Kızılırmak Nehri’nin beslediği verimli Bafra Ovası’nda, mayıs ayında ekimi yapılan çeltiğin hasadı ekim ayında başlamış bulunuyor. Çiftçiler, hasat ettikleri çeltikleri kurutma işlemini tamamladıktan sonra, ürünlerini satış için Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ve Tarım Kredi birlik kooperatiflerinin satış depolarına yönlendiriyorlar.
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, AA muhabirine verdiği bilgilerde, bu yıl Bafra Ovası’nda toplam 150 bin dekar alanda çeltik üretimi yapıldığını belirtti. TMO’nun Bafra’daki deposunda günde yaklaşık 400 ton çeltik alım yaptığını ifade eden Tosuner, “13 rutubet ve 60 randıman çeltiğin tonu 25 bin lira. Alaçam, Bafra, Yakakent ve Samsun’un tüm ilçelerinde alımlar kesintisiz devam ediyor. Devlet, son kilosuna kadar alımını sürdürecek.” diye ekledi.
Çiftçilere önemli uyarılarda bulunan Tosuner, “Çiftçilerimizin dikkat etmesi gereken en önemli nokta, rutubetin 13’ün üstüne çıkmamaları. Rutubet yükseldiğinde fiyat düşüşü yaşanıyor. Üreticilerin randıman standartlarına sadık kalmalarını istiyoruz. Bafra çeltiğinin 55 randımanın altına düşeceğine inanmıyorum. 62 randımanın üstünde gelen çeltikte ise fiyat 25 bin lirayı aşıyor.” şeklinde konuştu.
Tosuner, Bafra Ovası’nda geçen yıl ekim alanının 125 bin dekar olduğunu hatırlatarak, “İnşallah 2025 yılında bu rakam 160-170 bin dekarı bulur. Bu da demektir ki Bafra, üretim konusunda önemli bir potansiyele sahip. Yüzde 10’u tamamlanan çeltik hasadının bereketli ve kazançlı geçmesini diliyorum.” ifadesini kullandı.