FPV Dronlar: Yeni Muharebe Teknolojisi
Son zamanlarda farklı muharebe sahalarında sıkça karşılaşılan FPV (First Person View) dronlar, pilotlarının dronun kamerasından gerçek zamanlı olarak aldığı görüntüyü sanal gerçeklik gözlüğü ya da monitör aracılığıyla izleyerek hava aracını yönlendirmesine olanak tanıyor. Bu teknoloji, pilotların sanki dronun içindeymiş gibi uçma ve kullanma deneyimi yaşamasını sağlıyor. Böylece, kullanıcılar dronla son derece hassas manevralar gerçekleştirebiliyor ve engellerin arasından rahatlıkla geçebiliyor.
İnsansız hava aracı üreticilerinden Robit Teknoloji, bir süredir kamikaze yeteneğine sahip dronlar üzerinde yoğun çalışmalar yürütmektedir. Bu çabaların sonucunda, AZAT FPV kamikaze dronu seri üretime hazır hale getirildi. Robit Teknoloji, artan talepleri dikkate alarak dört farklı ülkeden heyetlerin katılımıyla kapsamlı bir teknoloji gösterimi gerçekleştirdi. Operatör tarafından gözlükle kontrol edilen AZAT, belirlenen hedeflere ulaşarak üzerindeki patlayıcıları aktifleştirip görevini başarıyla tamamladı.
AZAT’ın Özellikleri
Gürültüsüz çalışan AZAT, 4 kilometreye kadar uçuş menziline sahiptir ve yaklaşık 15 dakika havada kalabiliyor. Değiştirilebilir anten seti sayesinde farklı koşulların gerektirdiği şartlara uyum sağlayabilen AZAT, yerli imkanlarla geliştirilen uçuş kontrol yazılımı ile güvenli bir şekilde görevini yerine getirebiliyor. Üçlü koruma kalkanına sahip olan AZAT, GPS gerektirmeyen bir sistem tasarımıyla çalışıyor. Data link bağlantısı kesilse bile operatör gözlüğü ile takip ve kontrol edilebiliyor. Ayrıca, yapay zeka desteği sayesinde önceden belirlenen hedeflere saldırı yapabiliyor ve hedef belirlenmemişse kendini imha edebiliyor. AZAT, 500, 750 ve 1000 gram faydalı yük taşıyabilen versiyonlarla dikkat çekiyor.
Heyetlerden Tam Not Aldı
Robit Teknoloji Elektronik Sistemler ve Saha Operasyonları Koordinatörü Ziya Cogen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, FPV dron AZAT’ın millilik oranının yüzde 80’e ulaştığını ve tamamen yerli imkanlarla tasarlanıp üretildiğini vurguladı. Saha testi kapsamında üç farklı senaryoda uygulama gerçekleştirdiklerini belirten Cogen, bu testlerin dört ülkeden gelen heyetler tarafından izlendiğini ifade etti.
Cogen, şöyle konuştu: “Testlerden ikisi başarılı oldu. Bir tanesi, dar alanlarda mevzilenmiş düşman unsurlarının etkisiz hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen bir anti personel patlama testi idi. Diğer test ise bir hava hedefinin vurulmasıyla ilgiliydi. Bu iki testimiz de başarıyla sonuçlandı.” Cogen, AZAT’ın sahada çalışabilirliğini kanıtlamış bir ürün haline geldiğini ve bu testler öncesinde defalarca sahada test edildiğini belirtti. Ayrıca, heyetlerin geri dönüşleriyle tasarımda revizyonlar yapıldığını ve artık AZAT’ın doğruluğunu kanıtlamış bir ürün olduğunu ekledi. Bu süreçte, heyetlerden tam not aldıklarını da sözlerine ekledi.
Yerli Üretim ve Gelecek Hedefleri
AZAT’ın FPV konseptinde hızlı bir şekilde toparlanabilen bir ürün haline geldiğini belirten Cogen, şu değerlendirmelerde bulundu: “AZAT’ın bataryası, mühimmatı, tasarımı, mekanik tasarımı, elektronik kartları ve üzerindeki yazılımlar tamamen yerli mühendisler tarafından geliştirilmiştir. Tüm elektronik sistem bileşenleri, donanım, uçuş ve tahrip yazılımları yerlileştirilmiştir. Geliştirilen uçuş kontrol kartından video haberleşme kartına kadar birçok teknolojik alt bileşen yerli olarak üretilmiştir.”
Cogen, AZAT’ın rakiplerine göre harp sahası için özel olarak tasarlandığını ve ilerleyen dönemde sürü dron ve farklı hedef türlerine göre çeşitlendirileceğini vurguladı. “Jammer altında çalışma, AZAT’ın önemli bir yeteneği. Bu konudaki harekat kabiliyetimizi de kanıtladık.”
Kuvvetin İhtiyaçlarını Karşılayacak
Böyle hızlı dronlarda stabilizasyon sağlamanın zorluğuna dikkat çeken Ziya Cogen, bu nedenle yüksek pilot yeteneğine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ancak AZAT’taki yazılım, elektronik ve dengeleyici sistemlerin, kullanıcılara daha az yük bindirerek kısa bir eğitim süreci ile kullanım imkanı sağladığını ifade etti. Dar ve zor arazi şartlarında bir tehdit algılandığında AZAT ile hızla sahaya intikal edilip düşük risk ve maliyetle müdahale edilebildiğini vurguladı.
Cogen, “Bugün mühimmat olarak anti personel ve hava tehditlerine yönelik iki çeşit patlayıcı denedik. Bunun dışında anti tank ve benzeri farklı patlayıcı tipleriyle de görev yapma imkanı sağlıyor. Kuvvetin ihtiyacı ne yöndeyse tamamını destekleyebilecek bir kapasiteye sahip. Yaklaşık 1 kilogram patlayıcı taşıma kapasitesiyle hemen hemen tüm patlayıcı tiplerini kullanma olanağı sunuyor. Çoklu mühimmat kullanım konseptiyle AZAT, 3 mühimmatı aynı anda taşıyabiliyor.”
Ziya Cogen, AZAT için birçok ülke ile ihracat görüşmeleri yürütüldüğünü belirterek, “AZAT, ilk ihracatını yapmak üzere, Türk savunma sanayisi için ilk FPV dron ihracatını gerçekleştiren firma olmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.