BM Raportörleri’nden FIFA’ya Çağrı
Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği’nin (FIFA) İsrail futbol kulüplerinin uluslararası hukuka saygı göstermesi için harekete geçmesi gerektiğini vurguladı. BM raportörleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, son yıllarda en az sekiz İsrail futbol kulübünün işgal altındaki Batı Şeria’da sportif faaliyetlerini sürdürdüğü belirtildi. Bu kulüplerin çoğunun zamanla Filistin halkına ve sporcularına karşı ırkçı tutumlar sergilediği ifade edildi.
Açıklamada, bu kulüplerin İsrail Futbol Federasyonu’na (IFA) entegre olduğu ve İsrail’deki dokuzuncu kulübün de burada maçlarını oynadığı bilgisi verildi. “IFA içindeki bu tür bir entegrasyon ve tutum, İsrail’in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı varlığını yasal olarak kabul etmekle eşdeğerdir.” denildi. Ayrıca, Uluslararası Adalet Divanı’nın 19 Temmuz 2024 tarihli danışma görüşünde, İsrailli yerleşimcilerin Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’ya yerleştirilmesinin ve bu varlığın sürdürülmesinin, Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını ihlal ettiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, bu tür uygulamaların “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olduğu ve yasal olarak “haklı savaş doktrinini” ihlal eden bir saldırganlık eylemi olarak değerlendirildiği vurgulandı. FIFA Konseyi’nin bu ayki toplantısında ele alacağı bu konuyla ilgili olarak, FIFA’ya uluslararası hukukun ihlal edilemez normlarına uygun kararlar alması gerektiği hatırlatıldı. “FIFA, uluslararası hukuka saygı göstermeli ve İsrail futbol kulüplerinden bunu talep etmelidir.” ifadesi kullanıldı.
İnsan Haklarına Saygı Vurgusu
Ayrıca, kendi kaderini tayin hakkı ve ırk ayrımcılığı yasağını içeren uluslararası insan hakları hukukunun, özellikle FIFA gibi küresel yargı yetkisine sahip özel uluslararası kuruluşlar için geçerli olduğu hatırlatıldı. “FIFA, BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri uyarınca insan haklarına saygı gösterme sorumluluğunu yerine getirmelidir.” değerlendirmesi yapıldı.
FIFA’ya, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarında ayrımcı davranışlara ve ırkçılığa karşı sıfır tolerans politikası uygulama çağrısı yapıldı. BM özel raportörleri, “İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları” olarak bilinen sürecin bir parçası olarak bu konuları takip ediyor. BM İnsan Hakları sistemindeki bağımsız özel mekanizmalar, belirli bir ülkenin insan hakları durumunu veya dünya genelindeki tematik sorunları ele alarak bağımsız bilgi toplama ve izleme faaliyetlerinde bulunuyor. Bu mekanizmaların uzmanları, gönüllülük esasına dayalı olarak bağımsız bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor.