaya çalışıyorlar. Alyansın yanına belki bir küpe veya bileklik gibi çok küçük takılar ekleniyor. O eski 2 metrelik zincirler ve 10 çift burmalar artık hayal oldu. Doğu’da hala bazı gelenekler devam ediyor ama bizim bölgemizde bu adetler oldukça azaldı. Artık herkes yatırım amaçlı altın almaya yöneliyor. Yatırım haricinde sattığımız düğün takılarında geçen seneye göre yüzde 30’luk bir azalma yaşanırken, 5 yıllık bir periyotta bu kaybın yüzde 50’ye ulaştığını gözlemliyoruz. Artık ailelerin altın gramını beğenmeyip tartışmalarına dahi tanıklık etmiyoruz.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: DHA