Fitch Ratings Türkiye’nin Kredi Notunu Yükseltti
Fitch Ratings, Türkiye’nin kredi notunu yükseltmesinin ardından 24 Türk bankasının uzun vadeli yabancı para cinsinden notlarını da artırdı. Bu güncelleme, 6 Eylül’de Türkiye’nin kredi notunun “B+” seviyesinden “BB-” seviyesine yükseltilmesiyle gerçekleşti. Türkiye’nin dış finansman tamponlarının güçlenmesi, dövize olan talebin azalması ve dolarizasyonun düşmesi gibi olumlu gelişmelerin etkisiyle bu adımlar atıldı.
Not artışları çerçevesinde, 12 bankanın LTFC IDR notu ‘B’ seviyesinden ‘BB-‘ seviyesine yükseltilirken, bu bankaların görünümü ‘Pozitif’ten ‘Durağan’a çevrildi. Yedi bankanın notu ise ‘B+’ seviyesine çıkarıldı ve bu bankaların görünümü ‘Pozitif’ olarak korunmaya devam etti. Ayrıca, beş bankanın notu ‘B’ seviyesine yükseltilerek, yine ‘Pozitif’ görünüm sürdürüldü.
“Türk Bankalarının Dış Piyasa Erişimi Artıyor”
Fitch açıklamasında, Türkiye’nin güçlenen döviz rezervleri ve dış finansman kapasitesi doğrultusunda, bankaların uluslararası piyasalara erişimlerinin arttığına dikkat çekti. Bunun yanında, finansal istikrar risklerinin de azaldığı vurgulandı. Bu olumlu gelişmeler neticesinde, bankacılık sektöründe müdahale olasılığının düşmesi ve not artışlarının büyük ölçüde Türkiye’nin genel kredi notundaki iyileşmelere dayandığı ifade edildi.
Not artışlarında, Türk bankalarının artan dış piyasa erişimleri ve risk primlerinin düşmesiyle sektördeki olumlu gelişmelerin yansıtıldığı gözlemlendi. ‘B’ seviyesinden ‘BB-‘ seviyesine yükseltilen bankalar şunlardır:
- Türkiye İş Bankası
- Yapı ve Kredi Bankası
- Denizbank
- ING Bank
- Kuveyt Türk Katılım Bankası
- QNB Finansbank
- Türk Ekonomi Bankası
- Türkiye Finans Katılım Bankası
- Türkiye Garanti Bankası
- Akbank
- Türkiye İhracat Kredi Bankası
- Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası