Çin’in Ağustos 2024 Ekonomik Verileri Açıklandı
Çin Ulusal İstatistik Bürosu (UİB), Ağustos 2024 tarihli fiyat artışlarına dair önemli verileri kamuoyuna duyurdu. Bu verilere göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) geçen yılın aynı dönemine kıyasla %0,6 oranında bir artış gösterirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ise %1,8 oranında bir gerileme yaşadı. Bu durum, Ağustos ayında tüketici fiyatlarındaki durgunluğun ve üretici fiyatlarındaki sürekli düşüşün deflasyon eğilimini hissettirdiğini ortaya koyuyor.
Tüketici Fiyatlarındaki Artış 17 Aydır Sıfıra Yakın
Enflasyonun en önemli göstergesi olarak kabul edilen TÜFE, Şubat 2023’ten bu yana %1’in altında bir seviyede seyrediyor. Özellikle bu yılın Ocak ayında %0,8 oranında bir düşüş kaydeden endeks, Eylül 2009’dan bu yana yıllık bazda en hızlı düşüşünü yaşamıştı. Ay Yeni Yılı’nın kutlandığı Bahar Bayramı tatilinde harcamaların artmasıyla birlikte Şubat ayında 6 ay aradan sonra ilk kez %0,7’lik bir artış kaydedilmişti. Bu süreçte, Mart ayında %0,1, Nisan’da %0,3, Mayıs’ta %0,3, Haziran’da %0,2 ve Temmuz’da %0,5 oranında artışlar gözlemlendi.
Uzmanlar, TÜFE’deki bu durgunluğun, deflasyon endişelerinin devam etmesine yol açtığını vurguluyor. Bu durum, ekonomik istikrar açısından endişe verici bir tablo ortaya koyuyor.
Üretici Fiyatları 23 Aydır Geriliyor
Üretici fiyatlarındaki düşüş, Ekim 2022’den itibaren süregelen bir trend olarak Ağustos ayında da devam etti. İmalat ürünlerinin fabrika çıkış fiyatlarından hesaplanan ÜFE, %1,4 oranında bir azalma gösterdi. 2022’nin son çeyreğinde başlayan bu gerileme, 2023 yılı boyunca da kendini göstermeye devam etti. ÜFE, bu yılın Ocak ayında yıllık bazda %2,5, Şubat’ta %2,7, Mart’ta %2,8, Nisan’da %2,5, Mayıs’ta %1,4, Haziran’da %0,8 ve Temmuz’da da %0,8 oranında azalmalar yaşadı.
İç talepteki zayıflık, yerel yönetimlerin karşılaştığı borç riskleri ve gayrimenkul sektöründeki düşüş, dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’in büyümesine olumsuz etkiler yapmaya devam ediyor. Kovid-19 salgını sonrası dönemde, özellikle gelişmiş ekonomilerde yüksek oranda enflasyon görülürken, Çin’de tam tersine bir eğilim gözlemleniyor.