Avrupa’nın En Büyük Mikro Granül Gübre Üretim Tesisi Faaliyetlerine Başladı

Avrupa’nın En Büyük Mikro Granül Gübre Üretim Tesisi Faaliyete Geçti

Avrupa'nın En Büyük Mikro Granül Gübre Üretim Tesisi Faaliyete Geçti

20 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilen yeni fabrika, Avrupa’nın en büyük yeni nesil mikro granül gübre üretim tesisi olma unvanını kazanacak. 8.300 metrekare kapalı alana sahip olan bu tesis, dünyanın ilk hibrit üretim teknolojisini kullanarak yıllık 12 bin ton mikro granül gübre üretmeyi ve bu üretimin yüzde 30’unu ihraç etmeyi hedefliyor.

Mikro granül gübreler, tohum, fide ve fidanların daha güçlü bir başlangıç yapmasına olanak tanıyan başlangıç gübreleridir. Bu inovatif gübreler, klasik gübre kullanımını dekar başına 10 kata kadar azaltarak, nakliye, depolama, işçilik, yakıt ve zaman tasarrufu sağlar. Sonuç olarak, üretim maliyetlerini de 10 kat oranında düşürme potansiyeline sahiptir.

Hayata geçirilen hibrit CE sertifikalı çevreci teknolojiler, üretim sürecinde yüzde 65 daha az enerji ve yüzde 70 daha az su kullanımını mümkün kılmaktadır. Ayrıca, 1.200 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi, tesisin enerji tüketiminin yüzde 35’ini karşılamaktadır. Bu sayede, karbondioksit emisyonunda yüzde 65 oranında bir azalma sağlanarak, Alarko Şirketler Topluluğu’nun 2050 Net-Sıfır emisyon hedefine önemli bir katkı sunulmaktadır.

Alarko Tarım Grubu’nun Sürdürülebilir Hedefleri

Alarko Tarım Grubu'nun Sürdürülebilir Hedefleri

Alarko Şirketler Topluluğu, yeni yatırımlarıyla sürdürülebilir kalkınmaya odaklanarak, 2023 yılında tarım sektörüne hızla giriş yaptı. 2028 yılına kadar modern seracılık, gübre, tohum ve gıda sektörlerinde gerçekleştireceği 1 milyar doları aşan yatırımla, alanında dünyanın en büyük 10 tarım şirketinden biri olmayı hedefleyen Alarko Tarım Grubu, Türkiye’yi modern tarımda daha ileriye taşımak için kararlı adımlar atmaktadır.

Alsera şirketi ile yalnızca bir yıl içinde Türkiye’nin en büyük modern sera işletmecisi olan Alarko Tarım Grubu, Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesi’nde yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımla Palmira Agro şirketinin yeni nesil, inovatif mikro granül gübre fabrikasını devreye aldı. Türkiye’de üretim teknolojisi açısından bir ilki temsil eden bu tesis, Avrupa’nın en büyük üretim tesisi olma özelliğine sahiptir.

Mikro Granül Gübrelerin Avantajları

Mikro Granül Gübrelerin Avantajları

ALARKO’NUN ÜRETTİĞİ MİKRO GRANÜL GÜBRELER TARIMDA ÜRETİM MALİYETLERİNİ 10 KATA KADAR AZALTABİLİYOR

Palmira Agro’nun ürettiği gübreler, klasik gübrelerin çaplarının küçültülmesi ve içerisine ikincil besin maddeleri ile iz elementler eklenmesiyle elde edilmektedir. Bu inovatif ürünler, bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinleri doğru miktarda ve zamanda almasını sağlayarak, çiftçilere yüksek ürün ve operasyon verimliliği sunarken, önemli bir ekonomik tasarruf imkanı da tanımaktadır.

  • Mikro granül gübreler sayesinde çiftçiler, klasik gübre kullanımını dekar başına 10 kata kadar azaltabilir.
  • Nakliye, depolama, işçilik, yakıt ve zaman anlamında tasarruf sağlayarak, üretim maliyetlerini 10 kat kadar düşürebilir.

Alarko Tarım Grubu, güvenilir gıdaya ulaşımı iklim ve çevre dostu üretimle desteklemektedir. İklim krizi, biyoçeşitlilik kaybı, su krizi ve toprak kaynaklarının azalması gibi zorluklar, tarımda daha verimli üretimi zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, Palmira Agro mikro granül gübre fabrikası, verimliliği artıran ürünleri ve çevre dostu teknolojileri ile dikkat çekmektedir.

Geleneksel Tarım ile Yeni Nesil Gübreler Arasındaki Farklar

Geleneksel tarımda verim artırmak amacıyla yoğun olarak kullanılan taban gübreleri, hem toprağın organik yapısını hem de yer altı sularını olumsuz etkileyebilmektedir. Ancak, gelişen teknoloji ile üretilen ve boyutu 0.5 mm ile 1.2 mm arasında değişen mikro granül gübreler, tohuma çok yakın bir mesafede uygulanarak homojen bir yapı oluşturur. Bu sayede, toprakta daha hızlı çözünür ve bitki tarafından daha çabuk alınır.

Bitkinin besine ulaşımını kolaylaştıran bu gübreler, tohumun en çok ihtiyaç duyduğu kaynakları en yüksek oranda sağlamakta ve çimlenme, köklenme ile sağlıklı gövde oluşturma süreçlerinde sürekli enerji ihtiyacını verimli bir şekilde karşılamaktadır. Palmira Agro fabrikasında kullanılan hibrit CE sertifikalı çevreci teknolojiler, üretim sürecinde yüzde 65 daha az enerji ve yüzde 70 daha az su kullanımını sağlamaktadır. Ayrıca, 1.200 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi, tesisin enerji tüketiminin yüzde 35’ini karşılayarak, karbondioksit emisyonunu yüzde 65 oranında azaltmaktadır. Böylece, Alarko Şirketler Topluluğu’nun 2050 Net-Sıfır emisyon hedefine somut katkı sağlanmıştır.

KAYNAK: HABER7

Spor

Derbi Sonrası Ümraniye’de Kutlama Yemeği

Derbi sonrası Ümraniye’de yapılan kutlama yemeği, futbol tutkunlarını bir araya getiriyor. Takımın başarısını kutlamak ve dostluk bağlarını güçlendirmek için düzenlenen bu özel etkinlikte, keyifli anlar ve lezzetli yemekler sizleri bekliyor! […]

Manşet

Halep’te Yaşam Normale Dönüyor

Halep’te yaşam, uzun süren çatışmaların ardından normale dönüyor. Kentteki sosyal ve ekonomik hayatta canlanma belirtileri gözlemleniyor. İnsanlar, umut dolu bir gelecek için adım atarken, Halep’in yeniden inşası için atılan adımlar dikkat çekiyor. […]