Alışverişte Fiş ve Fatura Almanın Önemi
Son dönemde alışveriş yapan tüketiciler için kritik bir uyarı var: Fiş ve fatura almayı ihmal edenler ile belge düzenlemeyen işletmelere yüksek cezalar uygulanacak. Bu düzenleme, 2 Ağustos’ta yürürlüğe girmişti. Uygulamanın detayları ise 9 Eylül’de Gelir İdaresi tarafından yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği Taslağı ile netleştirildi.
Dünya gazetesinin haberine göre, mükellef olmayan nihai tüketicilerin, aşağıdaki belgeleri almadıkları tespit edilirse, her bir belge için 5.000 Türk lirası özel usulsüzlük cezası kesilecek:
- Fatura
- Gider pusulası
- Müstahsil makbuzu
- Serbest meslek makbuzu
- Pekande satış fişi
- Ödeme kaydedici cihaz fişi
- Giriş ve yolcu taşıma biletleri
Bu durum, satıcılar açısından da sıkıntılı bir hal alıyor. Düzenlenmeyen belgeler için minimum 10.000 TL ceza öngörülmekte ve eğer bu durum tekrar ederse, cezalar artarak devam edecek. Özellikle, aynı takvim yılı içinde yapılan bir tespit, cezaların katlanarak artmasına neden olacak. İlk kesimde 10.000 TL, ikinci kesimde 20.000 TL gibi artan cezalar, toplamda 100.000 TL’ye kadar ulaşabilecek.
Dahası, geçersiz belge düzenleme durumunda satıcılar daha yüksek cezalarla karşılaşacak. Örneğin, bir market sahibi, sadece 5 TL’lik bir alışveriş için geçersiz bir belge düzenlerse ve bu durum denetimlerde 6. kez tespit edilirse, kesilecek ceza 600.000 TL olacak. Bu durum, hem tüketicilerin hem de işletmelerin belge düzenleme konusuna daha fazla dikkat etmesini zorunlu kılıyor.
KAYNAK: DÜNYA