Bangladeş’te Dünya Bankası ile Görüşmeler
Ulusal basındaki haberlere göre, Bangladeş’teki geçici hükümete “başdanışman” olarak liderlik eden Nobel ödüllü Muhammed Yunus, Dünya Bankası Bangladeş ve Butan Direktörü Abdoulaye Seck ile başkent Dakka‘da bir araya geldi. Bu önemli görüşmede Seck, Dünya Bankası’nın mevcut mali yıl içinde, kritik reformları, sellerle mücadeleyi, hava kalitesinin iyileştirilmesini ve sağlık hizmetlerini desteklemek amacıyla yaklaşık 2 milyar dolarlık yeni kredi tahsis edebileceğini ifade etti.
Seck, Bangladeş’e mümkün olduğunca hızlı ve etkili destek sağlama arzusunu dile getirerek, bankanın ülkenin acil mali ihtiyaçlarını karşılamada önemli bir rol oynamaya kararlı olduğunu vurguladı. Seck, bu reformların yalnızca Bangladeş için değil, her yıl iş gücüne katılan 2 milyon genç için de “kritik önemde” olduğunu belirtti.
Yunus ise bu görüşme sırasında Seck’e, Dünya Bankası’nın Bangladeş’in reform süreçlerini desteklemek için daha esnek bir yaklaşım benimsemesi gerektiğini iletti. Uzun süredir devam eden “aşırı kötü yönetim” sonrası ülkenin yeni bir yolculuğa çıkması için büyük bir itici güce ihtiyaç duyduklarını ifade eden Yunus, “Bu küllerden yeni yapılar inşa etmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Protestolar ve Sosyal Gerginlikler
Bununla birlikte, Bangladeş’te temmuz ayının ortalarında, 1971’deki Bağımsızlık Savaşı’nda görev alanların çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından büyük protestolar başlamıştı. Öğrencilerin öncülük ettiği bu eylemler, Yüksek Mahkeme’nin temmuz sonunda kontenjan kotası oranlarını düşürmesiyle sona ermişti. Ancak, gösteriler sırasında yaşanan şiddet olayları sebebiyle Cemaat-i İslami Partisi ve onun öğrenci kanadının yasaklanması sonucunda, protestocular yeniden sokaklara döküldü ve bu kez “adalet” talebiyle eylemlerde bulundular.
Bangladeş’teki bu gösteriler sırasında, maalesef yüzlerce kişi hayatını kaybetmiş ve binlerce kişi gözaltına alınmıştı. Şiddetin tırmanmasıyla birlikte, Başbakan Şeyh Hasina, resmi konutundan ayrılarak askeri helikopterle Hindistan’a gitmek zorunda kaldı ve bu esnada göstericiler, Başbakan’ın resmi konutunu basarak büyük bir tepki gösterdiler.
Sonuç olarak, Nobel ödüllü Muhammed Yunus, 8 Ağustos’ta geçici hükümet başkanı olarak yemin edip görevine başlamıştı. Ülkenin bu zor döneminde, siyasi istikrarı sağlamak ve reformları hayata geçirmek için önemli adımlar atılması bekleniyor.