Doğrulanmış İlan Düzenlemesi 2025’te Uygulanmaya Başlayacak

Doğrulanmış İlan Düzenlemesi 2025’te Tamamen Uygulamada

31 Aralık 2024 tarihine kadar geçiş sürecinin öngörüldüğü yeni düzenleme, 1 Ocak 2025 itibarıyla tamamen devreye alınacak. Ticaret Bakanlığı, tüketici haklarını korumak, sahte ilanlarla vatandaşların karşılaştığı fiyat manipülasyonlarını engellemek ve taşınmaz ticaretinde kayıt dışılığı önlemek amacıyla ilan platformlarında uygulamaya koyacağı “doğrulanmış ilan” düzenlemesiyle, emlak sektöründe önemli bir değişim gerçekleştiriyor. Söz konusu düzenleme, yarın itibarıyla başlayacak ve bu kapsamda Bakanlık tarafından kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) devreye alınacak. Yılbaşı itibarıyla zorunlu olarak emlak ticaretinde uygulanacak olan bu sistemle, platformlardaki emlak ilanları yalnızca taşınmaz sahibi, bu kişinin birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından verilebilecek. Ayrıca, taşınmaz sahibi tarafından yetkilendirilen emlak işletmeleri de ilan verebilecek.

Sistem aracılığıyla taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden oluşturulan ekrandan istediği emlak işletmesini yetkilendirecek. Bu ekran sayesinde, ilana konu taşınmazı, yetki vermek istediği emlak işletmesini ve süresini belirleyerek işlemini tamamlayacak.

20 BİN EMLAKÇI YETKİ BELGESİ İÇİN MÜRACAAT ETTİ

20 BİN EMLAKÇI YETKİ BELGESİ İÇİN MÜRACAAT ETTİ

Türkiye Emlak Müşavirleri Federasyonu Başkanı Hacı Ali Taylan, emlakçıların doğrulanmış ilan düzenlemesi için gerekli hazırlıkları tamamladıklarını bildirdi. Taylan, konut sektöründe “doğrulanmış ilan” düzenlemesine yönelik yaptığı değerlendirmede, sektör temsilcileri olarak bu uygulamayı desteklediklerini belirtti. EİDS’nin 15 Eylül’de uygulanmaya başlayacağını, ancak düzenlemenin 1 Ocak 2025’e kadar zorunlu olmayacağını ifade etti. Taylan, emlak ofislerinin konu hakkında yeterince bilgi sahibi olduğunu ve düzenlemeyi uygulamak için hazır olduklarını vurguladı.

Taylan, 1 Ocak 2025’e kadar düzenlemedeki eksikliklerin tespit edileceğine dikkat çekerek, bu süreçte tüketicilerin ve esnafın teknik anlamda zorlandığı konuların Bakanlık tarafından inceleneceğini söyledi. Yeni yılda, doğrulanmış ilan uygulamasında oluşabilecek eksikliklerin giderileceğini ve düzenlemenin tamamen zorunlu hale getirileceğini ifade etti. Emlak sitelerinin de gerekli altyapı çalışmalarını tamamladığını belirten Taylan, bazı emlak ilan portallarının bu düzenlemenin müşteri kaybına yol açabileceğini düşündüklerini ancak herkesin bu düzenlemeyi uygulamak zorunda olduğunu belirtti. Taylan, Bakanlığın ciddi yaptırımlarının olacağını ve tüm emlak portallarının altyapılarını hazırladığını açıkladı.

10 SORUDA “DOĞRULANMIŞ İLAN” DÜZENLEMESİ

Söz konusu düzenlemeye ilişkin merak edilen 10 soru ve cevap şöyle:

  • Doğrulanmış ilan nedir, hangi amaçla uygulanacak?

    Vatandaşlar, e-Devlet üzerinden kendilerine ait gayrimenkulleri seçerek, açılan pencereden emlakçısını yetkilendirecek. Emlakçılar da aldıkları yetkiyle emlak portallarına ilan girebilecektir. Bu ilanlar “doğrulanmış ilan” olarak yayımlanacak. Yeni uygulama, gayrimenkul ilanı verilmesi sürecini resmi hale getirerek, tüketici mağduriyetini engellemeyi ve sahte ilanlarla fiyat manipülasyonlarını önlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, yetki belgesi olmayan emlakçıların ilan vermeleri engellenerek kayıtdışı emlakçılıkla da mücadele edilecektir.

  • Doğrulanmış ilan düzenlemesine ne zaman geçilecek ve denetimi kim tarafından yapılacak?

