Son yıllarda altın fiyatlarının rekor seviyelere ulaşmasıyla birlikte, sahte altın ürünlerine karşı vatandaşları uyaran uzmanlar, dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Konya Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Yusuf Yaşar, özellikle ziynet eşyası alırken dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Yaşar, sahte altın mağduriyetlerinin önüne geçmek için vatandaşların altın alırken yalnızca güvenilir kuyumculardan alışveriş yapmaları gerektiğini ifade etti. “Hastane ya da postane önlerinde, ‘daraldım, borcum var. 10 bin liralık altın var elimde, bunu ucuza vereceğim’ gibi dolandırıcılık olayları sıkça yaşanmakta. Vatandaşlarımız kesinlikle bu tür tuzaklara düşmemelidirler” dedi.
Devamında, sahte altın satışı yapan kişilerin, gerçek bir altınla dolandırıcılık yapabileceğine dikkat çeken Yaşar, “Bazen insanlar ‘ben bunu tarladan buldum’ diyerek gerçek altın gösteriyorlar. Ancak bu kişilerin, daha sonrasında 20 adet sahte altın satma ihtimali oldukça yüksek. Bu nedenle, altın alımında dikkatli olunmalıdır. Biz kuyumcular olarak, altını ilk etapta elimize alarak rengine ve ağırlığına bakarız. Altının özgül ağırlığı oldukça yüksektir; 19.20 değerindedir ve görünüşünden daha ağır olmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.
Altını Sahtecisinden Ayırmanın Yöntemleri
Yusuf Yaşar, altın alırken mağdur olmamak için dikkat edilmesi gereken bazı yöntemleri de açıkladı. “Altını sahtesinden ayırmak için, kuyumcular olarak biz sesini dinleriz. Tüm kuyumcular, altının sesinden onun gerçek olup olmadığını anlarlar” diyen Yaşar, sesin yanı sıra ağırlığın da önemli bir belirleyici olduğunu belirtti.
Yaşar, “Eğer daha fazla şüphelenirsek, altını yakarak üzerindeki altın yaldızını gideriz. Böylece, madenin çıkarılmasını sağlarız. Eğer altın ayarından şüpheleniyorsak, sertliğine bakarak gerçek altın olup olmadığını değerlendirebiliriz. Daha fazla şüphelenirsek, altını eritip ayar analizi yaptırırız. Ayar evinden yapılan analiz, altının gerçek oranını kesin olarak ortaya koyar” şeklinde bilgi verdi.
Son olarak, altının özgül ağırlığını kontrol etmenin önemini vurgulayan Yaşar, “Gerçek altın, teraziye konulduğunda 20.76 gram gelirken, sahte altın 13.76 gram gelmektedir. Yani arada 7 gramlık bir fark vardır. Bu tür kontrol yöntemleri ile sahte ürünleri tespit etmek mümkündür. Ayrıca, altın, ateşe, aside veya mihenk taşına sürüldüğünde, altın olmayan maddeler silinirken, gerçek altın silinmez” diyerek vatandaşları bir kez daha uyardı.
KAYNAK: İHA