Finans Dünyasında Eylül Ayı Önemli Gelişmeler
Eylül ayının ilk haftasında, ABD’nin istihdam verileri ve Kanada Merkez Bankası’nın (BoC) faiz kararı, finans piyasalarının merkezi gündem maddeleri arasında yer alacak. Bu süreçte, yatırımcılar ve analistler, ekonomik göstergeleri dikkatle takip edecekler.
Üstelik, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ile Rusya Merkez Bankası, eylül ayının ikinci haftasında para politikası kararlarını açıklayacak. Ayrıca, Federal Rezerv (Fed), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Japonya Merkez Bankası (BoJ), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Norveç Merkez Bankası’nın faiz kararları ise bu ayın üçüncü haftasında belirlenecek. Eylül ayının son haftasında ise Avustralya Merkez Bankası (RBA) ve İsviçre Merkez Bankası (SNB) faiz kararlarını duyuracak.
ABD Ekonomisine Dair Önemli Tarihler
ABD’de 2 Eylül’de piyasalar, İşçi Bayramı dolayısıyla kapalı olacak. Ülkede 4 Eylül’de, Amerikan ekonomisinin mevcut durumu hakkında bilgi veren Fed’in “Bej Kitap” raporu yayımlanacak. Aynı gün, ABD Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ait JOLTS açık iş sayısı verilerini açıklayacak.
5 Eylül’de, ağustos ayına ilişkin özel sektör istihdam verileri kamuoyuyla paylaşılacak. Ardından, 6 Eylül’de tarım dışı istihdam verileri açıklanacak. Bu veriler, ABD iş gücü piyasasındaki olası yumuşama hakkında önemli bilgiler sunacak ve Fed’in bu ayki faiz indirimine dair ipuçları arayan yatırımcılar için kritik bir rol oynayacak.
Eylül’ün ikinci haftasında, 11 Eylül’de ağustos ayına ait tüketici fiyatları, 12 Eylül’de ise üretici enflasyonu verileri açıklanacak. 17 Eylül’de ise ağustos ayı perakende satış ve sanayi üretimi verileri yayımlanacak.
Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 17-18 Eylül tarihlerinde toplanacak. Son toplantısında politika faizini %5,25-5,50 aralığında sabit bırakan Fed, bu ay faiz indirimine kesin gözüyle bakılıyor. 18 Eylül’de faiz kararı ve ekonomik tahminlerini açıklayacak.
ABD Ticaret Bakanlığı, 26 Eylül’de ikinci çeyrek Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) nihai tahminlerini duyuracak. Ardından, 27 Eylül’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları verileri paylaşılacak.
Euro Bölgesi’nde Gözler Verilerde
Euro Bölgesi’nde, 4 Eylül’de temmuz ayı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve 5 Eylül’de perakende satış verileri açıklanacak. 6 Eylül’de ise ikinci çeyrek büyüme rakamları ve istihdam verileri kamuoyuna sunulacak.
Geçtiğimiz haziran ayında, 5 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini gerçekleştirerek üç temel politika faizini 25 baz puan düşüren ECB, temmuzda faiz oranlarını değiştirmemişti. Para politikası kararını 12 Eylül’de açıklayacak.
Euro Bölgesi temmuz ayı sanayi üretimi verileri 13 Eylül’de, ağustos ayı Tüketici Fiyat Endeksi ise 18 Eylül’de yayımlanacak.
İngiltere’nin Ekonomik Verileri
İngiltere’de, 10 Eylül’de temmuz ayına ait iş gücü istatistikleri ve 11 Eylül’de temmuz ayı GSYH tahmini ile sanayi üretimi verileri açıklanacak. Ülkede 18 Eylül’de ağustos ayı tüketici enflasyonu verileri paylaşılacak.
Geçtiğimiz ay, politika faizini beklentiler dahilinde 25 baz puan indirerek %5’e düşüren BoE, eylül ayı para politikası kararını 19 Eylül’de duyuracak.
Japonya’da Önemli Gelişmeler
Japonya’da, ikinci çeyreğe ait GSYH verileri 9 Eylül’de yayımlanacak. 12 Eylül’de ağustos ayı üretici enflasyonu, 13 Eylül’de ise temmuz ayı sanayi üretimi verileri açıklanacak.
Ağustos ayı TÜFE verileri 19 Eylül’de paylaşılacak. Temmuz ayında, sürpriz bir şekilde politika faizini %0,25’e çıkaran BoJ, bu ayki faiz kararını 20 Eylül’de açıklayacak.
Türkiye Ekonomisinde Önemli Tarihler
Türkiye’de, bu ayın ilk iş gününde ikinci çeyreğe ait GSYH verileri açıklanacak. 3 Eylül’de, ağustos ayına ait üretici ve tüketici enflasyonu verileri duyurulacak. Mart ayında Türkiye’nin kredi notunu “B”den “B+”ya ve görünümünü “durağan”dan “pozitif”e yükselten Fitch, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmesini 6 Eylül’de açıklayacak.
Ülkede 10 Eylül’de temmuz ayı iş gücü ile sanayi üretimi verileri paylaşılacak. Son olarak, mart ayında gerçekleştirdiği toplantıda politika faizini artırarak %50’ye yükselten TCMB, bu ayki para politikası kararını 19 Eylül’de verecek.
Faiz Kararları Yolda
Haziran ayında, politika faizini %5’ten %4,75’e düşürerek 4 yılın ardından ilk faiz indirimini gerçekleştiren BoC, 4 Eylül’de yeni faiz kararını açıklayacak. Norveç Merkez Bankası, 19 Eylül’de, RBA ise 24 Eylül’de para politikası kararını duyuracak.
Gelişmiş ülkelerde faiz oranlarını düşüren ilk merkez bankası olarak dikkat çeken SNB, 26 Eylül’de faiz kararını açıklayacak.