Beşeri Sermaye Yatırımları ve İstihdam Artışı: 2025-2027 Orta Vadeli Programı

Beşeri Sermaye Yatırımları ve İstihdam Artışı

2025-2027 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program döneminde, beşeri sermaye yatırımlarının güçlendirilmesi yönünde önemli adımlar atılacaktır. Bu çerçevede, iş gücü piyasasının dinamiklerine uygun olarak beceri uyumsuzlukları en aza indirgenerek, özellikle kadınlar ve gençler gibi grupların istihdam oranlarının artırılması ve verimliliğin yükseltilmesi hedeflenmektedir. Mesleki ve teknik eğitim müfredatları, özel sektörle işbirliği içerisinde güncellenerek çağın gereksinimlerine uygun hale getirilecektir. Ayrıca, mesleki ve teknik ortaöğretim ile yükseköğretim mezunlarına yönelik bir mezun takip sistemi kurulacak, iş gücü piyasası performansları analiz edilerek ilgili paydaşlarla paylaşılacaktır.

Okul Öncesi Eğitime Erişim Kolaylaşacak

Okul öncesi eğitime erişimin artırılması amacıyla, ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyleri göz önünde bulundurularak, öncelikli bölgelerde ve aile ihtiyaçlarına yönelik farklı modeller üzerinde çalışmalar yürütülecektir. Erken yaş gruplarındaki çocuklar, bilim, teknoloji ve mesleki kariyer alanlarında yeteneklerini geliştirebilecekleri uygun alanlara yönlendirilerek desteklenecektir.

Milli Teknoloji Hamlesi’nin itici gücünü oluşturacak AR-GE odaklı insan kaynağının artırılması adına, ortaokul, lise ve üniversite düzeyindeki öğrenciler ile mezunların bilim ve teknoloji yarışmalarına hazırlık süreçlerinde ihtiyaç duyacakları makine, teçhizat ve sarf malzemelerinin bir arada bulunacağı proje atölyeleri Türkiye’nin 81 ilinde yaygınlaştırılacaktır. Nitelikli insan kaynağının ve araştırma kapasitesinin artırılması için AR-GE projelerinde yer alan bursiyer sayısı artırılacak ve genç araştırmacılara rehberlik desteği sunulacaktır.

Yurt Dışına Öğrenci Gönderilecek

Yurt dışında çalışabilme imkanları çeşitlendirilecek ve işbirlikleri güçlendirilecektir. İmalat sanayisi istihdamını özendirmek amacıyla, istihdamını artıran KOBİ’lere KOSGEB tarafından destek verilecektir. Üniversite öğrencilerinin teknoloji firmalarında staj yapma fırsatlarını artırmak için özel sektörde stajyer programları teşvik edilecektir.

Savunma sanayisi, yapay zeka, siber güvenlik, temiz ve sürdürülebilir enerji ile uzay teknolojileri gibi stratejik alanlarda nitelikli iş gücü yetiştirmeye yönelik kamu, üniversite ve özel sektör işbirliği programları hayata geçirilecektir. Meslek yüksekokulları başta olmak üzere yükseköğretim kontenjanları, kamu ve özel sektörün orta vadede ihtiyaç duyduğu iş gücü ile uyumlu hale getirilecektir.

Üniversitelerin yönetişimi geliştirilecek, bu kapsamda danışma mekanizmaları oluşturularak üniversite, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliği güçlendirilecektir. Mesleki ve teknik eğitim dışındaki öğrencilerin, ortaöğretim boyunca meslek sahibi olarak mezun olabilmeleri için mesleki eğitim almalarına yönelik düzenlemeler yapılacaktır.

Uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisi çerçevesinde, gerekli niteliklerde kayıtlı iş gücü istihdamını desteklemek amacıyla sektör bazında ilgili paydaşlarla işbirliği içinde çalışmalar yürütülecektir. Bireylerin istihdamda kalmalarını sağlamak ve sahip oldukları becerileri günümüz ihtiyaçlarına uyarlamak için, aktif yaşlanma yaklaşımını içeren hayat boyu öğrenmeye katılım artırılacaktır.

Hayat boyu öğrenmenin ekonomiye katkısının artırılması için müfredat analizi ve mevzuat güncellemesi yapılacaktır. Sektörel kümelenmeler dikkate alınarak Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi kapsamında, üniversitelerle işbirliği içinde meslek liselerinin ilgili alan ve dallarda gelişimi sağlanacaktır. Nitelikli insan kaynağına ihtiyaç duyulan stratejik ve teknoloji alanları belirlenerek, bu alanlarda yurt dışına lisansüstü eğitim almak üzere öğrenci gönderilecektir.

KAYNAK: AA