Doğal Gaz Meşale Yakma Töreni
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde gerçekleştirilen doğal gaz meşale yakma töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz, yok denilerek kapatılan kuyulardan petrol çıkarılmaya başlandığını ve bu durumun Türkiye’nin enerji bağımsızlığı açısından kritik bir gelişme olduğunu vurguladı. Gabar bölgesindeki 100 bin varil üretim kapasitesine sahip rezervin, Türkiye’nin günlük petrol tüketiminin yaklaşık onda birini karşılayabileceğini ifade etti.
Törende yaptığı konuşmada Yılmaz, terörü bir kez daha lanetleyerek, bu tür tehditlere karşı daha fazla çalışarak, kardeşlik, birlik ve beraberliklerini güçlendirerek yollarına devam edeceklerini belirtti. Terörle kararlı ve azimli bir şekilde mücadelelerinin süreceğini vurguladı.
Yılmaz, daha önce bu bölgede söz verdiklerini hatırlatarak, “Çok şükür mahcup olmadık, sözümüz yerde kalmadı. Bizim siyasi anlayışımızın özü de budur: Yapamayacağımız şeyi söylememek, söylediğimiz şeyi yapmak. Bugün söylediğimiz sözün yerine gelmesinden dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz.” şeklinde konuştu.
Ayrıca, doğal gazın ilçeye gelmesiyle birlikte sadece ısınma değil, gelecekte de büyük bir rahatlama ve konfor sağlandığını ifade eden Yılmaz, bu meşalenin, ekonomiye ve çevreye verdikleri değerin sembolü olduğunu kaydetti. “Her bir ilçemize, her bir beldemize ve köyümüze hizmet etme gayreti içindeyiz.” dedi.
Elektrik ve Doğal Gaz Sübvansiyonu
Yılmaz, vatandaşların elektrik ve doğal gazı daha uygun fiyatlarla tüketebilmesi amacıyla, mesken abonelerinde yüzde 60’a kadar sübvansiyon uygulandığını aktardı. “Vatandaşın ödediği fatura aslında devletin yüzde 60’ını sübvanse ettiği bir faturadır.” diyen Yılmaz, 2024 yılının ilk altı ayında Avrupa ülkeleri arasında hane halkına en ucuz elektriği ve doğal gazı sunan ülkenin Türkiye olduğunu belirtti.
“Bunun için bütçemize koyduğumuz para 472 milyar Türk lirasıdır. Eğer bunu bütçeyle karşılamasaydık, vatandaşımız bunu faturalarla ödemek zorunda kalacaktı.” şeklinde konuşan Yılmaz, Türkiye’nin artık kendi doğal gazını üretme noktasına geldiğini de vurguladı. 2020 yılında Karadeniz’deki Sakarya gaz sahasında gerçekleştirilen tarihî keşfin önemli bir adım olduğunu belirtti. Şu an günlük 6 milyon metreküp gaz üretildiğini ve 2 milyon 600 bin haneye doğal gaz sağlandığını söyledi. Hedeflerinin 2025’te bu rakamı 10 milyon metreküpe çıkararak 4 milyon 400 bin haneye kendi gazlarını ulaştırmak olduğunu ifade etti.
Gabar’daki Petrol Rezervi
Yılmaz, geçmişte petrol yok denilerek kapatılan kuyulardan ve terör yüzünden terk edilen bölgelerden bugün petrol çıkarmaya başlandığını belirtti. “Cumhuriyet tarihinin karada gerçekleşen en büyük petrol keşfini Gabar’da yaptık.” diyen Yılmaz, Gabar’daki rezervin günlük tüketimimizin onda birini karşılayacak potansiyele sahip olduğunu dile getirdi. “Gabar’daki günlük petrol üretimimiz şimdiden 45 bin varili aşmıştır.” ifadesini kullandı.
Diyarbakır’da günlük 15 bin varil, Batman’da 20 bin varilin üzerinde ve Adıyaman’da 10 bin varilinin üzerinde petrol üretildiğini aktaran Yılmaz, bu başarıların Türkiye’nin enerji bağımsızlığı yolunda attığı en büyük adımlardan bazıları olduğunu vurguladı. Türkiye’yi enerji yarışının dışında bırakmak isteyenlere karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde yürütülen güçlü ve milli enerji politikalarından asla taviz vermeyeceklerini belirtti. “Türkiye Yüzyılı enerjide dışa bağımlılığı bitirdiğimiz, bağımsız olduğumuz bir yüzyıl olacaktır.” şeklinde konuştu.
Törende yapılan konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet, doğal gaz meşalesini yakarak önemli bir sembolik adım attılar.
KAYNAK: İHA