
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye’ye ilişkin büyüme tahminlerini değiştirmeyerek, 2024 yılı için büyüme beklentisini yüzde 2,7 seviyesinde korudu. EBRD, yayımladığı “Bölgesel Ekonomik Beklentiler” raporunda, Türkiye’nin ekonomik büyümesinin, büyüme itici güçlerinin yeniden dengelenmesi ve yatırımcı güvenindeki artışla 2025 yılında yüzde 3’e yükseleceğini öngördü.
Bankanın raporunda, EBRD’nin faaliyet gösterdiği bölgelerdeki büyümenin 2024 yılında yüzde 2,8 olması ve 2025’te ise yüzde 3,5’e ulaşması beklenen aşağı yönlü revizyonlar dikkat çekiyor. Türkiye’deki son politika değişiklikleri ve ülkenin Haziran 2024 itibarıyla Finansal Eylem Görev Gücü (FATF) gri listesinden çıkarılmasının, yatırımcı güvenini artırıcı faktörler olarak vurgulandığı raporda, bu durumun ekonomik toparlanmaya olumlu etki yapması bekleniyor.
Ancak raporda, Türkiye ekonomisinin karşı karşıya olduğu temel riskler de belirtiliyor. Bu riskler arasında yüksek enflasyon, Türk lirasının reel değerlenmesinin ihracat ve turizm üzerindeki olumsuz etkileri, bölgedeki yüksek jeopolitik gerginlikler ve kısa vadeli dış finansman ihtiyaçlarının yüksekliği gibi unsurlar yer alıyor. Ayrıca, cari açığın azalmasına rağmen, ülkedeki kısa vadeli dış borcun milli gelirin yüzde 20’sine eşdeğer yüksek seviyede kalmaya devam ettiği ifade ediliyor.
2,5 Milyar Euro Yatırım
EBRD, 2023 yılında Türkiye’ye rekor düzeyde 2,5 milyar euro yatırım gerçekleştirdi. Bu yatırımların yarısından fazlası, Türkiye’nin yeşil geçişini destekleyen projelere yönlendirildi. EBRD’nin yakın zamanda yayımladığı bir ülke raporunda, Türkiye’nin üretkenliğini artırması, insan sermayesinin gelişimini iyileştirmesi ve özel sektörün finansmana erişimini genişletmesi gerektiği vurgulandı.
Yapısal reform gündeminin canlandırılması ve ülkenin uzun vadeli büyüme potansiyelini etkileyen sistemik sorunların ele alınması, Türkiye’nin ekonomik potansiyeline ulaşmasına yardımcı olabilecek önemli önlemler arasında yer alıyor.