Azerbaycan’da Sürdürülebilir Gıda Güvenliği Konferansı

Azerbaycan’da 3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi

Azerbaycan'da 3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi

Ulusoy, Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen “3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi” kapsamında, AA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu. Azerbaycan’ın, Türkiye ile olan güçlü kardeşlik bağı, Hazar Denizi ile Karadeniz arasında stratejik bir konumda yer alması ve lojistik açıdan bir hub olarak öne çıkması nedeniyle bu etkinliği burada gerçekleştirdiklerini belirtti. Ulusoy, Azerbaycan’ın gıda güvenliğine sağladığı katkıların altını çizerek, bu ülkenin konumunun önemine değindi.

Etkinlikte bu yıl sürdürülebilirliğin ana tema olarak ele alındığını vurgulayan Ulusoy, “Değişen İklimde Sürdürülebilir Gıda Güvenliği” mottosuyla düzenlendiğini ifade etti. Ayrıca, bu yıl 11-24 Kasım tarihlerinde Bakü’de gerçekleştirilecek olan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) ile ilgili önemli konuların ele alınacağını belirtti. Bu durumun, etkinliğin yer seçimini etkileyen önemli bir faktör olduğunu sözlerine ekledi.

Bereketli Bir Tahıl Sezonu

Eren Günhan Ulusoy, sona eren tahıl hasat sezonunun oldukça bereketli geçtiğine dikkat çekerek, “TÜİK, birinci bitkisel üretim tahmininde 21 milyon tonluk buğday üretimi öngördü. Arpa ve diğer tahıllar için de sırasıyla 8,5 milyon ton ve 8 milyon ton tahminleri bulunmakta. Genel olarak bakıldığında, verimli ve bereketli bir sezon geçirdiğimizi söyleyebiliriz,” dedi. Ancak, iklim şartlarında yaşanan değişikliklerden dolayı üretim rakamlarının sezon sonunda bir miktar düşürülebileceğini de ifade etti.

Ulusoy, “Enflasyonun her alanda hissedildiği ve girdi maliyetlerinin arttığı bir dönemdeyiz. Fiyat açısından, çiftçilerimizin önceki yıllara göre daha düşük bir artışla karşılaştığını söyleyebilirim. Ancak dünya piyasası ile karşılaştırdığımızda, dünya fiyatlarının oldukça düştüğünü görmekteyiz. Örneğin, buğday fiyatları 400 dolarlardan 220 dolarlara kadar geriledi,” diye ekledi. Çiftçilerin gelir artışı için verimin önemli bir parametre olduğunun altını çizen Ulusoy, maliyetlerden ve düşük fiyat artışlarından en az düzeyde etkilenmenin yolunun verimi artırmaktan geçtiğini vurguladı.

Tarımsal Üretim Planlaması

IAOM Avrasya Başkanı Ulusoy, gelecek sezonda Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hayata geçirilecek tarımsal üretim planlamasının önemine değinerek, “Şu anda devrim niteliğinde bir gelişme yaşanıyor. Tarımsal üretim planlaması ile kaynakların su, toprak ve pazar şartlarına göre doğru kullanımı sağlanacak. Bu bağlamda, bölgesel olarak ürün desenine göre teşvikler verilecek veya verilmeyecek,” dedi. Bu adımın verimlilik açısından kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Ulusoy, iklim değişikliği şartlarına uygun, yerli ve milli tohumların kullanımının da verimliliği artıracağını ifade etti.

Ulusoy, “Buğdayı nihai olarak tüketicinin kullanması için üretiyoruz. Yani tarladan sanayiciye, sanayiciden fırına, fırından tüketiciye bir zincir var. Tüketicinin isteklerini en iyi sanayici anlıyor. Bu nedenle, sözleşmeli tarım aracılığıyla sanayinin gerçek ihtiyacını karşılayacak, tüketiciye en doğru ürünü sunacak ve ekim alanlarındaki iklim şartlarını göz önünde bulunduracak tohumların kullanılması büyük önem taşıyor,” dedi. Bu yaklaşımın hem verimliliği artıracağını hem de ürün kalitesini yükselteceğini vurguladı.

Un İhracatındaki Başarı

Türkiye’nin dünya un ihracatındaki birinciliğini koruduğunu belirten Ulusoy, un sanayisinin şu anda %45-50 kapasite ile çalıştığını da sözlerine ekledi. “Lojistik imkanlarımız oldukça güçlü. Sanayicimiz ihracat konusunda deneyimli. 2050 yılına giden ve dünya nüfusunun 10 milyar, Türkiye nüfusunun ise 105 milyon olacağı öngörüsünde, sektörümüzün altyapısı bu gelişmeye hazır,” dedi. Özellikle son 9 yıldır sürdürülen ihracat birinciliğinin önümüzdeki on yıllar boyunca da devam edeceğine inandığını belirtti.

Ulusoy, buğday ekim alanlarının son yıllarda ülke genelinde 7 milyon hektarın üzerine çıktığını hatırlatarak, gelecek sezonda da en az 7 milyon hektarlık ekim beklediklerini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA