
Batman’da Sera Üretimi ve Gelişmeler
Batman’da seracılık faaliyetleri, salatalık başta olmak üzere domates, karnabahar, lahana, maydanoz, marul ve dereotu gibi çeşitli ürünlerin üretilmesiyle dikkat çekiyor. Bu ürünler, özellikle Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’ndeki illere gönderiliyor. Kentte seracılığı daha da geliştirmek ve üretim kapasitesini artırmak amacıyla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından “Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (OSB)” kurulması için kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Merkeze bağlı Kocalar köyü mevkisinde inşa edilmesi planlanan OSB için fizibilite çalışmaları devam ediyor.
“Çiftçilerin bu yıl 65 milyon lira gelir elde etmesi bekleniyor”
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Batman’ın Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin sıcak iklimine sahip bir il olduğunu vurgulayarak, kentin yaklaşık 1 milyon dönüm tarımsal üretim alanına sahip olduğunu ifade etti. Aydın, kentte 550 dönümlük alanda aktif olarak seracılık yapıldığını, 2011 yılından itibaren başlatılan çalışmalarla toplamda 543 sera kurulduğunu belirtti. Son yıllarda lojistik ve taşıma maliyetlerinin artış göstermesi sonucu, uzak illere taşınan sebzelerin ek maliyetler oluşturduğunu dile getiren Aydın, şunları söyledi:
- “Ürünün Mersin’den ya da Antalya’dan buraya ulaşması, ürün fiyatlarına ek maliyetler getiriyor.”
- “Bizim amacımız, Batman’ın kendi ihtiyacını karşılamasının yanı sıra, komşu illerin de ihtiyaçlarını karşılayabilmesidir.”
- “Seralarda yıllık ortalama 20 bin ton sebze üretiliyor ve çiftçilerin bu yıl 65 milyon lira gelir elde etmesi bekleniyor.”
Aydın, seraların bir kısmının İl Özel İdaresi ve bir kısmının da GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından desteklendiğini, ayrıca müdürlüklerinin seracılara çeşitli destekler sağladığını aktardı. Seralarda daha çok salatalık, ardından domates, marul, havuç ve karnabahar gibi sebzelerin üretildiğini belirten Aydın, “Yerel ve küçük ölçekli seralardan ziyade, Tarıma Dayalı İhtisas Sera OSB kurmayı planlıyoruz. Şu anda bununla ilgili fizibilite çalışmaları yürütüyoruz. Hedefimiz, Batman’ı bir sera kenti haline getirmektir. Bu amaçla 1000 dönümlük bir alan tahsisi yapılmıştır.” dedi.
OSB’de her bir seranın en az 5 dönüm büyüklüğünde olacağını ifade eden Aydın, şu değerlendirmelerde bulundu:
- “Seralar, naylon tünel şeklinde değil, daha otomasyonlu olup soğutma ve ısıtma sistemine sahip olacak.”
- “Nem oranı ayarlanabilir olacak. Şu anda burada domates üretemiyoruz çünkü domatesin belli bir sıcaklığa ihtiyacı var.”
- “Sera kenti olduğumuzda, 12 ay boyunca istediğimiz ürünü üretebileceğiz.”
- “OSB’de çiftçilere 5 dönüm kurulu alan ve 5 dönüm de gezinme alanı olmak üzere toplam 10 dönümlük bir alan sunulacak. Bu alanda yaklaşık 100 sera alanı oluşturulacak ve bu, en az 300 kişinin istihdamı anlamına geliyor. Aynı zamanda 100 aile için geçim kaynağı demek.”
1 Dönümde Başladığı Seracılığı 6 Dönüme Yaydı
Merkeze bağlı Balpınar beldesinde seracılık yapan Veysi Türkeli, baba mesleği olan çiftçiliği sürdürdüğünü ve 2013 yılında devlet desteğiyle 1 dönümlük alanda seracılığa başladığını anlattı. Türkeli, seracılık yaptığı alanı genişleterek şu anda 6 dönümlük alanda üretim yaptığını ifade etti. Geçimlerini seracılıktan sağladıklarını dile getiren Türkeli, yaz aylarında domates ve salatalık yetiştirdiklerini, Ağustos ayından sonra yalnızca salatalık üretimlerine devam ettiklerini belirtti. Kış aylarında ise marul, maydanoz, dereotu gibi yeşillikler ektiklerini kaydeden Türkeli, “Yetiştirdiğimiz sebzeleri Batman ve çevre illerde satıyoruz.” şeklinde konuştu.
KAYNAK: AA