Kentin yerli muz üretiminin büyük kısmının gerçekleştirildiği Anamur ilçesindeki seralarda hasat mesaisi aralıksız sürüyor. Özellikle kokusu, tadı ve kabuğunun ince yapısı ile ithal muzlara kıyasla daha fazla tercih edilen Anamur muzu, sabahın erken saatlerinde usta işçiler tarafından özenle toplanıyor. Toplanan muzlar, hemen ardından kamyonetlere yüklenerek sarartma ve paketleme tesislerine gönderiliyor. Muz yetiştiriciliğine olan ilginin her geçen yıl arttığı bu güzel kentte, 2018 yılında 30 bin dekar olan üretim alanı, 2020’de 50 bin dekara ulaşmışken, yeni sezonda bu rakam 70 bin dekara çıkmış durumda.
Vali Pehlivan, Muz Hasadına Katıldı
Muz hasat etkinliğine katılmak üzere Ören Mahallesi’ndeki bir muz serasına giden Vali Ali Hamza Pehlivan, burada üreticiler ve işçilerle bir araya gelerek sohbet etti. Olgunlaşmış muz ağaçlarından muz kesen Pehlivan, gazetecilere yaptığı açıklamada Anamur’un “muzun başkenti” konumunda olduğunu vurguladı. Anamur muzunun, coğrafi işaretle tescillenen ürünler arasında yer aldığını belirten Pehlivan, devlet teşvikleri ve çiftçilerin yoğun çabaları sayesinde son yıllarda muz yetiştiriciliğinde önemli bir artış yaşandığını ifade etti.
Pehlivan’ın Açıklamaları
Vali Pehlivan, Türkiye’de en çok muz üretiminin Mersin ilinde yapıldığına dikkat çekerek, şu sözleri ekledi:
- “Ülkemizdeki yıllık yaklaşık 950 bin ton muz üretiminin yüzde 50’sini ilimizdeki çiftçiler karşılıyor.”
- “Kentimizdeki üretimin de yüzde 50’sinden fazlası Anamur’da gerçekleştiriliyor.”
- “Üreticilerimiz, muz yetiştiriciliğinden yaklaşık 4,5 milyar lira gelir elde ediyor.”
- “Anamur muzu, tadı, aroması, kabuk yapısı ve diğer benzersiz özellikleriyle öne çıkan ve kolayca ayırt edilebilen bir üründür.”
KAYNAK: AA