Dünya İlk Yardım Günü’nde Kastamonu’da Farkındalık Etkinliği

Dünya İlk Yardım Günü Etkinliği

Dünya İlk Yardım Günü Etkinliği

Dünya İlk Yardım Günü kapsamında, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü, kent merkezindeki bir alışveriş merkezinde ilk yardım bilincini artırmak amacıyla etkileyici bir sosyal deney gerçekleştirdi.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

Senaryo gereği, alışveriş merkezinde patates cipsi yiyen bir vatandaşın, soluk borusuna yiyecek takılması sonucu fenalaşmasıyla başlayan olay, kısa sürede çevredeki vatandaşların dikkatini çekti. Bu anlarda, AVM’de bulunan bazı vatandaşlar, boğazına yemek takılan şahsa Heimlich manevrası uygulayarak müdahale ettiler.

Olayın ardından, vatandaşların yaşadığı panik havası sona erdi ve bu durumun bir sosyal deney olduğu açıklandı. Alışveriş merkezinde hazır bekleyen Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı acil tıp teknisyenleri, bu deneyin ardından ilk yardımın önemine dikkat çekmek amacıyla vatandaşlara ilk yardım eğitimi verdiler.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

“Heimlich manevrası basit ama hayati bir müdahale”

İnebolu ilçesinde itfaiye eri olarak görev yapan Ahmet Kara, durumu hemen fark edip müdahalede bulunduğunu belirterek, “Kişi birden nefes alamadı, boğazına yemek kaçmış. Aslında bu bir numaraymış ama ben de ilk yardım bilgisine sahip olduğum için hemen müdahale ettim. Yanıma bir başka vatandaş da geldi, o da müdahaleye yardımcı oldu. Sağ olsun o da bilinçli bir vatandaş” dedi.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

Sosyal deney olduğunu öğrendikten sonra ilk başta çok kızdığını söyleyen Kara, “Bu tür etkinlikler oldukça faydalı, herkesin bu konularda bilinçlenmesi şart. Küçük çocukların boğazına yemek kaçabilir, bu tür durumlarla sıkça karşılaşıyoruz. Sokakta ya da bir kafede otururken bile bu tür olaylar başımıza gelebilir. Dolayısıyla herkesin ilk yardım bilgisine sahip olması gerekiyor. Heimlich manevrası basit bir yöntem ama bir insanın hayatını kurtarıyor, basit bir ilk yardım ile bir canı kurtarmak mümkün” diye ekledi.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

“Eğitim aldım, ama daha fazlasını öğrenmek istiyorum”

Boğazına yemek takılan kişiye yardım eden Uğur Doğan ise, “Yemek yerken eşim ‘çocuk boğuluyor’ diye bağırdı. Sütunun arkasında kaldığım için durumu göremedim. Hemen müdahale edeyim diye koştum. O sırada başka bir arkadaş müdahaleye başlamıştı, ben de ona destek oldum. İlk başta müdahale etmeyecek gibi oldum ama sonradan durumu kontrol altına almaya çalıştım. Gerçekten mizansen olduğunu öğrendiğimde çok şaşırdım” şeklinde konuştu.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

“İlk yardım eğitimine katılmayı düşünüyorum”

Alışveriş merkezindeki sosyal deneyi arkadaşlarıyla birlikte endişeli gözlerle izleyen Mustafa Özkan Çakıroğlu, “Biz yemek yiyorduk. Bir adam bağırmaya başladı. Gerçekten çok gerçekçiydi. Hemen ambulans aramaya başladık, sonradan deney olduğunu öğrendik. Buradaki insanların çoğu bu tür konulara duyarlıdır. Benim ilk yardım bilgim çok az, ama biz yardımsever bir toplumuz. Eğitime katılmanın herkes için faydalı olacağına inanıyorum, ben de bu eğitimi almak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

“Heimlich manevrası dikkatle uygulanmalı”

Sosyal deneyin amacının farkındalık oluşturmak olduğunu belirten Kastamonu Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Eğitim Sorumlusu ve Kastamonu Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Mutlu Kukul Güven, “Hava yoluna yabancı cisim kaçtığında kişi öksürüyorsa, öksürmesini beklememiz ve öksürüğün devam etmesini teşvik etmemiz gerekiyor. Eğer kişi öksüremiyor, konuşamıyor ve nefes alamıyorsa, iki eliyle boğazını tutarak boğulma işareti veriyorsa hemen arkasına geçip biraz öne eğerek, elin topu ile her iki kürek diliminin arasına beş kez vurmalıyız. Eğer bu işe yaramazsa Heimlich manevrasına geçiyoruz. Bunun için de hastanın arka tarafına geçip, hafif öne eğilerek, bir elimizi yumruk yapıp, göbeğinin biraz üzerine yerleştiriyoruz ve içeriye ve yukarıya doğru beş kez basınç yapıyoruz. Bu işlemi yabancı cisim çıkana kadar tekrarlıyoruz” dedi.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

“Toplumsal farkındalık artmalı”

Kastamonu İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Çağdaş Derdiyok ise, “Ülkemizde özellikle toplumsal alanlarda yemek borusuna yabancı cisim kaçmasıyla ilgili pek çok vaka ile karşılaşıyoruz. Bu vakalara müdahalede ilk yardımın önemi büyük. Heimlich manevrası, bu tür durumlarda oldukça etkili. Toplum olarak Heimlich manevrasına karşı duyarlılığımızın artması gerekiyor. Dünya İlk Yardım Günü vesilesiyle Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü olarak bir farkındalık oluşturmayı hedefledik. Bu sosyal deney ile de amacımıza ulaşmayı umuyoruz. Olay sırasında iki vatandaşın hemen müdahaleye geçmesi ve doğru şekilde Heimlich manevrasını uygulaması bizleri mutlu etti. İlk yardım eğitimi almış olmaları, toplum olarak bilinçlendiğimizin göstergesidir. İlk yardımcı sayısı arttıkça, toplumsal alanlarda kurtarılan hayat sayısının da artacağına inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya İlk Yardım Günü'nde Kastamonu'da Farkındalık Etkinliği

Spor

Wilfried Zaha’ya Şok Üstüne Şok!

Wilfried Zaha’nın futbol kariyerinde yaşadığı şok gelişmeleri keşfedin! Transfer söylentileri, sakatlıklar ve diğer sürpriz olaylarla dolu bu içerikte, Zaha’nın hayatındaki zorlukları ve başarıları ele alıyoruz. […]

Manşet

Çelikhan’da İlk Kar Yağışı

Çelikhan’da beklenen ilk kar yağışı sonunda gerçekleşti! Şehir beyaz örtüyle kaplanırken, kışın tadını çıkarmak isteyenler için muhteşem manzaralar ve keyifli aktiviteler sizleri bekliyor. Karın büyüsünü keşfedin! […]

Spor

Jose Mourinho, Beşiktaş Maçında

Jose Mourinho, Beşiktaş maçında takımıyla birlikte sahada olacak. Maç öncesi ve sonrası değerlendirmeler, Mourinho’nun stratejileri ve Beşiktaş’a karşı planları hakkında tüm detaylar bu içerikte. Futbolseverler için kaçırılmayacak bir analiz! […]