    İlan platformlarının, yetki doğrulama uygulamasına ilişkin teknik çalışmaları 15 Eylül’e kadar tamamlaması gerekecek. Sistem, bu tarihten itibaren devreye alınacak ve uygulama, 1 Ocak 2025’ten itibaren tamamen başlayacak. Bu tarihten sonra yetki doğrulaması yapılmadan emlak portalları üzerinden ilan verilemeyecek. Söz konusu düzenlemenin denetimi Ticaret Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecektir.

  • Emlakçıların düzenlemeye uyum sürecinde neler yapmaları gerekiyor?

    Emlak işletmeleri, Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nde (EİDS) yetki doğrulamasının devreye alınmasının ardından ilan verirken sorun yaşamamaları ve idari yaptırıma maruz kalmamaları için yetki belgesi almaları gerekecek.

  • EİDS ve emlak yetki belgesi nedir?

    EİDS, elektronik platformlarda ilan yoluyla taşınmaz pazarlayan kişinin kimlik bilgileri ile ilana konu taşınmazı pazarlama yetkisinin doğrulanabildiği bir sistemdir. Emlak yetki belgesi ise kişilerin taşınmaz ticareti yapabilmesine resmi olarak olanak sağlayan ve ticaret il müdürlüklerince verilen bir belgedir. Bu belge, kişilerin emlak ofisi açmaya dair mesleki yeterliliğe sahip olduklarının kanıtıdır.

  • Aynı taşınmaza ilişkin kaç emlakçı yetkilendirilebilecek?

    Aynı taşınmaza ilişkin, birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacaktır. İlan platformlarında aynı taşınmaza ilişkin başka ilan bulunması durumunda, diğer ilana ait fiyat bilgilerini içeren kısa yollar veya linkler yer verilecektir.

  • Kiralık taşınmaz ilanlarının da doğrulanması zorunlu olacak mı?

    EİDS yetki doğrulama uygulaması, hem satılık hem de kiralık taşınmaz ilanları için zorunlu olacaktır. Ancak, günlük kiralık taşınmazlar, henüz kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ile Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı konut projeleri ve gecekondu vasfındaki taşınmazlar gibi tapusu bulunmayan taşınmazlar uygulamaya dahil edilmeyecektir. Tapusu bulunmayan taşınmazlara ilişkin ilanlar platformlarda yer alabilecek, ancak bu taşınmazların tapu kaydının olmadığına dair bir işaretleme yapılacak ve bu durum ilanda belirtilecektir.

  • Vatandaşlar, emlakçı yetkilendirmeden kendi ilanlarını emlak portalları üzerinden yayınlayabilecek mi?

    Kişi, kendisi ve birinci derece akrabası, eşi, annesi, babası ve çocuklarının üzerine olan emlakla ilgili ilanı doğrulanmış olarak yayınlayabilecektir.

  • Yetkilendirme sonrasında, verilen yetkinin iptali mümkün olacak mı?

    e-Devlet yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibi tarafından verilen yetkinin iptali mümkündür. Ancak yetkilendirmenin iptali halinde ilan otomatik olarak yayımdan kalkmayacaktır.

  • Yetkilendirilmiş emlakçının, konut üzerindeki yetki süresi ne kadar olacak?

    Yetkilendirme ekranında taşınmaz sahibince yapılacak yetkilendirmenin süresi asgari 3 ay olacaktır. Süre, taşınmaz sahibi tarafından aynı ekrandan uzatılabilecektir.

  • Doğrulanmış ilan, otomotiv sektöründe de geçerli olacak mı?

    Düzenleme ilk etapta emlak sektöründeki ilanlarda uygulanacak. Ancak ilerleyen süreçte otomotiv satışlarında da doğrulanmış ilan düzenlemesine geçilmesi planlanmaktadır.

Spor

Wilfried Zaha’ya Şok Üstüne Şok!

Wilfried Zaha’nın futbol kariyerinde yaşadığı şok gelişmeleri keşfedin! Transfer söylentileri, sakatlıklar ve diğer sürpriz olaylarla dolu bu içerikte, Zaha’nın hayatındaki zorlukları ve başarıları ele alıyoruz. […]

Manşet

Çelikhan’da İlk Kar Yağışı

Çelikhan’da beklenen ilk kar yağışı sonunda gerçekleşti! Şehir beyaz örtüyle kaplanırken, kışın tadını çıkarmak isteyenler için muhteşem manzaralar ve keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Karın büyüsünü keşfedin! […]

Spor

Jose Mourinho, Beşiktaş Maçında

Jose Mourinho, Beşiktaş maçında takımıyla birlikte sahada olacak. Maç öncesi ve sonrası değerlendirmeler, Mourinho’nun stratejileri ve Beşiktaş’a karşı planları hakkında tüm detaylar bu içerikte. Futbolseverler için kaçırılmayacak bir analiz! […]