Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg Uluslararası Gaz Forumu’nda Konuştu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, St. Petersburg’da düzenlenen Uluslararası Gaz Forumu’nda “Gaz Piyasası 2024: Yeni Dünya Düzeni Ana Hatları” oturumuna katıldı. Burada yaptığı konuşmada, ABD’nin 2000’li yılların başında elektrik ihtiyacının yarısını kömürle karşıladığını, ancak bu oranın günümüzde yüzde 16’ya düştüğünü belirtti. Bayraktar, “ABD kömürden doğal gaza büyük bir geçiş yaptı. Bu dönüşüm kaçınılmaz. İklim değişikliğiyle mücadele etmek istiyorsak, doğal gaz bize önemli avantajlar ve esneklik sunuyor. Doğal gaz projeleri, sisteme daha kolay ve hızlı bir şekilde dahil edilebiliyor.” dedi.
İklim değişikliği ile mücadele çerçevesinde ülkelerin yüzlerce gigavatlık güneş ve rüzgar enerjisi projeleri duyurduğunu aktaran Bayraktar, “Bu yenilenebilir kaynakları desteklemek ve sistemin sürekliliğini sağlamak gerekiyor. Doğal gaz, bu noktada önemli bir kaynak olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca, Sınırda Karbon Mekanizması kapsamında Türkiye’de faaliyet gösteren şirketler, daha fazla yenilenebilir enerji yatırımı yapma yönünde adımlar atıyor. Bu durum, talep tarafının gelişimini destekliyor. Doğal gaz, iklim değişikliği ile mücadelede kritik bir kaynak olmaya devam ediyor. Türkiye, hâlâ elektrik ihtiyacının üçte birini kömürle karşılıyor, ancak bu alanda farklı planlarımız var. Kömürden nükleere, kömürden doğal gaza geçiş yapmayı hedefliyoruz.”
Bayraktar, doğal gazın geleceği hakkında konuşmanın oldukça karmaşık olduğunu belirtirken, “Daha fazla gazın sisteme dahil edilmesi için doğal gaz şirketlerinden arama ve üretim aşamalarında daha aktif rol almalarını bekliyoruz.” dedi.
Uzun Vadeli LNG Sözleşmeleri Hedefi
Türkiye’nin Avrupa’nın dördüncü büyük gaz pazarı olduğuna dikkat çeken Bayraktar, “Türkiye’ye daha güvenilir gaz tedarik etmek istiyoruz. Avrupa’da yaşadığımız o korkunç günleri unutmamak lazım; gaz fiyatları metreküp başına 3 bin dolara fırlamıştı, bu gerçekten çok uçuk bir rakamdı. Böyle bir piyasada kimse hayatta kalamaz.” ifadelerini kullandı.
Bayraktar, Türkiye’nin gaz tüketimi artarken tedarik portföyünü çeşitlendirmeye çalıştığını belirterek, “2025-2026 yıllarında çok kritik bir aşamaya yaklaşmaktayız. Bazı sözleşmelerimizin sona ermesiyle birlikte, uzun vadeli LNG sözleşmelerimizi imzalamayı planlıyoruz. LNG’nin doğası da biraz değişiyor; geçmişte daha çok spot kargolarla alım yapıyorduk, ama şimdi uzun vadeli LNG sözleşmelerini hedefliyoruz.” diye ekledi.
Yeniden Gazlaştırma Kapasitesine Yatırımlar
Sakarya Gaz Sahası’ndan sağlanan doğal gaz üretimi ile 2,6 milyon hanenin ihtiyacını karşıladığını belirten Bayraktar, 2030’a kadar üretimi 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti. Bayraktar, boru hattı projelerine yapılan yatırımlara da dikkat çekerek, “TürkAkım gibi projeler, bize Rusya’dan doğrudan gaz alma imkanı sağlıyor ve transit rotalardan geçmeden gaz temin etme avantajı sunuyor. TürkAkım, TANAP ve diğer boru hattı projeleri ile birlikte Türkiye’de yeniden gazlaştırma kapasitesine ciddi yatırımlar yaptık.” şeklinde konuştu.
Doğal gaz arama ve üretim yatırımlarının devam edeceğini vurgulayan Bayraktar, “Rusya’dan TürkAkım ve Mavi Akım aracılığıyla yaklaşık 31,5 milyar metreküp gaz alabiliyoruz. Azerbaycan’dan iki hat üzerinden 12,5 milyar metreküp, İran’dan ise 10-11 milyar metreküp gaz tedarik ediyoruz. Sakarya Gaz Sahası’ndan yapılan üretim ile birlikte yıllık toplamda 63 milyar metreküp gaz sağlayabiliyoruz.” dedi.
Bayraktar, Türkiye’nin yeniden gazlaştırma terminalleri sayesinde Rusya, ABD, Katar ve Cezayir gibi tedarikçilerden ek olarak 20-25 milyar metreküp gaz sağlandığını belirterek, “Türkiye’ye yıllık 80-85 milyar metreküp gaz giriş kapasitesi oluşturduk ve mevcut tüketimimiz yaklaşık 50 milyar metreküp civarında. Tüketimimiz artmaya devam ediyor. Bu durum, İstanbul Finans Merkezi’nde yer alacak doğal gaz ticaret merkezi için büyük bir potansiyel oluşturuyor. Gazprom ile bu proje üzerinde çok yakın iş birliği içerisindeyiz ve önümüzdeki birkaç ay içinde bu alanda somut gelişmeler görmeyi umuyoruz. Bu, hem tedarikçiler hem de tüketiciler için yeni fırsatlar yaratacak bir ortam oluşturacaktır.” ifadelerini kullandı.
KAYNAK: AA