Avdagiç’ten Çarpıcı Göçmen Açıklaması
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, göçmenlik meselelerinin Türkiye’de ve Avrupa’da sıkça gündeme geldiğine dikkat çekerek önemli değerlendirmelerde bulundu. Avdagiç, Türkiye’nin doğurganlık oranlarının düşmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Ne yazık ki, daha az evleniyoruz, daha çok boşanıyoruz ve daha az çocuk doğuruyoruz. İstanbul’un doğurganlık hızı 1,20, Ankara’nın 1,20, İzmir’in ise 1,22 seviyesinde. Türkiye’nin genel doğurganlık hızı ise 1,51” ifadelerini kullandı.
Avdagiç, devamında “Eğer bizim ülkemizin doğurganlık hızı 1,51 ile Fransa’nın altına inmişse, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerde 1,2 gibi bir oranla karşı karşıyaysak, yabancı iş gücü alıp almama lüksümüz yok. Hızla göçmenlere ihtiyacımız var. Şu anda Fransa’nın yüzde 1,79 doğurganlık hızının altındayız ve 1,75 olan İngiltere’nin de gerisindeyiz. Bu durumu acilen tartışmamız gerekiyor.”
Genç İşsizlik Uyarısı
Avdagiç, genç işsizlik konusuna da değinerek, “Hep enflasyonu, döviz kurunu tartışıyoruz. Ancak, ne okulda ne işte olan 1 milyon gencimizi iş dünyasına kazandırmak için acil önlemler almalıyız. Bu konuları enflasyon ve döviz kurundan önce konuşmalıyız.” dedi. OECD raporlarına atıfta bulunan Avdagiç, Türkiye’nin en önemli sosyal problemlerinden birinin ‘ne okulda ne istihdamda’ olan gençler olduğunu belirtti.
Avdagiç, “Bizim neslimiz zorlu bir gençlik dönemi geçirdi. Ancak çocuklarımızı biraz akvaryum ortamında yetiştirdik. Onlara her şeyi sağladık ama fazla çaba göstermeden, üretmeden harçlıklarla pasif bir yaşam sürmelerine izin verdik. 18-24 yaş arası gençlerimizi üretken bir hale getirmek için hızlıca politikalar geliştirmeliyiz.” görüşünü savundu.
Her 3 Gençten 1’i Ne Eğitimde Ne İşte
OECD’nin “Bir Bakışta Eğitim” raporundaki bulgulara dikkat çeken Avdagiç, Türkiye’de her 3 gençten 1’inin ‘ne eğitimde ne işte’ olduğunu hatırlattı. “OECD verilerine göre, 18-24 yaş arasındaki 100 gençten 31’i ne bir okulda eğitim alıyor ne de bir işte çalışıyor. Bu oran Fransa’da yüzde 16, Almanya’da yüzde 9, İtalya’da yüzde 18, İngiltere ve ABD’de ise yüzde 14” şeklinde bilgi verdi.
Avdagiç, ne okulda ne istihdamda olan yaklaşık 3,5 milyon gencin 1-1,5 milyonunu hızlı bir şekilde iş hayatına kazandırmanın önemine vurgu yaptı. “Bu gençler şu anda pasif ve tüketici konumundalar. Onları üretici hale getirdiğimizde, sıkça dile getirdiğimiz eleman ve personel ihtiyacı gibi sorunları da çözme imkanına sahip olacağız. Sertifika ve eğitim programlarıyla bu gençleri iş dünyasına kazandırmak için çalışmalara yönelmeliyiz.” dedi.
KAYNAK: AA