Dicle Elektrik’ten Yenilikçi Ar-Ge Projeleri
Verimlilik ve müşteri odaklı projelerle sektördeki diğer elektrik dağıtım şirketlerine örnek teşkil ettiklerini vurgulayan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Ar-Ge şirketi olma hedefimiz doğrultusunda 60 kadar nitelikli proje geliştirdik. Bu projeler aracılığıyla enerji verimliliğini ve güvenliğini artırarak hizmet bölgemizde sürdürülebilir bir altyapı oluşturmayı ve müşteri memnuniyetini daha da yükseltmeyi amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Arvas, “Makaralı Aydınlatma Direği” projesi hakkında detaylar vererek, “Bu proje sayesinde karbon salınımını ciddi ölçüde azaltırken, arızalara hızlı çözüm sunma imkanı elde ediyoruz. Ayrıca, ‘Köstebek’ adını verdiğimiz diğer Ar-Ge projemiz ile yeraltı şebekelerinde kaçak kullanımın önüne geçerek enerji kaybını minimize ediyoruz. Bu ve benzeri projelerle elektrik dağıtımında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor ve sektördeki öncü rolümüzü pekiştiriyoruz.” şeklinde konuştu.
Dicle Elektrik, kayıpsız, kesintisiz ve kaliteli enerji anlayışıyla elektrik dağıtım hizmeti sunarken, teknoloji ve Ar-Ge yatırımlarıyla sürdürülebilirlik ve verimliliği merkeze alan yenilikçi projeler geliştirmeye devam ediyor. Şirket, 2017 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı onaylı Ar-Ge Merkezi’ni kurarak, elektrik dağıtım şirketleri arasında bu alanda öncü olma özelliği kazandı.
KAÇAK ELEKTRİĞE KARŞI YERLİ VE MİLLİ ÇÖZÜMLER
Dicle Elektrik’in Ar-Ge faaliyetleri, enerji dağıtımında verimliliği artırmaya, dışa bağımlılığı azaltacak milli yazılımlar geliştirmeye ve akıllı şebeke çözümleri üretmeye odaklanmaktadır. Ar-Ge merkezinde 30 kişilik uzman ekiple kayıp kaçak oranlarını azaltmaya yönelik projeler geliştiren Dicle Elektrik, 2013 yılında yüzde 80 seviyelerinde bulunan kayıp kaçak oranını, 2024 yılı itibarıyla yüzde 42 seviyelerine düşürmeyi başardı.
Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Güvenli ve kesintisiz enerji tedarikinin sağlanması, şirketimizin en önemli Ar-Ge stratejisini temsil ediyor. Özelleşmeden bu yana sürdürdüğümüz ‘Ar-Ge şirketi olma’ hedefimiz doğrultusunda 60’ın üstünde nitelikli proje geliştirdik. Bu projelerle enerji verimliliğini ve güvenliğini artırarak hizmet bölgemizde sürdürülebilir bir altyapı oluşturmayı ve müşteri memnuniyetini daha da artırmayı hedefliyoruz. Teknoloji ve Ar-Ge’nin gücünü kullanarak Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan ve diğer dağıtım şirketlerine örnek teşkil eden projelerimizle elektrik dağıtımında yeni bir dönemin kapılarını aralıyor ve sektördeki öncü rolümüzü pekiştiriyoruz.” dedi.
Dicle Elektrik’in Ar-Ge kapsamındaki hedeflerini de paylaşan Arvas, “5 yıllık stratejimiz çerçevesinde; ekstrem hava koşulları ve doğal afetlere karşı şebeke dayanıklılığını artırmak, dağıtım şebekelerinin çift yönlü enerji ve bilgi akışı ile daha dinamik hale gelmesini sağlamak, gerçek zamana yakın ölçüm altyapıları ile durumsal farkındalığı iyileştirmek ve dijitalizasyonu artırmak gibi hedeflerimize ulaşmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” şeklinde ifade etti.
HER 100 KM’DE YÜZDE 30 ORANINDA KARBON AYAK İZİNİ SİLİYOR
Dicle Elektrik Ar-Ge Merkezi’nin öne çıkan projeleri arasında, “Makaralı Aydınlatma Direği” yer alıyor. 2021 yılında başlatılan bu projeyle iş kazalarının önlenmesi, bakım süreçlerinin hızlandırılması ve çalışanların iş yükünün hafifletilmesi hedeflenirken, çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanıyor. Projenin yaygınlaşmasıyla birlikte, elektrik sektöründe sıkça kullanılan sepetli kamyonetlerin kullanımının azalması ve böylece her 100 kilometrede yaklaşık yüzde 30 oranında karbon ayak izinin silinmesi bekleniyor.
DİCLE ELEKTRİK’İN KÖSTEBEĞİ KAÇAĞI ANINDA BULUYOR!
Dicle Elektrik’in bir diğer örnek Ar-Ge projesi olan ‘Köstebek’, 2020 yılında devreye alındı. Yeraltı kablo şebekelerinde gözle tespit edilemeyen kaçakları belirlemeyi hedefleyen ‘Köstebek’ ile akıllı sayaçlardan elde edilen ölçüm verileri kullanılarak kaçak bölgeleri sistematik bir şekilde tespit ediliyor. Bu sistem, yalnızca kaçağın yerini değil, aynı zamanda kaçağın yapıldığı mesafeyi de tahmin edebiliyor. Projenin hayata geçmesiyle birlikte usulsüz kullanımın önüne geçilerek ülke ekonomisine önemli katkılar sağlandı.
KAYNAK: HABER7