Basın Toplantısı ve Arıcılığın Önemi
Basın toplantısında, Türkiye’nin bal ülkesi olarak sahip olduğu önemi vurgulayan Şahin, arıcılık alanında dünyada ikinci sırada yer aldığımızı belirtti. Arıcıların özverili emeklerinin korunmasının, toplumun her kesiminin sorumluluğu olduğunu ifade etti.
Şahin, balın kalitesinin ve saflığının korunması gerektiğine dikkat çekerek, “Bala dışarıdan bir madde eklemeyi, balın yapısını bozmayı ve balın doğal bileşenlerini eksiltmeyi ‘sahtecilik’ olarak kabul ediyoruz.” dedi. Sahteciliğin iki ana türü olduğuna dikkat çeken Şahin, bunları taklit ve tağşiş olarak tanımladı. “Biz, taklit balın değil, arının doğada ürettiği ve arıcının emek vererek elde ettiği balın piyasada hakim olmasını amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.
1 kilogram balın arıcıya maliyetinin 261 lira olduğunu belirten Şahin, market raflarında kilogramı 50 lira veya 70 lira olan bal çeşitlerinin bulunduğunu ifade etti. “Bu balı kim yiyecek? Benim tüketicim yiyecek. Dolayısıyla piyasanın taklit ürünlerden arındırılmasını istiyoruz. Bütün amacımız da bu.” diye ekledi.
Şahin, yurtdışına bal pazarlarken birçok analiz ve kriteri yerine getirdiklerini vurgularken, iç piyasa için de bu analiz yöntemlerinin uygulanması gerektiğini dile getirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bu konularda etkili bir yaptırım beklediklerini aktaran Şahin, “Bakanlığımızın laboratuvarlarında balın saflığını ölçecek NMR makinelerimiz mevcut. Bu makinelerin 2025’ten itibaren kullanılmasını dört gözle bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Şahin, sözlerini tamamlayarak, “Avrupa’da nasıl güvenli bal tüketiliyorsa, benim ülkemdeki insanlar da aynı kalitede ve güvenlikte bal yemelidir.” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: AA