Almanya’da İflaslar Artış Gösterdi
Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), ağustos ayına ve 2023’ün ilk yarısına ilişkin iflas başvurusu verilerini detaylandırdı. Buna göre, bu yılın ilk altı ayında toplamda 10 bin 702 işletme iflas bildiriminde bulundu. Bu rakam, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24,9’luk bir artış göstermektedir. Ülkede her 10 bin şirketten 31,2’sinin iflas talebinde bulunduğu gözlemlenmiştir.
İflasların en yoğun olduğu sektör, 10 binde 60,9 vaka ile taşımacılık ve depolama alanıdır. Bu sektörü, 10 binde 47,4 vaka ile inşaat sektörü izlemektedir. İflas eden şirketlerin alacaklılara ödemesi beklenen toplam borç miktarı ise ilk yarıda 32,4 milyar avro olarak kaydedilmiştir. Bu borç, 2023’ün ocak-haziran döneminde yaklaşık 13,9 milyar avro civarındaydı. Kurumsal iflasların dışında, 35 bin 371 borçlu da aynı dönemde kişisel iflas başvurusunda bulunmuştur. Bu sayı, 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 6,7’lik bir artış göstermektedir.
Ağustos ayında ise iflas başvurularının, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 10,7 arttığı dikkat çekmektedir.
Alman Ekonomisi, Resesyon Riskiyle Karşı Karşıya
Öte yandan, Alman ekonomisi artan faiz oranları, konjonktürel rüzgarlar ve yapısal değişiklikler nedeniyle büyüme konusunda zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Ekonomi, yılın ikinci çeyreğinde azalan yatırımlar nedeniyle yüzde 0,1 oranında küçülmüştür. Almanya Merkez Bankası, üçüncü çeyrekte daha düşük bir büyüme beklemektedir. Ekonomi Araştırma Enstitüsü, üçüncü çeyrekte gayrisafi yurt içi hasılada (GSYH) daha fazla düşüş olabileceği öngörüsünde bulunmaktadır.
Eğer Almanya, üçüncü çeyrekte de küçülme yaşarsa, teknik resesyona girmiş sayılacaktır. Teknik resesyon, “üst üste iki çeyrek boyunca GSYH’de küçülme yaşanması” olarak tanımlanmaktadır. Almanya, son 10 yıl boyunca gösterdiği iyi ekonomik performansın ardından, 2020 yılında salgının ilk yılı olan dönemde, 2009’dan beri ilk kez bir resesyon süreci yaşamıştır. Hükümet, bu yıl ekonomide yüzde 0,3’lük bir büyüme öngörmektedir.
KAYNAK: AA